Animoto

Door: Dirk Schoofs | 28 april 2011 15:11

Apps & Software

Had u het ooit voor mogelijk gehouden dat u in minder dan vijftien minuten een flitsende online videopresentatie zou maken, zonder enige voorkennis? Met Animoto hoeft u alleen foto’s, video en muziek te uploaden en het online programma doet de rest. Met behulp van kunstmatige intelligentie kiest Animoto zelf de visuele overgangen en de snelheid van de video. En bent u niet tevreden, dan is er nog altijd de Remix-knop.

1. Thema

Eerst moet u zich registreren op Animoto, wat in dit geval betekent dat u gewoon uw mailadres ingeeft en een wachtwoord verzint. Probeer de gratis versie om het programma in de vingers te krijgen. Hiermee maakt u een filmpje van 30 seconden. Betaalt u 30 dollar per jaar, dan kunt u filmpjes van onbeperkte lengte samenstellen, maar ook daar moet u 5 dollar per hogeresolutie-uitvoering betalen. U zult trouwens merken dat Animoto u tijdens de productie voortdurend naar de upgradeknop probeert te lokken.

In het volgende venster kiest u de videostijl. De eerste zeven thema’s zijn gratis, daaronder staan de thema’s voor de pro-gebruikers. Wanneer u een thema kiest, kunt u via de knop Sample video een voorproefje bekijken van de gekozen stijl. De grootste knop is Purchase video, maar die moet u niet hebben, tenzij u bereid bent de creditcard te trekken. Klik in dit venster op de koppeling Or make a 30 second video for free.

De bovenste thema’s zijn gratis.

2. Inhoud

Daarna moet u videoclips en fotomateriaal uploaden. Er zijn drie mogelijke bronnen: bestanden van de harde schijf, afbeeldingen uit de Animoto-beeldbank, en bestanden die afkomstig zijn van communitysites zoals Facebook, Flickr, Picasa. Animoto zal foto’s zelf verkleinen tot een bruikbaar formaat. Wilt u oploadtijd besparen, dan verkleint u zelf vooraf de beelden tot een formaat van 1024 bij 768 pixels. Wat de videoclips betreft, korte clipjes van 3 tot 5 seconden geven het mooiste resultaat. Met de knop Text kunt u tekst toevoegen. De knop Spotlight dient om bepaalde foto’s of filmfragmenten te benadrukken door ze langer in beeld te laten. Wanneer u te veel elementen zou plaatsen voor de vooropgestelde tijd, zullen de laatste in de rij niet worden getoond. In de volgende stap selecteert u de muziek. Ofwel doet u beroep op de muziek die Animoto voor u klaar heeft staan, ofwel gebruikt u een muziekbestand dat op de harde schijf staat.

Haal de inhoud van de presentatie van de harde schijf of van het web.

3. Creëren en delen

Daarna geeft u de montage een naam. Vanaf nu spreekt het programma u trouwens aan met ‘producer’. De knop Create Video brengt u bij het scherm waar u de productie volgt. Die verloopt in drie stappen: Processing, Analysing en Rendering. Bij een filmpje van 30 seconden duurt de totale productie ongeveer 3 minuten. Het resultaat ziet er eerste keer verbluffend goed uit. Ten slotte gaat u naar de Video Toolbox. Hier staan vier Creation Tools en drie Sharing Tools. Met de eerste groep bewerkt u het videoproject opnieuw. Met de tweede groep deelt u het bestand met anderen. Hiervoor zijn er drie mogelijkheden in de gratis editie: u verstuurt de link naar het filmpje via e-mail of via een sociale netwerksite; u vraagt de code op om de presentatie in uw website te integreren; of u exporteert het naar YouTube. In de betaalde uitvoering kunt u het filmpje zelfs downloaden in hoge resolutie of netjes afgewerkt op dvd per post laten bezorgen.

U kunt het filmpje delen via de knoppen in de rechterbovenhoek.

0 Reactie(s) op: Animoto

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.