Als het gaat om systeemoptimalisatieprogramma’s zijn wij altijd gezond kritisch. Ashampoo blijft gestaag aan de weg doortimmeren en brengt nu versie 7.2 van WinOptimizer.

De gebruikersomgeving is opgebouwd uit twee delen, waarbij links de hoofdcategorieën worden getoond en rechts de bijbehorende instellingen. De makers hebben onderscheid gemaakt in verschillende categorieën. Zo zijn er secties voor systeemonderhoud, prestatieverbetering en systeemanalyse.

Voor wie geen behoefte heeft aan het handmatig aangeven van de optimalisatiemogelijkheden, is er een optie waarmee een standaardset optimalisaties wordt doorgevoerd: de ‘One Click Optimalisering’. Wij zijn geen voorstander van deze aanpak, omdat u zelf geen controle hebt over de uitvoering en ook niet weet welke onderdelen worden aangepakt. Gelukkig is er wel de optie om voorafgaand aan elke wijziging een bevestigingsvraag te krijgen.

© PXimport

WinOptimizer neemt uw Windows-systeem op verschillende vlakken onder handen.

Effectiviteit optimalisatie

In hoeverre de optimalisatie uiteindelijk effectief is, is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst bepaalt uw configuratie en de inrichting welke onderdelen kunnen worden verbeterd. Op onze twee testbanken – één schoon systeem en één vervuilde installatie – liep het aantal optimalisatiemogelijkheden uiteraard uiteen. Vooral bij de schone installatie gaf WinOptimizer aan dat het aantal services die bij de start van Windows worden geladen, kan worden verlaagd. In essentie een goede gedachte, maar het is vervolgens de verantwoordelijkheid van de gebruiker om – bijvoorbeeld online – zelf op zoek te gaan naar de betekenis en rol van de betreffende service.

Minder meetbaar, maar wel handig is de sectie die u helpt met veelvoorkomende ‘ergernissen’. Zo kan WinOptimizer u helpen met het vastleggen van de pictogrampositie op het bureaublad, als u ook last hebt van de ‘vergeetachtigheid’ van Windows en de pictogrammen telkens opnieuw moet ordenen. Een andere prettige functie: het ordenen van het menu van de rechtermuisknop, zodat u het menu kunt uitdunnen.

Brutale installatie

Minder prettig is de brutale installatie, waarbij de makers vragen om een browserwerkbalk te installeren met ‘coole tools zoals radio en gratis tv’, en waarbij wordt voorgesteld om de zoekmachine en startpagina aan te passen. Wie doorklikt zonder te lezen, wordt onprettig verrast doordat de optionele onderdelen standaard zijn aangevinkt.

© PXimport

Let goed op tijdens de installatie en voorkom dat ongewenste componenten worden mee geïnstalleerd.

Conclusie

Ashampoo WinOptimizer is een programma waarvan er velen zijn. Dat neemt niet weg dat de makers zich op het vlak van uitwerking kunnen onderscheiden. Het programma zit goed in elkaar en heeft een uitgebreide set opties. Toch mist het de noodzakelijke uitleg bij opties en de implicaties ervan. Dat maakt de functionaliteit minder bruikbaar voor beginnende gebruikers. Ook valt er te twijfelen aan het nut van de optimalisatie voor Windows 7, omdat er aan het besturingssysteem zelf weinig te optimaliseren valt. Wij zien WinOptimizer als pakket dat geschikt is voor gevorderde gebruikers die het grootste deel van de optimalisaties eigenhandig zou kunnen uitvoeren (en de impact ook kent), maar de uitvoering ervan toch wil overlaten aan een programma.

Ashampoo WinOptimizer 7.2

Prijs € 49,99

Taal Nederlands

Proefversie 30 dagen

Download 23 MB download

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 40 MB harde-schijfruimte

Maker Ashampoo WinOptimizer

Oordeel 6/10.

Pluspunten

Uitgebreide set optimalisatiemogelijkheden

Verzorgde gebruikersomgeving

Minpunten

Brutale installatie met extra onderdelen

Summiere uitleg over implicaties van optimalisaties

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten