Ashampoo Snap 4.2.0

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 15 december 2010 15:15

Apps & Software

Wanneer u om wat voor reden dan ook schermafbeeldingen moet maken, hebt u doorgaans geen zin en/of tijd om daar langer mee bezig te zijn dan nodig is. Gelukkig is er software die u dit werk uit handen kan nemen. Ashampoo Snap 4 is daar een goed voorbeeld van, tegen (niet onbelangrijk) een redelijke prijs.

Belangrijk van dit soort programma’s is dat ze aan de ene kant redelijk onzichtbaar zijn (ze moeten vooral niet in de weg zitten), maar tegelijkertijd makkelijk op te roepen zijn (u wilt met één druk op de knop een schermafbeelding kunnen maken). Snap 4 doet dit op zich prima. Er bevindt zich een werkbalk bovenin het scherm die u kunt activeren door de muis er over te bewegen. Deze balk bevat de belangrijkste opties, zoals het vastleggen van video (bijvoorbeeld voor het ‘filmen’ van een uitleg over hoe u iets doet op de pc), een gewone of scrollende vensters, diverse te definiëren gebieden, enzovoort. Desgewenst kunt u de balk ook uitschakelen als u liever toetsencombinaties gebruikt om schermafbeeldingen te maken.

De werkbalk van het programma is verborgen bovenin het scherm (verplaatsbaar).

Bewerkvenster

De onzichtbaarheid van het programma verdwijnt zodra u de schermafbeelding hebt gemaakt, dan verschijnt er een soort laag over het hele scherm, waarmee u kunt bepalen wat u met de afbeelding wilt doen. Ontzettend handig, maar niet als u heel veel schermafbeeldingen moet maken, dan wilt u namelijk gewoon dat ze worden opgeslagen in een mapje. U kunt deze optie uitzetten (door bij Instellingen te kiezen voor Meerdere opnames maken), maar dat had wat duidelijker omschreven mogen worden. Het aantal bestandsformaten dat u kunt kiezen is erg gering, alleen .bmp. jpg, png en pdf. Verder is de manier waarop u automatisch bestandsnamen kunt genereren niet intuïtief: er ontbreekt bijvoorbeeld een eenvoudige manier om de automatische teller te laten beginnen bij een bepaald getal. Daarbij moet gezegd worden dat lang niet iedereen dergelijke opties gebruikt. Handig daarentegen is de optie waarmee u foto’s (optioneel als pdf) direct kunt e-mailen na het vastleggen.

Wanneer u een afbeelding maakt komt u in een heftige ‘overlay’ terecht.

Conclusie

Ashampoo Snap 4 is niet het allerhandigste en meest effectieve programma verkrijgbaar voor het vastleggen van schermafbeeldingen. Zo is er bijvoorbeeld geen functie die automatisch ziet wat voor soort venster u wilt vastleggen door ernaar te wijzen (zoals bij concurrent SnagIt) en worden functies soms niet duidelijk omschreven (zo is het niet duidelijk dat de dikke witte rand om een afbeelding wordt veroorzaakt door de optie Schaduw). Daarentegen is het programma veel goedkoper dan veel concurrenten en zal de gemiddelde gebruiker de geboden opties waarschijnlijk meer dan genoeg vinden.

Ashampoo Snap 4.2.0

Prijs € 19,95; Upgrade: € 7,99

Taal Nederlands

Medium 1 cd of 13,7 MB download

Proefversie 10 dagen (40 dagen na registratie)

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium 4 1,5 GHz, 256 MB RAM, 20 MB harde-schijfruimte

Maker Ashampoo

Oordeel 8/10

Pluspunten

Programma blijft op de achtergrond, maar wel makkelijk benaderbaar

Veel verschillende vastlegmodi

Afbeeldingen mailen na vastleggen

Zowel afbeeldingen als video vastleggen

Minpunten

Opties niet altijd duidelijk uitgelegd

Weinig bestandsindelingen ondersteund

Automatische bestandsnaam generatie niet intuïtief

Geen functie voor automatische herkenning van vast te leggen venster

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Ashampoo Snap 4.2.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.