Audioboeken downloaden doe je zo

Door: Martin Gijzemijter | 28 juli 2018 15:22

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

8 Catalogus aanleggen

Ben je van plan een bibliotheek aan te leggen van honderden, misschien wel duizenden audioboeken? Dan is het handig om naast een app voor het beluisteren, ook een programma/app voor het beheren van je boeken te ehbben. All My Books is daarvoor een fantastisch programma, voornamelijk omdat het je helpt om je gehele boekencollectie in kaart te brengen (dus fysieke boeken, e-books én luisterboeken). All My Books vertelt je precies waar een boek in de kast staat, of waar het bestand op je harde schijf staat. Je moet er helaas wel 40 euro voor neertellen na de trial-versie van 30 dagen.

9 Delen of niet?

Dat je je gebrande cd niet tien keer moet kopiëren om met gratis boeken te gaan strooien, lijkt ons duidelijk. Maar hoe zit het met het delen van een account om zo samen van luisterboeken te profiteren, bijvoorbeeld in Audible of Storytel? Ook daar kunnen we kort over zijn: officieel mag dat niet, tenzij je het alleen deelt met andere mensen die op hetzelfde adres wonen (voor Storytel geldt die voorwaarde overigens anders: dat account mag simpelweg delen met maximaal één persoon). Het is lastig voor dit soort diensten om dit te controleren, maar de boekenmarkt zit in een lastige fase en probeert te digitaliseren, dus een beetje steun in plaats van misbruik is belangrijk.

Concentratie

Aan het begin van dit artikel gaven we al even aan dat het handige van audioboeken is dat je boeken kunt luisteren terwijl je andere dingen aan het doen bent. Een kanttekening daarbij is dat niet elk boek geschikt is in iedere situatie. Zo raden we je af om een thriller of horrorboek te luisteren wanneer je achter het stuur in de auto zit, en is het misschien ook niet heel handig om een boek over kwantumfysica te luisteren wanneer je iets complex aan het doen bent op je computer. In de eerste situatie breng je jezelf misschien in gevaar, in de tweede situatie ontdek je waarschijnlijk achteraf dat je totaal niets hebt meegekregen van het boek. Kortom: luisterboeken zijn fantastisch, maar kies wel het juiste boek bij de juiste situatie.

10 Waarom Audible?

We gaan aan de slag met Audible, een dienst die we net al even genoemd hebben. Wat wij zo fantastisch vinden aan Audible, is dat wat je consumeert ook echt van jou is. Zelfs nadat je je abonnement opzegt (Audible kost vijftien euro per maand en daarvoor krijg je elke maand één boek en fikse korting op andere boeken), mag je de boeken nog steeds luisteren. Het aanbod van Audible is gigantisch – dát is niet zo vreemd, aangezien het bedrijf van Amazon is. Wel een groot nadeel: het aantal Nederlandstalige boeken is zeer beperkt.

11 Audible gebruiken

Om Audible te gebruiken, log je in op www.audible.com met je Amazon-account (of je maakt een nieuw account aan als je er nog geen hebt). Eenmaal ingelogd begint je gratis proefperiode van 30 dagen. Je krijgt direct één credit toegewezen. Zoek op de site het boek dat je wilt horen en kies vervolgens voor Buy Now with 1 Credit en klik daarna op Confirm purchase. Wanneer je nu de gratis Audible-app downloadt voor iOS, Android of Windows en inlogt met je Amazon-account, verschijnt het luisterboek direct in je bibliotheek en kun je gelijk luisteren.

12 Van luisteren naar lezen

Soms ben je aan het luisteren en krijg je de behoefte om te lezen, of andersom. Daar heeft Amazon ook aan gedacht, en om die reden is Audible Matchmaker geïntroduceerd. Als je hier naartoe surft en inlogt met je Amazon-account, dan scant de site of er eventueel audioboeken zijn die passen bij de e-books die je hebt gekocht of andersom. Als dat het geval is, dan kun je het ontbrekende exemplaar met korting kopen. In de Amazon Kindle-app kun je vervolgens tijdens het lezen eenvoudig overschakelen op luisteren of andersom. Je hebt daar dus wel de Kindle-app voor nodig.

E-books

We hebben het in dit artikel over audioboeken en noemen e-books terloops een paar keer. Veel mensen gebruiken inmiddels e-books en weten hoe ze ermee aan de slag kunnen. Mocht dat laatste nou niet zo zijn en ben je op zoek naar een goed programma voor het beheren van je e-books, dan durven we je zonder twijfel Calibre aan te raden. Calibre is een beheerprogramma dat niet gekoppeld is aan een dienst, beschikbaar op vrijwel ieder platform. Het is een ideale tool voor het beheren én lezen van e-books. Fijn is dat Calibre ook een plug-in heeft voor het verwijderen van drm – en dat zeggen we niet om lekker te gaan strooien met e-books, maar zodat je het e-book dat je gekocht hebt op al je apparaten kunt lezen.

13 E-books laten voorlezen

De audioboeken die je koopt via Audible, Storytel enzovoort, zijn ingesproken door mensen. Daarnaast is het nog mogelijk om een e-book voor te laten lezen. Dat is dan niet echt een luisterboek, maar spraaktechnologie is tegenwoordig zo geavanceerd dat het prima te doen is als je niet te hoge eisen stelt. Dit werkt op elk platform anders, maar zowel in Windows, als in iOS en Android, kun je via toegankelijkheidsopties aangeven dat je de teksten op het scherm wilt laten oplezen. Vervolgens open je simpelweg het e-book, waarna de spraakondersteuning de tekst op het scherm voorleest. Emotie ontbreekt, maar het werkt wel.

14 Zelf luisterboeken maken

Wat nu als je zelf een boek hebt geschreven waarvan je een audioversie wilt maken? Ook dat is mogelijk. Het enige dat je nodig hebt, is het daadwerkelijke boek (je dient dat te publiceren op Amazon) en een microfoon (wel een goede natuurlijk). Vervolgens log je in op ww.acx.com (alweer een bedrijf van Amazon) zoek je je boek op. Volg dan de instructies en na het inspreken (wat natuurlijk niet zomaar even gedaan is) kun je je audiobook via de site publiceren op Amazon, Audible en in iTunes. Je krijgt royalties als het daadwerkelijk verkocht wordt.

1 Reactie(s) op: Audioboeken downloaden doe je zo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 juli 2018 15:58 huwie
  Beste ComputerTotaal,
  Wat fijn dat jullie aandacht besteden an audioboeken.
  Wel jammer dat er wat fouten en omissies in het artikel staan.
  Sta me toe een en ander toe te lichten.

  Jullie zeggen dat audioboeken als audiobestand op Bol.com en Bruna.nl te downloaden zijn. Helaas! Dat kan daar niet. Je kan daar alleen maar CD's kopen, geen downloads.

  Verder gaan jullie nauwelijks in op de Nederlandse markt. Jullie 'vergeten' de pionier in Nederland op het gebied van digitale audioboeken: Luisterrijk.nl. Luisterrijk heeft nota bene het grootste aantal Nederlandse audioboeken (meer dan Storytel, meer dan de Luisterbieb en veel meer dan Audible) en biedt deze aan als DRM-vrije mp3 en ook met een gratis app.

  Bliyoo was van Bruna maar is opgeheven. De audioboeken van Bliyoo zijn nu beschikbaar via een nieuwe, zelfstandige dienst Leeslounge.

  Onder het kopje DRM wordt volledig voorbij gegaan aan de Nederlandse situatie. Want als je bij een van de Nederlandse webwinkels digitale luisterboeken koopt, dan kijg je daar een downloadlink met DRM-vrije MP3-bestanden. Dat is zo bij webwinkels als bv vanstockum.nl, deslegte.nl, boeken.com, Luisterrijk.nl, 123luisterboek.nl en Luisterboeken.nl

  In jullie hoofstuk 'Waarom Audible' zeg je dat het fantastisch is dat wat je consumeert ook echt van jou is. En dat het een groot nadeel is dat het aantal Nederlandstlaige boeken beperkt is.
  Dan raad ik toch echt aan om eens naar Luisterrijk.nl te kijken: ook daar is alles wat je consumeert echt van jou, maar ze bieden wel het grootste Nederlandstalige aanbod. (Op dit moment ca 3700 titels).

  Disclaimer: ik werk bij Luisterrijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.