Automatisch downloaden

Door: Maikel Dijkhuizen | 15 december 2011 17:45

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Ontwikkelaars van downloadsoftware overbluffen elkaar door hun producten aan de lopende band gebruiksvriendelijker te maken. Dat gaat inmiddels zelfs zó ver dat u bestanden vrijwel automatisch kunt binnenhalen. De verleiding is daardoor groot om van alles en nog wat te downloaden en uw harde schijf helemaal vol te gooien. Gelukkig zijn er handige trucs waarmee u al die binnengehaalde mediabestanden snel terug kunt vinden.

1. Kennismaking met usenet

Usenet bestaat uit talloze nieuwsgroepen waarin gebruikers tekstberichten over allerlei onderwerpen met elkaar uitwisselen. Elke nieuwsgroep behandelt een specifiek thema, bijvoorbeeld voetbal, politiek of religie. U kunt dit min of meer vergelijken met de forums die u overal op internet tegenkomt. Vooral de binaire nieuwsgroepen zijn interessant, omdat er volledige muziekalbums en films met een uitstekende kwaliteit zijn te vinden. Omdat usenet alleen met tekst overweg kan, worden mediabestanden omgezet in duizenden tekstbestandjes. Met een speciaal downloadprogramma kunt u deze data van een nieuwsserver halen. Hetzelfde programma voegt al deze tekstbestandjes automatisch samen tot bijvoorbeeld een mp3-muziekalbum of HD-film. Overigens merkt u hier helemaal niets van en u hoeft er geen ingewikkelde handelingen voor te verrichten. Na de nodige voorbereiding hoeft u alleen maar op zoek te gaan om leuk materiaal te ontdekken. En het kan zelfs nog eenvoudiger: als u een beroep doet op automatische downloadfuncties is dat laatste niet eens meer nodig!

Usenet versus bittorrent

Bij usenet vormen nieuwsservers de centrale opslaglocatie voor entertainmentbestanden. Alle nieuwsservers synchroniseren onderling de inhoud van binaire nieuwsgroepen, zodat iedereen met usenettoegang in staat is om de bestanden te downloaden. Het voordeel van dit systeem is dat de bestanden vlot op uw computer staan (mits u een snelle internetverbinding hebt), zonder dat u afhankelijk bent van andere gebruikers. Bittorrent werkt met een gedecentraliseerd systeem. Muziek en films staan bij Jan en alleman thuis op de computer opgeslagen. Delen van bestanden worden vervolgens tussen de gebruikers uitgewisseld. Als u via bittorrent downloadt, bent u verplicht om de bestanden zelf ook weer te delen met de andere deelnemers binnen het netwerk. Hiermee is de kans groot dat u illegale handelingen verricht. Het uploaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is namelijk verboden. Om die reden hebben we het in dit artikel uitsluitend over usenet, waarmee u leuke films en muziek van een nieuwsserver plukt zonder zelf iets te uploaden. U kunt zorgeloos en volstrekt legaal een kopie van een album of film voor eigen gebruik bewaren. Let wel op: het downloaden van commerciële software, waaronder games, is te allen tijde volstrekt verboden!

2. Aanmelden bij een nieuwsserver

Niet iedereen heeft zomaar toegang tot usenet. U hebt 'een partner' nodig die toegang tot een nieuwsserver geeft. Die partner kan bijvoorbeeld uw internetprovider zijn. Als u die voor dit doel gebruikt, biedt dat als voordeel dat u niets hoeft bij te betalen. Tegenwoordig bieden veel internetproviders echter geen usenet-ondersteuning meer, en als ze dat nog wel doen is het resultaat meestal niet om over naar huis te schrijven. Gebruikers die klagen over incomplete bestanden krijgen van ervaren downloaders meestal het advies om een betaalde aanbieder met een hoge 'retentie' in de arm te nemen. Omdat er te weinig ruimte is om alle films en muziekbestanden voor eeuwig op usenetservers te bewaren, worden de oudste bestanden automatisch verwijderd. De retentie van een nieuwsserver geeft aan na hoeveel dagen dat gebeurt. Commerciële aanbieders zorgen er doorgaans voor dat u pakweg vierhonderd dagen de tijd hebt om iets te downloaden vanaf het moment dat iemand het bestand op usenet heeft gezet. Er zijn ook aanbieders die een langere retentie hebben, maar om daar gebruik van te maken, moet u meestal wat meer betalen. Commerciële nieuwsservers zijn niet duur. De prepaid-aanbieders LightningUsenet en Eweka kosten respectievelijk 4 en 7,50 euro per maand, en voor dat bedrag kunt u onbeperkt downloaden, zonder datalimiet. Een andere goede keuze is Hitnews, dat als voordeel biedt dat u de dienst drie dagen gratis kunt uitproberen.

Bij LightningUsenet kunt u kiezen uit verschillende prepaid-abonnementen.

0 Reactie(s) op: Automatisch downloaden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.