Automatisch downloaden

Door: Maikel Dijkhuizen | 15 december 2011 17:45

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

10. Firefox-extensie

Als u graag nzb-zoekmachines gebruikt om leuke spots te ontdekken, start u uw downloads nog sneller door de Firefox-extensie NzbdStatus te gebruiken. Surf naar Mozilla Addons en zoek op NzbdStatus. Klik op Toevoegen aan Firefox / Nu installeren en herstart de browser. Als u Firefox 4 of hoger gebruikt, is de add-onbalk standaard niet meer zichtbaar. U hebt hem echter wel nodig om de extensie te bedienen. Klik met de rechtermuisknop op de Startpagina-knop en kies Add-onbalk. Rechtsonder ziet u een pictogram van NzbdStatus. Klik hierop met rechts en kies Configureer NzbdStatus. Ga nu naar het tabblad SABnzbd. U moet een API-sleutel invoeren, zodat de extensie en het downloadprogramma met elkaar kunnen communiceren. Navigeer in SABnzbd naar Instellen / Algemeen. Kopieer de API-sleutel en plak hem in het juiste veld van NzbdStatus. Bevestig met OK. Aan de nzb-zoekmachines Binsearch.info en NZBIndex zijn nu downloadlinks toegevoegd. Zodra u op Send to SABnzbd klikt, begint de freeware direct met downloaden. Het is dus niet nodig om eerst een nzb-bestand op te slaan. Handig is dat u via het pictogram in de add-onbalk de voortgang van SABnzbd kunt bijhouden terwijl u ondertussen andere websites bezoekt.

De API-sleutel zorgt voor een soepele koppeling tussen NzbdStatus en SABnzbd.

11. Spotplanet

Was u altijd gewend om FTD te gebruiken? Na het wegvallen van dit bekende nieuwsgroepenforum is er een prima alternatief opgestaan. Met Spotplanet kunt u namelijk net zo gemakkelijk leuke spots opsporen en nzb-bestanden opslaan. De ontwikkelaar heeft de vormgeving van FTD volledig overgenomen, zodat de online applicatie direct vertrouwd aanvoelt. Surf naar Spotplanet en gebruik de rubrieken links om door het aanbod te snuffelen. Als u iets specifieks zoekt, kunt u uiteraard ook de zoekfunctie gebruiken. Dubbelklik op een spot en gebruik de knop NZB, die u rechtsboven vindt, om een nzb-bestand op uw harde schijf te bewaren. Als u een account aanmaakt, krijgt u meer mogelijkheden. U kunt dan onder andere meer reacties toevoegen en spots bewaren in een watchlist.

Op Spotplanet is een breed aanbod van films, muziekalbums en freeware beschikbaar.

12. Rss-feeds

Vindt u het veel werk om alle downloads handmatig te starten? Als u een televisieserie volgt, is dat helemaal niet nodig. U kunt SABnzbd op de automatische piloot zetten, met behulp van rss-feeds. Zodra een nieuwe aflevering van de serie beschikbaar is op usenet, verschijnt er een nieuwe feed in de berichtenstroom. SABnzbd herkent de update en start vanzelf een downloadactie. Bekijk vooraf in welke nieuwsgroep uw favoriete televisieserie wordt gepost. Ga naar Binsearch.info en klik rechtsboven op RSS. Zoek de juiste nieuwsgroep op en selecteer de bijbehorende url. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu voor Kopiëren. Klik vervolgens in SABnzbd op RSS en plak de url in het veld achter Nieuwe Stroom. Bedenk nu een relevante naam en klik op Stroom toevoegen. U wilt natuurlijk niet dat SABnzbd alle nieuwe spots van een nieuwsgroep binnenhaalt, want dan is uw harde schijf snel vol. Het is daarom belangrijk om criteria op te geven. Ga naar het tabblad Filters en typ onder Filter de naam van de televisieserie die u volgt. Bevestig middels een klik op Toevoegen, ga naar het tabblad met de instellingen en zet een vinkje achter Actief. Als u ten slotte op Opslaan settings klikt, wordt de nieuwsgroep voortaan continu gecontroleerd op nieuwe updates.

Met behulp van rss-feeds kan een nieuwsgroep voortdurend worden gecontroleerd op updates.

Persoonlijke rss-feed

Het gebruik van rss-feeds is handig, maar jammer is wel dat het lastig is om alle nieuwsgroepen tegelijkertijd te monitoren. Zodra een serie of film in een andere nieuwsgroep opduikt, mist u evengoed bestanden. Creëer daarom een persoonlijke rss-feed die alle nieuwsgroepen voor u afstruint. Surf naar RSS-nzb en vul achter Keywords één of meerdere trefwoorden in. U kunt bijvoorbeeld de naam van een serie intypen. Wanneer iedere week opnieuw steeds dezelfde persoon een aflevering van 'uw' serie uploadt, kunt u ook alleen zijn of haar naam invullen achter Poster. Kruis Advanced aan om specifieke criteria voor de rss-feed op te geven, zoals de bestandsgrootte en sorteervolgorde. Klik op de knop Generate link en kopieer het adres van de rss-feed. Als u nu de url doorgeeft aan SABnzbd, worden de afleveringen voortaan automatisch binnengehaald.

Het is een fluitje van een cent om op www.rssnzb.com een persoonlijke rss-feed aan te maken.

13. Mappenstructuur

Zeker als u automatisch mediabestanden binnenhaalt, dreigt de downloadmap op uw computer onoverzichtelijk te worden. Gelukkig kunt u iedere downloadtaak onderbrengen in een specifieke submap. Op die manier scheidt u bijvoorbeeld muziek, films, televisieseries, concerten en freeware. Dat werkt een stuk prettiger dan wanneer alles op een grote hoop wordt gegooid. U regelt de scheiding door categorieën aan te maken. Ga in SABnzbd naar Instellen / Categorieën. De categorie Standaard is altijd aanwezig en die kunt u niet verwijderen. Als u downloads toevoegt, krijgen ze automatisch dit stempel opgeplakt en daardoor worden de bestanden in de algemene downloadmap gedropt. Gelukkig creëert u gemakkelijk submappen. Bedenk onder Categorie een logische naam. Bij Map/Pad bepaalt u onder welke mapnaam u downloads wilt bewaren. Voor de rest hoeft u niets te wijzigen. Bevestig met Opslaan en voeg op de bovenstaande manier naar eigen wens nog meer submappen toe. Klik linksboven op Downloads en importeer een nzb-bestand. Selecteer nu in het uitrolmenu welke categorie u aan de downloadtaak wilt koppelen, zodat uw downloads in de goede map terechtkomen. Ook als u televisieseries automatisch downloadt via rss-feeds, zorgt u er zo heel eenvoudig voor dat de afleveringen in een eigen map belanden.

Organiseer uw downloadmap door het materiaal in submappen te bewaren.

0 Reactie(s) op: Automatisch downloaden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.