Antivirusbedrijf Avira pusht adware

Door: uhro-van-der-pluijm | 01 juli 2011 11:57

Nieuws

De gratis versie van virusscanner Avira AntiVir pusht de toolbar van Ask.com. Gebruikers die deze adware niet installeren zijn volgens de scanner 'niet beschermd', terwijl dit wel zo is.

De nieuwste versie van de gratis virusscanner Avira AntiVir heeft veel verwarring onder gebruikers veroorzaakt. Het lijkt erop of de bescherming tegen virussen direct na het installeren uitgeschakeld wordt als gebruikers de toolbar van Ask.com niet installeren.

De virusscanner geeft namelijk de melding dat de real-time bescherming niet aan staat. Dat meldt de Duitse techsite Heise.

Toch wel bescherming

Bij nadere inspectie blijkt dat niet waar. De real-time bescherming tegen virussen staat namelijk nog wel degelijk aan. Ondanks de melding en het gesloten parapluutje in de taakbaar die iets anders illustreert. De WebGuard van Antivir staat echter wel uit. Deze bescherming tegen bedreigingen via http en ftp protocollen was nog niet eerder aanwezig in de gratis versie van Antivir.

Avira kiest ervoor om die, voorheen betaalde optie, alleen in te schakelen als de gebruiker ook de toolbar van Ask.com op zijn computer zet. Het bedrijf doet dat zodat het toch nog inkomsten krijgt. Ask.com betaalt namelijk goed voor iedere installatie van de werkbalk voor Internet Explorer en Firefox.

Toolbar opdringen

Door aan te geven dat mensen totaal geen bescherming hebben tegen virussen duwt Avira gebruikers in de richting van de toolbar. Verwarde gebruikers zullen dat immers ook doen omdat zij denken dat er totaal geen bescherming tegen virussen is zonder die toolbar. Om dat toch maar te voorkomen heeft Avira beloofd met een update te voorkomen die de melding veranderd.

De toolbar van Ask.com wordt vaak gezien als adware of spyware. De zoekbalk voor de browser houdt namelijk stilletjes bij welke websites een gebruiker bezoekt en stuurt dat door naar een eigen server. Ook is in het verleden gebleken dat de werkbalk veel kwetsbaarheden kent. Ask.com zelf beweert trouwens dat de toolbar volledig vrij is van ad- en spyware.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Antivirusbedrijf Avira pusht adware

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.