Apples fraaie boekwinkel en leeshoek

Door: | 25 november 2011 15:11

Apps & Software

Apples iBooks is voor boeken wat iTunes in den beginne voor alleen muziek was: een winkel en een gebruiksplatform in één.

Bij het opstarten van iBooks wordt je een lege boekenkast - à la iOS 5's Kiosk app - getoond, met bovenin een uitnodigende knop, "Winkel", die deze leegte op kan vullen... De boekenkast draait om en je belandt in een iTunes Store achtige omgeving (de app gebruikt ook je iTunes Store ID), speciaal voor boeken.

In de iBookstore vind je een grote hoeveelheid Nederlandse en Engelse titels, maar nog niet zoveel als bijvoorbeeld boekenreuzen Bol.com (NL) of Amazon (UK/US), maar deze twee verkopen natuurlijk naast eBooks ook échte boeken (die met papier en verzendkosten), wat de vergelijking in assortiment niet helemaal eerlijk maakt.

Net zoals je in de iTunes store een voorproefje kunt krijgen, is dat in iBooks ook het geval. Door de "voorbeeld" functie te gebruiken, kan je het boek downloaden naar je bibliotheek en de introductie en bijvoorbeeld het eerste hoofdstuk lezen (verschilt per boek), voordat je over hoeft te gaan tot aankopen. Ook is een groot aantal oudere boeken gratis te downloaden.

Geheel Apple-eigen is de visuele stijl van de app is bijzonder aantrekkelijk door gebruik van mooie lettertypes, fraaie paginawisselingen en een simpele maar strakke gebruikersinterface. Ook is het integratie-aspect een sterk punt: een bladwijzer zal worden doorgegeven naar al je iOS devices, zodat je op ieder apparaat altijd verder kunt lezen waar je gebleven bent.

iBooks ondersteunt momenteel het DRM-vrije ePub-formaat en PDF en deze kunnen via iTunes vanaf je PC of Mac naar je iDevice gesynchroniseerd worden. De app biedt verder de mogelijkheid aantekeningen te maken of tekst te markeren, het lettertype (acht keuzes) en de -grootte aan te passen of het papier sepiakleurig te maken.

Alternatieve reader-apps (geen store) zijn bijvoorbeeld Stanza of MegaReader.

Kortom

iBooks is een prima platform voor vrijwel iedere iDevice-lezer, behalve de qua configuratie meer veeleisende boekenwurm.