Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles

Door: Anna Sonnemans | 31 augustus 2011 15:23

Apps & Software

De Nintendo DS-game Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles verscheen ruim een jaar geleden. Gamelofts prequel op Assassin's Creed werd niet goed ontvangen, maar desondanks besloot de ontwikkelaar er een port voor de iPhone en iPod Touch te maken. Dit betekent enkele broodnodige veranderingen en een flinke prijsverlaging.

De speelduur, essentie van de gameplay, de missies, Altaïrs upgrades, de sfeer en het plot zijn in de versie voor Apples handheld nagenoeg hetzelfde. Altaïr moet in deze 3D-sidescroll platformer op zoek naar een heilige kelk voordat de Tempeliers dit artefact vinden. Dat gaat gepaard met het rennen en springen over daken en het vakkundig vermoorden van de ongelukkige tegenstanders die je daarbij voor de voeten lopen. Toch zijn er enkele veranderingen doorgevoerd waardoor de game niet alleen wat interessanter is, maar ook gewoon beter speelbaar dan de DS-versie.

Gameplay DS vs iPhone

De besturing maakt, zoals in veel iPhone-games, gebruik van een virtuele stick en actieknoppen op het touch screen. Hierdoor zijn er gevarieerdere handelingen mogelijk, zonder dat het afleidt van het verloop van de game, deels omdat je nergens ineens een stylus hoeft te gebruiken. Bovendien is de nauwkeurigheid van het navigeren wat versoepeld en dat leidt dus tot minder frustratie, hoewel dat probleem zeker niet helemaal verholpen is.

Net als in de console-games is er geprobeerd om de stealth-mogelijkheden van Altaïr te benadrukken. Zo moet je in de drukkere straten rustig lopen om niet op te vallen in de menigte en kun je niet te pas en te onpas van de daken springen zonder de argwaan van de tempeliers te trekken. Ook in deze versie blijkt het echter makkelijker om de vijand met je zwaard en wat button bashing te lijf te gaan. Je wordt namelijk niet beloond voor steels sluipen, dan wel voor snel en onopvallend een moord plegen, terwijl dit wel lastiger is en meer tijd kost.

Sfeer DS vs iPhone

Grafisch heeft Altaïr's Chronicles een update gekregen sinds de versie voor de DS. De nieuwe cutscenes en de graphics tijdens het spelen zien er met uitzondering van de personages zelfs beter uit dan eerst, onder meer door de geüpgrade textures. Zo mooi als in de originele games wordt het natuurlijk nooit, maar deze titel toont wederom aan dat handheld-games er prima uit kunnen zien op het kleinere scherm van de iPhone en iPod Touch.

De uitstekende muziek van de game, waar weinig op is aan te merken, is in deze port aangevuld met een paar extra stemacteurs. Waarschijnlijk was het doel om de spannende sfeer wat overtuigender te maken, wat helaas niet altijd lukt. De meeste stemacteurs voegen zeker charme en sfeer toe, maar Altaïrs eigen voice over is totaal ongeïnteresseerd en soms zelfs vrolijk, waardoor hij enigszins lachwekkend wordt.

Minigames

Wat helemaal geen update heeft gekregen, zijn de minigames, behalve dat de stylus plaats maakt voor je vinger. Druk uitoefenen tijdens verhoren of sleutels stelen uit broekzakken vormen kortom een wat doelloze, maar aangename afwisseling op de platformactie. De ontwikkelaar herhaalt hiermee hetzelfde kunstje. Niet helemaal verwonderlijk, gezien het een goedkope port is, maar wel jammer aangezien de iPhone en iPod Touch juist ook originelere gamemechanismen mogelijk maken. Het spreekt echter voor de ontwikkelaar dat ze uiteindelijk een lagere prijs vragen voor een beter product.

Kortom

Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles voor de Nintendo DS was te slordig, te kort en te duur. De port van de titel voor de iPhone en iPod touch heeft een update ondergaan die veel goed maakt. Soepelere gameplay, prima graphics en meer sfeer voor minder geld doen denken dat de game eigenlijk meteen voor Apples platform uit had moeten komen. Dit neemt niet weg dat de gameplay nog een stuk beter had gekund, maar hopelijk is ook dat aangepast als Assassin's Creed II: Discovery in de Nederlandse iTunes Store verschijnt.

0 Reactie(s) op: Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.