Automatische screenshots in Windows 10 met Auto Screen Capture

Door: Toon van Daele | 28 november 2019 10:24

Apps & Software

Neem je slechts sporadisch een screenshot in Windows 10 en vraag je je af wat je met die opties van het Knipprogramma aan moet, dan is Auto Screen Capture duidelijk een brug te ver. Deze tool voegt namelijk talloze mogelijkheden toe en is er vooral op gericht schermafdrukken op gezette tijdstippen of onder bepaalde voorwaarden volautomatisch te maken.

Auto Screen Capture

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7 of hoger
Website
https://sourceforge.net/projects/autoscreen/
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Brede ondersteuning bestandsformaten
  • Flexibele taakplanner en triggers
  • Meerdere schermen en regio’s tegelijk
  • Minpunten
  • Geen regio-afbakening met de muis
  • Niet zo gebruiksvriendelijk

Auto Screen Capture levert het overtuigende bewijs dat ook een portable en uiterst compact programma (goed 300 kB) best heel wat mogelijkheden in huis kan hebben. Zoals de naam al suggereert, kun je met deze tool volautomatisch schermafdrukken (screenshots) laten nemen, van meerdere schermen en schermregio’s tegelijk. Toegegeven, het programmavenster komt in het begin wat druk over, maar dat went.

Opties

Het venster is opgedeeld in twee delen. In het linkervenster vind je een achttal tabbladen met opties die bepalen van welke schermen of schermgebieden je wanneer en hoe vaak – standaard is dat elke minuut - een schermafdruk wilt. Je kunt hier meerdere gebieden instellen, tot op de pixel nauwkeurig. Jammer wel dat je zo’n gebied niet met de muis kunt afbakenen.

Via een ingebouwde taakplanner leg je precies vast op welke momenten en hoe frequent Auto Screen Capture een schermafdruk moet maken. Je bepaalt zelf in welk bestandsformaat je die wilt bewaren: bmp, emf, gif, jpeg, png, tiff of wmf. Standaard blijven de automatisch gemaakte schermafdrukken tot 30 dagen bewaard. Zo’n schermafdruk hoeft trouwens niet tijdgebonden te zijn. Je kunt ook allerlei andere ‘triggers’ instellen, zoals het moment waarop een applicatie opstart of afsluit.

Voor wie het nuttig vindt: via een wachtwoord voorkom je dat andere gebruikers het automatisch maken van schermafdrukken kunnen onderbreken.

Het wat, wanneer en hoe vaak leg je vast op diverse tabbladen.

Voorbeeldweergave

In het rechtervenster krijg je dan een voorbeeldweergave van de gemaakte schermafdrukken te zien. Via tabbladen kies je van welk(e) scherm(regio) je zo’n schermafdruk wilt bekijken. Een miniatuurkalender laat je toe alleen de afdrukken van een specifieke dag te bekijken, maar je kunt ook filteren op bijvoorbeeld afbeeldingsformaat. Handig is nog dat je zelf externe editors kunt instellen. Vanuit het contextmenu kun je gemaakte schermafdrukken hiermee verder bewerken.

Conclusie

Auto Screen Capture is geen programma dat je wilt inzetten als je slechts af en toe een eenvoudige schermafdruk wilt. Als je het maken van afdrukken op gezette tijden of onder bepaalde voorwaarden wilt automatiseren, dan heeft de tool geen vergelijk.

Leg de beoogde schermregio’s vast tot op de pixel nauwkeurig.

0 Reactie(s) op: Automatische screenshots in Windows 10 met Auto Screen Capture

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.