Anoniem het internet op met SafeIP

Door: Robbin Ooijevaar | 23 februari 2016 12:02

Apps & Software

Er zijn meerdere manieren om anoniem(er) te surfen. Veel trucs zijn alleen voor experts weggelegd. In dit artikel bespreken we een zeer eenvoudige foefje van SafeIP. Als je de werking eenmaal kent, kun je dit programma inzetten op momenten dat je meer anonimiteit nodig denkt te hebben.

Stap 1: SafeIP

SafeIP werkt met 'tussenservers'. Als je bijvoorbeeld een website bezoekt, ziet deze het IP-adres van de 'tussenserver' en niet het IP-adres van jouw internetverbinding. Het prettige aan SafeIP is dat je het programma eenvoudig kunt activeren en vervolgens anoniem websites kunt bezoeken met je eigen browser. Zodra je deze functionaliteit niet meer nodig hebt, schakel je SafeIP weer uit en werk je weer via je eigen IP-adres. Lees ook: 9 tips om je online privacy te waarborgen.

Download en installeer het programma SafeIP. Klik op het SafeIP-icoontje in het systeemvak en kies Open SafeIP. Bij Current IP zie je je huidige IP-adres. Als SafeIP niet actief is, is dit IP-adres gelijk aan het IP-adres van je internetverbinding. Het IP-adres van je internetverbinding staat ook bij Protection overview bij Real IP. Klik op Connect of Change IP om je internetverbinding via SafeIP te laten lopen. Start nu je browser en surf anoniem(er).

Dankzij SafeIP krijg je een 'nieuw IP-adres' en wordt het IP-adres van je internetverbinding verborgen.

Stap 2: Reclame blokkeren

Naast het anonimiseren via een nieuw IP-adres heeft SafeIP meer opties die handig zijn om uit te proberen. Kijk bij de SafeIP-instellingen in het tabblad Settings. Hier vind je onder andere een reclameblokkeersysteem, bescherming tegen malware en kun je trackingcookies laten tegenhouden.

In het tabblad Optimizations kun je het programma optimaliseren voor anoniem browsen (standaard actief) of media streamen. De optimalisatie voor anonieme torrents is alleen beschikbaar als je een SafeIP Pro-abonnement hebt (vanaf 9 dollar voor drie maanden).

Stap 3: Standaard uit

Het is altijd goed om programma's die veiligheid en anonimiteit pretenderen te bieden met een gezonde dosis argwaan te gebruiken, zeker als ze gratis zijn. Bij SafeIP lijkt alles in orde, maar toch raden we aan om het programma niet automatisch te laten starten. De belangrijkste reden hiervoor is de snelheid. Als je anoniem internet via de SafeIP-oplossing werkt dit altijd langzamer dan wanneer je SafeIP niet gebruikt. Open de instellingen van SafeIP en kijk bij Settings. Zorg ervoor dat de optie Run at Windows startup niet actief is. Start SafeIP handmatig zodra je het programma nodig hebt.

Gebruik SafeIP uitsluitend op momenten dat je de functies nodig hebt en laat het programma niet automatisch opstarten met Windows.