Ant Renamer - Wereldbenoemd

Door: Toon van Daele | 14 mei 2018 09:23

Review

Een bestand een andere naam geven doe je zo vanuit de Windows Verkenner. Het wordt echter al wat lastiger als je van een hele groep bestanden tegelijk de naam wilt wijzigen. Dan grijp je beter naar een tool als Ant Renamer, die ook complexe ‘hernoem’-operaties mogelijk maakt.

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website
www.antp.be
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Krachtige undo-functie
  • Realtime-voorbeeld
  • Flexibel
  • Minpunten
  • Beperkte helpfunctie

Als je vanuit Windows Verkenner een reeks bestanden tegelijk een andere naam wilt geven, dan ben je eigenlijk beperkt tot dezelfde namen met oplopende nummers, zoals naam(1).docx, naam(2).docx, enzovoort. Meer opties zijn er nauwelijks, en dat steekt schril af tegen de talrijke functies die Ant Renamer aanbiedt.

Operaties

Logischerwijs voeg je aan Ant Renamer eerst alle bestanden toe die je op basis van dezelfde criteria een andere naam wilt geven. Daarna hoef je maar aan te geven welke operaties je precies op die bestandsselectie wilt uitvoeren.

De tool biedt standaard 14 mogelijke acties aan, waarvan de namen al goeddeels de bedoeling aangeven: Wijzig extensie, Tekenreeks vervanging, Karakter verwijderen, Hoofd- kleine letter, enzovoort. Afhankelijk van de gekozen actie verschijnen dan aangepaste opties en parameters in beeld. We beperken ons hier tot één voorbeeld. Kies je Opsomming, dan dien je allereerst het gewenste bestandsmasker in te vullen (bijvoorbeeld %name% %num%%ext%, waarbij in dit geval de originele naam en extensie behouden blijven, maar een teller wordt toegevoegd). Verder kun je instellen vanaf welk nummer er moet worden geteld, uit hoeveel cijfers het nummer moet bestaan, enzovoort.

Elke operatie voorziet in een aangepast instelpaneel.

Extra’s

Minder voor de hand liggend is dat Ant Renamer ook reguliere expressies ondersteunt. De syntax moet je weliswaar zelf in de vingers hebben, want de helpfunctie blijft op dit vlak wat ondermaats. Verder kan Ant Renamer overweg met een aantal mp3- en exif-tags. Voeg je in het bestandsmasker van een foto bijvoorbeeld %flash% toe, dan valt uit de naam al af te leiden of de flitser werd gebruikt.

Handig is dat je op basis van een voorbeeldbestand in realtime het effect van de gevraagde wijzigingen ziet. Pas als dat er goed uitziet, laat je de aanpassingen doorvoeren (die je alsnog weer ongedaan kunt maken). Het is tevens mogelijk verschillende acties in één keer in een zelf te bepalen volgorde op een bestandsselectie uit te voeren.

Conclusie

Ant Renamer is een prima tool voor wie af en toe van een hele bestandsselectie tegelijk de naam wil wijzigen. Er staat je daarbij een hele waaier aan mogelijke acties ter beschikking, inclusief ondersteuning van mp3- en exif-tags en voor de liefhebbers zelfs van regex.

Ook batchoperaties zijn prima mogelijk.

0 Reactie(s) op: Ant Renamer - Wereldbenoemd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.