Archiveer je bestanden zodat ze generaties lang meegaan

© PXimport

Archiveer je bestanden zodat ze generaties lang meegaan

Geplaatst: 31 januari 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:34

Redactie ID.nl

Het is goed mogelijk dat je bestanden op je pc hebt staan die je graag wilt veiligstellen voor de toekomst. Mogelijk zelfs voor aankomende generaties. Hier laten we zien hoe je dergelijke bestanden het beste kunt archiveren.

Mensen maken zich veel zorgen over het voor een langdurige periode archiveren van digitale bestanden. En niet onterecht. Ik ga niet zo ver als mensen die beweren dat gebrande CD's en DVD's (het soort dat je leeg koopt en waar je bestanden naartoe schrijft met de brander van je PC) slechts twee tot vijf jaar meegaan. Maar het klopt dat deze brandbare schijven gebruik maken van instabiele, lichtgevoelige kleurstoffen, en waarschijnlijk over twintig jaar niet meer leesbaar zijn. En mochten ze toch nog leesbaar zijn, heb je er dan nog steeds een optische drive voor? Of software die de bestanden kan lezen?

Het is momenteel onmogelijk om een definitief antwoord op deze vragen te geven. Maar er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen en gissingen die de kans zullen vergroten dat je achterkleinkinderen van je trouwfoto's kunnen genieten. Laten we eerst naar software kijken.

De bestandsformaten

Gebruik alleen populaire bestandsformaten die iedereen gebruikt en die niet door één enkel bedrijf beheerd worden. Hoe meer applicaties het formaat op dit moment ondersteunen, hoe groter de kans dat iemand het over 50 jaar zal ondersteunen. En sla als dat kan dezelfde bestanden in meer dan één formaat op.

Sla documenten op als .docx, .doc, .pdf, en .html. Voor foto's kun je het beste .jpg en .png gebruiken. Voor muziek .mp3 en .wav.

Video is een probleem, omdat de formaatstandaarden geen echte standaarden zijn. Een apparaat dat een bepaald .avi bestand af kan spelen, kan misschien een ander .avi bestand niet afspelen. Het is waarschijnlijk het beste om de bestanden op video DVD's of Blu-ray disks te branden.

Dit brengt ons bij de volgende vraag: Op wat voor soort media moet je deze bestanden opslaan?

De bestanden opslaan

Ten eerste, bewaar ze op je belangrijkste interne opslag - dat kan een harde schijf, SSD, of clouddienst zijn. En zorg ervoor dat de bestanden in je back-up routine opgenomen zijn.

Vervolgens, voor extra veiligheid, kun je ze het beste op speciale optische schijven die voor archivering bedoeld zijn branden. De beste keuze zijn waarschijnlijk M-Discs. Het branden van een M-Disc lijkt een beetje op het inkerven van informatie in graniet, en het bedrijf beweert dat ze 1000 jaar mee zullen gaan.

Is die bewering juist? Ik zou het je de eerstkomende 999 jaar niet kunnen vertellen. Maar ik heb testrapporten van de overheid gezien die erop wijzen dat M-Discs veel stabieler zijn dan andere brandbare schijven.

Om M-Discs te branden heb je een speciale drive nodig. Maar als ze eenmaal gebrand zijn kun je ze met elke DVD-drive lezen (Blu-ray M-Discs zitten eraan te komen).

Ik kan niet met zekerheid zeggen dat er in de toekomst optische drives zullen zijn, maar ik verwacht dat ze nog een hele lange tijd zullen bestaan - ook al zijn ze dan misschien niet meer alledaags. Als er genoeg mensen zijn met schijven die gelezen moeten worden, dan valt er winst te halen uit het maken van drives. Je kunt nog steeds een nieuwe floppydrive, VHS-speler, of platenspeler kopen, zelfs eentje die 78 en 45 toeren afspeelt.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten