Automatisch woorden tellen in Word

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 07 december 2015 10:35

Apps & Software

Woorden tellen in een Word-document is eenvoudig. Gaat het echter om meerdere documenten, dan zal je ieder document afzonderlijk moeten openen. Dat Microsoft nog altijd geen functie heeft voor het tellen van woorden in meerdere documenten is onbegrijpelijk. Gelukkig kun je het eenvoudig zelf doen.

Betaalde oplossing

Eén manier om woorden te tellen in meerdere documenten is het handige programmaatje AnyCount, maar daarvoor betaal je wel gelijk 49 euro. Gratis software raden we af, omdat er op dit gebied opvallend veel programma's zijn die allerlei rotzooi op je pc installeren. Een veilige gratis manier, is door zelf een macro te maken in Word. Voordat we hiermee aan de slag gaan, dien je eerst de documenten waarvan je de woorden wilt tellen in één map te zetten. Ter illustratie gebruiken wij de map C:\tellen.

Plaats alle te tellen documenten in één map.

Macro maken

Macro's maken kan op verschillende manieren. Je kunt er eentje opnemen, wat betekent dat je een reeks handelingen uitvoert die later door de Word-macro letterlijk herhaald worden. Je kunt ook zelf een macro programmeren en dat is wat we hier gaan doen. Je kunt de code overtikken van hiernaast, maar je kunt de code ook downloaden, selecteer de volledige tekst en kopieer deze naar je klembord (Ctrl+C). Klik nu in Word op Beeld > Macro's > Macro's weergeven.

Plak de code in de macro en pas eventueel het pad naar de map aan.

In het veld Macronaam vul je nu de naam in van je macro (zoals woordentellen, maar let op: spaties mogen niet) en klik je op Maken. In het venster dat verschijnt, druk je op Ctrl+A om alle tekst te selecteren en vervolgens op Ctrl+V om je gekopieerde macro-code te plakken. In de geplakte code zie je een regel staan genaamd PathName = "c:\tellen\". Indien je je bestanden in een andere map hebt geplaatst, verander deze waarde dan in de map(naam) van je keuze. Klik nu op Bestand > Sluiten en terugkeren naar Microsoft Word.

Macro gebruiken

Nu je de macro hebt gemaakt, kun je deze heel eenvoudig toepassen. Klik wederom op Beeld > Macro's > Macro's weergeven en selecteer je macro. Klik nu op Uitvoeren. Word gaat direct aan de slag en afhankelijk van de hoeveelheid documenten, zie je binnen een paar seconden hoeveel woorden alle documenten samen bevatten.

Wanneer je nu de macro uitvoert, zie je binnen een paar tellen het woordtotaal.

0 Reactie(s) op: Automatisch woorden tellen in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.