Audioboeken downloaden doe je zo

Door: Martin Gijzemijter | 28 juli 2018 15:22

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Digitaal lezen neemt al jaren een vlucht. Veel fanatieke lezers maken al gebruik van een e-reader en sommigen lezen zelfs van het scherm van een tablet of smartphone. Maar voor je digitale boeken heb je helemaal geen scherm nodig! Een audioboek afspelen werkt wellicht nog ontspannender. In dit artikel laten we je zien hoe audioboeken downloaden werkt, hoe ze je beheert en op al je apparaten afspeelt.

1 Waarom audioboeken?

Audioboeken (ook wel audiobooks) hebben nogal de reputatie om boeken voor luie mensen te zijn, maar dat is onterecht. Audioboeken beluisteren is vooral heel efficiënt. Want wanneer je leest, kun je doorgaans niets anders doen. Luister je naar audioboeken, dan kan dat wel. Kortom, je kunt je hele huis schilderen en tegelijkertijd drie boeken ‘gelezen’ hebben. Dat gaat je met een traditioneel boek niet lukken. Het zorgt er dan ook voor dat je wellicht boeken beluistert die je anders (uit tijdgebrek) zou laten liggen. Wel is het zo dat niet elk boek geschikt is voor elk moment, zie daarvoor het kader ‘Concentratie’ verderop.

2 Sites met audioboeken

Verderop in dit artikel bespreken we uitgebreid Audible, een dienst met een ruime selectie aan audioboeken. Toch willen we je ook laten weten dat er heel veel plekken zijn waar je audioboeken gewoon kunt kopen zoals je dat met reguliere boeken zou doen. Meestal download je ze gewoon als audiobestand. Dit soort sites zijn niet moeilijk te vinden. Bruna heeft bijvoorbeeld veel audioboeken en op Bol.com kun je ze ook vinden. Daarnaast kun je terecht bij iTunes voor luisterboeken op je iPhone of iPad en bij Google Play voor boeken die je op je Android-toestel wilt luisteren. Kortom, opties genoeg. Oh, en googelen op ‘audiobooks kopen’ brengt direct de beste opties naar voren.

3 Abonnementen

Er zijn ook abonnementsdiensten voor boeken, zoals Netflix dat is voor films en series. Je betaalt een vast maandbedrag en kunt, in sommige gevallen, net zoveel boeken downloaden en beluisteren als je wilt. De grootste Nederlandstalige site op dit gebied is Storytel, waarbij je voor 9,95 euro onbeperkt toegang hebt tot luisterboeken (let wel: toegang, je streamt de boeken, je downloadt ze niet). Luisterbieb is ook een interessante dienst, met name omdat je hem ook kunt gebruiken als je geen lid bent van de bibliotheek. Je bent dan wel beperkt tot boeken die behoren tot het publieke domein, dus je keuze is een stuk minder. Bliyoo is het boekenabonnement van Bruna, dat je voor 9,95 euro toegang biedt tot zowel boeken als luisterboeken.

Gratis?

Dat voor niets de zon op gaat, is niet helemaal waar. Het internet staat vol met gratis audioboeken die je mag downloaden en beluisteren (sla daar Google maar eens op na). Waar je wel rekening mee moet houden, is dat dit natuurlijk niet gaat om topboeken van Dan Brown of de Harry Potter-reeks. Wanneer je een site tegenkomt waarop je dit soort audioboeken gratis kunt downloaden, dan mag je aannemen dat het illegaal aanbod is. Dat wil overigens niet zeggen dat je nooit een toptitel gratis zult vinden, maar het zal dan vrijwel nooit een nieuwe titel zijn.

4 Voor Windows 10

Een audioboek is natuurlijk gewoon een geluidsbestand. In theorie kun je dat gewoon afspelen in elk willekeurig programma dat mediabestanden afspeelt. Waarom dan op zoek naar een specifieke speler? Omdat je hierbij allerlei extra opties krijgt die het beluisteren van zo’n audioboek een stuk prettiger maken. Audiobooked is een goed voorbeeld van een app voor Windows 10. Deze gratis app (met advertenties) stelt je in staat om de afspeelsnelheid aan te passen, bladwijzers in te stellen en een slaaptimer te activeren. Daarnaast ondersteunt het programma een breed scala aan bestandsformaten.

5 Voor Android

Vrijwel elke aanbieder van audioboeken biedt ook een smartphone-app aan waarin je die kunt beluisteren. Maar het is ook fijn om een app te hebben die niet aan een dienst gekoppeld is. Wij vinden Smart AudioBook Player een fantastische Android-app voor het beluisteren van drm-vrije audioboeken. De app bevat superhandige functies, zoals het bijhouden van voortgang in verschillende boeken tegelijk, het aanmaken van personagelijsten, een automatische pauzefunctie voor als je in slaap valt enzovoort. De app mag veertien dagen gratis gebruikt worden, daarna vallen er wat functies weg tenzij je 1,99 euro betaalt, wat wij heel schappelijk vinden.

6 Voor iOS

In iOS kun je natuurlijk ook gewoon audioboeken downloaden in iTunes, en daarmee kun je de boeken ook gewoon afspelen. Maar dat programma is niet ideaal voor het beluisteren van audioboeken. Bookmobile Audiobook Player is dat wel. De interface is prachtig en de app bevat nagenoeg alle functies die Smart Audiobook Player voor Android ook heeft, maar dan mét de mogelijkheid om ook drm-beschermde content af te spelen (van bijvoorbeeld Audible of iTunes). De app is wel een stukje duurder, na een gratis proefperiode van zestig (!) dagen, betaal je 3,99 euro voor de app.

Drm

Net als bij e-books, heb je bij audioboeken al snel te maken met drm. Dit is een techniek waarmee digitale rechten van de maker/uitgever kunnen worden geregeld. In de praktijk is het een beveiliging tegen het kopiëren van het materiaal.

Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat een uitgever van boeken niet zomaar wil dat je het bestand kunt kopiëren en naar anderen kunt versturen. Drm is in dat opzicht noodzakelijk kwaad, maar het is wel belangrijk dat je daarmee rekening houdt. Wanneer je een audioboek koopt binnen een bepaald programma of een app, controleer dan even of dat programma/die app ook beschikbaar is voor andere apparaten. Zo voorkom je dat je vastzit aan luisteren op je pc terwijl je ook op je smartphone verder wilt kunnen luisteren als dat zo uitkomt.

7 Audioboeken op cd

De meeste diensten voor audioboeken bieden je de mogelijkheid om in beperkte mate boeken op cd te branden. Dat is echter een hoop gedoe, en het gaat nog weleens mis (en aangezien je bij sommige diensten maar één brandlicentie per titel krijgt, is dat zonde). We raden in dit geval dan ook aan om het audiobestand te converteren naar een drm-vrij bestand met DRM Audio Converter for Windows. Niet helemaal de bedoeling natuurlijk, maar als je het echt alleen doet om een kopie voor jezelf op een cd te maken, zien wij daar geen probleem in. De app kost 39,95 euro, maar je mag hem wel gratis uitproberen.

1 Reactie(s) op: Audioboeken downloaden doe je zo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 juli 2018 15:58 huwie
  Beste ComputerTotaal,
  Wat fijn dat jullie aandacht besteden an audioboeken.
  Wel jammer dat er wat fouten en omissies in het artikel staan.
  Sta me toe een en ander toe te lichten.

  Jullie zeggen dat audioboeken als audiobestand op Bol.com en Bruna.nl te downloaden zijn. Helaas! Dat kan daar niet. Je kan daar alleen maar CD's kopen, geen downloads.

  Verder gaan jullie nauwelijks in op de Nederlandse markt. Jullie 'vergeten' de pionier in Nederland op het gebied van digitale audioboeken: Luisterrijk.nl. Luisterrijk heeft nota bene het grootste aantal Nederlandse audioboeken (meer dan Storytel, meer dan de Luisterbieb en veel meer dan Audible) en biedt deze aan als DRM-vrije mp3 en ook met een gratis app.

  Bliyoo was van Bruna maar is opgeheven. De audioboeken van Bliyoo zijn nu beschikbaar via een nieuwe, zelfstandige dienst Leeslounge.

  Onder het kopje DRM wordt volledig voorbij gegaan aan de Nederlandse situatie. Want als je bij een van de Nederlandse webwinkels digitale luisterboeken koopt, dan kijg je daar een downloadlink met DRM-vrije MP3-bestanden. Dat is zo bij webwinkels als bv vanstockum.nl, deslegte.nl, boeken.com, Luisterrijk.nl, 123luisterboek.nl en Luisterboeken.nl

  In jullie hoofstuk 'Waarom Audible' zeg je dat het fantastisch is dat wat je consumeert ook echt van jou is. En dat het een groot nadeel is dat het aantal Nederlandstlaige boeken beperkt is.
  Dan raad ik toch echt aan om eens naar Luisterrijk.nl te kijken: ook daar is alles wat je consumeert echt van jou, maar ze bieden wel het grootste Nederlandstalige aanbod. (Op dit moment ca 3700 titels).

  Disclaimer: ik werk bij Luisterrijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.