Automatisch downloaden

Door: Maikel Dijkhuizen | 15 december 2011 17:45

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

SABnzbd

6. SABnzbd installeren

Oudgediende SABnzbd is nog altijd het meest flexibele programma om leuke bestanden mee van usenet te plukken. Hoewel er in tegenstelling tot Spotnet en SpotGrit geen database met spots aanwezig is, heeft het programma wel andere waardevolle opties die het downloadproces vereenvoudigen. In de komende tips passeren deze opties stuk voor stuk de revue. Ga naar de website SABnzbd en klik op Windows Installer. U komt nu op een nieuwe webpagina terecht waarop het installatiebestand wordt aangeboden. Start de installatie door op het exe-bestand te klikken en stel de taal in op Nederlands. Accepteer de licentieovereenkomst met Akkoord en selecteer in de volgende stap de gewenste eigenschappen voor het downloadprogramma. Laat daarbij hoe dan ook het vinkje voor SABnzbd staan, want u wilt dit programma natuurlijk wel installeren. Bepaal verder of u de freeware automatisch met Windows laat opstarten en of u een pictogram op het bureaublad wilt laten zetten. Zet een vinkje voor NZB bestanden koppelen aan SABnzbd. Klik tweemaal op Volgende en bevestig met Installeren. Laat het vinkje voor Start SABnzbd staan en sluit het dialoogvenster middels een klik op Voltooien. Het downloadprogramma wordt nu opgestart.

U bepaalt zelf hoe SABnzbd zich moet gedragen.

7. Configuratie

Vindt u het vreemd dat er ineens een browser op uw pc wordt geopend? Maakt u zich geen zorgen, SABnzbd kan namelijk alleen in een browser worden bediend. Klik op de Nederlandse vlag en gebruik Start Wizard om het configuratiemenu te openen. Vul achter Server naam het adres van uw nieuwsserver in en typ in de velden bij Poort nummer, Gebruikersnaam en Wachtwoord de juiste gegevens. Bepaal bij Verbindingen hoeveel gelijktijdige connecties u wilt gebruiken. Let hierbij wel op, want voor iedere nieuwsserver geldt een beperking. Controleer daarom vooraf even hoeveel gelijktijdige verbindingen er bij uw nieuwsserver zijn toegestaan, en vul dit aantal in. Als u liever een versleutelde verbinding gebruikt, zet u een vinkje achter SSL. Uw internetprovider en andere derde partijen zien dan niet welke films en muziek u downloadt. Klik op Test Server. Dit is een handig controlemiddel om te zien of u alles goed hebt ingevuld en of uw nieuwsserver actief is. Klik driemaal op Volgende om de wizard af te sluiten. U hoeft daarbij niets meer in te vullen.

Middels Test Server controleert u of alle velden correct zijn ingevuld.

Het is slim om zelf een bestandslocatie voor de downloads in te stellen. Kies bij voorkeur een partitie waar geen besturingssysteem op draait. In de meeste gevallen kunt u dus beter niet de C-schijf selecteren. Als u Windows opnieuw installeert, blijven uw mediabestanden immers onaangetast wanneer ze op een andere partitie staan. Maak bijvoorbeeld een mapje met een herkenbare naam aan op de D-schijf. Open deze map en kopieer de bestandslocatie uit de adresbalk van Windows Verkenner. Klik in SABnzbd achtereenvolgens op Instellen en Mappen. Plak de bestandslocatie in het veld achter Map voor verwerkte downloads. Ook bij Tijdelijke download map vult u naar eigen inzicht een andere bestandslocatie in. Bewaar de instellingen via Opslaan. Door op Downloads te klikken, keert u weer terug naar het hoofdvenster.

Bewaar uw downloads bij voorkeur niet op de partitie waar het besturingssysteem van uw computer al op staat.

8. Nzb-bestand importeren

Bij tip 5 hebt u met SpotGrit wellicht verschillende nzb-bestanden van films en muziekalbums opgeslagen. Nzb-bestanden zijn belangrijk, want ze zorgen ervoor dat SABnzbd precies weet welke data van usenet moet worden gedownload. Het programma volgt hiervoor de verwijzingen die in het betreffende nzb-bestand staan opgeslagen. Klik in SABnzbd rechtsboven op NZB toevoegen. Zoek met Bladeren naar een nzb-bestand op uw harde schijf en kies Openen. Wilt u de data onder een specifieke mapnaam op uw systeem bewaren? Vul dan onderin het dialoogvenster deze naam in. Wanneer u dat niet doet, neemt het downloadprogramma de naam van het nzb-bestand over. Klik op Ophalen en sluit het venster door op het kruisje te klikken. Een andere manier om SABnzbd aan het werk te zetten, is door op een nzb-bestand te dubbelklikken. Het enige verschil is dat u bij deze methode zelf geen mapnaam kunt invoeren. Onder Wachtrij houdt u de voortgang van het downloadproces bij. Het is mogelijk om downloads te pauzeren en een snelheidslimiet in te stellen. Vooral als u een internetverbinding met anderen deelt, is het beter om niet de maximale snelheid te benutten. De bestanden vindt u uiteindelijk terug in de map die u bij tip 7 hebt geselecteerd.

Sla downloads op onder een herkenbare mapnaam. Zo bespaart u uzelf een zoekactie achteraf.

9. Map Bewaken

Als u het slim aanpakt, is het helemaal niet nodig om handmatig nzb-bestanden toe te voegen aan SABnzbd. In plaats daarvan laat u het programma zelf continu een map bewaken. Zodra u in deze map een nzb-bestand dropt, downloadt SABnzbd vanzelf de gewenste film of het muziekalbum. Maak op uw harde schijf een nieuwe map aan voor de nzb-bestanden. Open deze map en kopieer de bestandslocatie in de adresbalk van Windows Verkenner. Ga in het downloadprogramma naar Instellen / Mappen. Plak achter Bewaakte map de bestandslocatie en bevestig met Opslaan. Zoek een nzb-bestand en sla het op in de zojuist aangemaakte map. U gebruikt hiervoor bijvoorbeeld SpotGrit of Binsearch.info. SABnzbd start nu op eigen houtje het downloadproces.

0 Reactie(s) op: Automatisch downloaden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.