Archiveer je bestanden zodat ze generaties lang meegaan

Door: lincoln-spector | 31 januari 2014 12:00

How To

Het is goed mogelijk dat je bestanden op je pc hebt staan die je graag wilt veiligstellen voor de toekomst. Mogelijk zelfs voor aankomende generaties. Hier laten we zien hoe je dergelijke bestanden het beste kunt archiveren.

Mensen maken zich veel zorgen over het voor een langdurige periode archiveren van digitale bestanden. En niet onterecht. Ik ga niet zo ver als mensen die beweren dat gebrande CD's en DVD's (het soort dat je leeg koopt en waar je bestanden naartoe schrijft met de brander van je PC) slechts twee tot vijf jaar meegaan. Maar het klopt dat deze brandbare schijven gebruik maken van instabiele, lichtgevoelige kleurstoffen, en waarschijnlijk over twintig jaar niet meer leesbaar zijn. En mochten ze toch nog leesbaar zijn, heb je er dan nog steeds een optische drive voor? Of software die de bestanden kan lezen?

Het is momenteel onmogelijk om een definitief antwoord op deze vragen te geven. Maar er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen en gissingen die de kans zullen vergroten dat je achterkleinkinderen van je trouwfoto's kunnen genieten. Laten we eerst naar software kijken.

De bestandsformaten

Gebruik alleen populaire bestandsformaten die iedereen gebruikt en die niet door één enkel bedrijf beheerd worden. Hoe meer applicaties het formaat op dit moment ondersteunen, hoe groter de kans dat iemand het over 50 jaar zal ondersteunen. En sla als dat kan dezelfde bestanden in meer dan één formaat op.

Sla documenten op als .docx, .doc, .pdf, en .html. Voor foto's kun je het beste .jpg en .png gebruiken. Voor muziek .mp3 en .wav.

Video is een probleem, omdat de formaatstandaarden geen echte standaarden zijn. Een apparaat dat een bepaald .avi bestand af kan spelen, kan misschien een ander .avi bestand niet afspelen. Het is waarschijnlijk het beste om de bestanden op video DVD's of Blu-ray disks te branden.

Dit brengt ons bij de volgende vraag: Op wat voor soort media moet je deze bestanden opslaan?

De bestanden opslaan

Ten eerste, bewaar ze op je belangrijkste interne opslag - dat kan een harde schijf, SSD, of clouddienst zijn. En zorg ervoor dat de bestanden in je back-up routine opgenomen zijn.

Vervolgens, voor extra veiligheid, kun je ze het beste op speciale optische schijven die voor archivering bedoeld zijn branden. De beste keuze zijn waarschijnlijk M-Discs. Het branden van een M-Disc lijkt een beetje op het inkerven van informatie in graniet, en het bedrijf beweert dat ze 1000 jaar mee zullen gaan.

Is die bewering juist? Ik zou het je de eerstkomende 999 jaar niet kunnen vertellen. Maar ik heb testrapporten van de overheid gezien die erop wijzen dat M-Discs veel stabieler zijn dan andere brandbare schijven.

Om M-Discs te branden heb je een speciale drive nodig. Maar als ze eenmaal gebrand zijn kun je ze met elke DVD-drive lezen (Blu-ray M-Discs zitten eraan te komen).

Ik kan niet met zekerheid zeggen dat er in de toekomst optische drives zullen zijn, maar ik verwacht dat ze nog een hele lange tijd zullen bestaan - ook al zijn ze dan misschien niet meer alledaags. Als er genoeg mensen zijn met schijven die gelezen moeten worden, dan valt er winst te halen uit het maken van drives. Je kunt nog steeds een nieuwe floppydrive, VHS-speler, of platenspeler kopen, zelfs eentje die 78 en 45 toeren afspeelt.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

3 Reactie(s) op: Archiveer je bestanden zodat ze generaties lang meegaan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 januari 2014 13:27 Anoniem
  Bestanden opslaan in niet open standaard formaten is niet echt handig. PDF is een open standaard en dan het liefst PDF/A. Docx en doc zijn van Microsoft en geen open standaard. Voor tekstbestanden is RTF het meest open formaat. Voor spreadscheet en databases wordt het vrij lastig. Oude Access bestanden (Access 2.0) zijn nu al niet meer in te lezen in moderne software. CSV kan gebruikt worden of db4 maar dat is geen standaard. Wil je er ooit nog mee kunnen werken dan moet je kiezen voor een goede standaard. Wil je alleen bepaalde dat overzicht dan kun je beter uitdraaien op PDF.

  Wat betreft de media kun je ook kiezen voor MAM-E / Mitsui / Tayo-Yuden. De enige DVD/CD's die kwalitatief goed genoeg zijn om lang mee te gaan. Plak geen etiketten op de media want dit tast de laag aan. Schrijven op media is ook niet het beste wat je kunt doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2014 13:35 NSA-Victim
  Ben het met onderstaande gast eens. Vorige week een DVD brander LG Electronics GH24NS50 gekocht en deze blijkt geschikt te zijn voor de magische schijfjes. Ga ze eens proberen. Laat je over 1000 jaar weten of het nog steeds te lezen is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2014 14:58 Oscar
  Ik denk dat je voor jezelf zal moet afvragen, 'wat archiveer ik nou wel, en wat hoeft niet zo nodig. Tegenwoordig met de digitale techieken, kun je zowat alles bewaren. Bijvoorbeeld foto's. Vroeger, nog geen tien jaar geleden, kon je met een gemiddeld fotorolletje ongeveer 30-40 foto's maken, en dan was het rolletje vol. En dus moest je goed nagaan, waarvan je wel of geen foto wilde maken, want anders was het rolletje al vol voordat je, er goed en wel erg in had. Maar nu na de digitale revolutie, kun je onbeperkt digitale foto's maken, en is het geheugen vol, dat mail je de inhoud van de geheugen kaart via Wifi internet naar je cloud, en kan je weer vollop alles, wat los, of vast zit, fotograferen.
  .
  En zo is je Instagram cloud al gauw vol gestouwd met een enorme berg digitale foto's, Wat ik bedoel is zorg dat je (digitale) archief, je niet boven het hoofd groeid. Maak keuzes in wat je wel, en niet zou willen bewaren, Ga voor je zelf na, wat voor jou emotionele waarde heeft, en wat niet. Door alles te bewaren, heb je, voor je er erg in hebt, voor honderden Giga, of tegenwoordig Terabytes aan foto's op tientallen cd schijfjes verzameld, waar je, door de toenemende omvang nooit meer aan toe komt om ze te bekijken.
  .
  Waardoor verwaarlozing dreigt. En voor je het weet ben je het overzicht kwijt, Want net als bij een papieren archief, kunt je fysiek gezien niet alles bewaren. Door goed na te gaan wat je wilt bewaren, hou je het archief overzichtelijk, en makkelijk te onderhouden.
  .
  En kun je makkelijker de digitale bestanden checken. En af en toe bekijken, Een goed persoonlijk archief staat of valt, op de overzichtelijkheid, toegankelijkheid, en de (persoonlijke, eventueel emotionele) waarde van de weggeschreven informatie. Niet om de hoeveelheid, ofwel de omvang…Een overzichtelijk digitaal archief is beter te onderhouden, wat houdbaarheid betreft, dan een volgestouwd archief, waarin elk overzicht door de enorme omvang ontbreekt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.