Autorun Organizer - Slimmer starten

Door: ignace-de-groot | 13 februari 2015 15:54

Review

Het is je vast al opgevallen: hoe langer je je computer gebruikt (en hoe meer programma's je installeert), hoe trager hij opstart. Dat komt doordat er steeds meer processen samen met Windows opstarten. Autorun Organizer geeft je een blik achter de schermen en laat je een en ander optimaliseren.

Autorun Organizer

Taal

Engels

OS

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Website

www.chemtable.com

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Overzichtelijk
  • Nuttige feedback
  • Minpunten
  • Beperkte info
  • Geen antimalware informatie

Wil je in Windows enig zicht krijgen op welke processen er allemaal automatisch mee met Windows opstarten, dan klop je aan bij Msconfig (Windows 7 en vroeger) of bij het Taakbeheer (Windows 8). Erg informatief zijn deze tools echter niet. Autorun Organizer is overzichtelijker en biedt ook beginnende gebruikers een helpende hand.

Interface

De interface van Autorun Organizer is in twee grote delen opgesplitst: bovenaan een paneel met een overzicht van alle gedetecteerde 'mee-eters': de programma's die samen met Windows opstarten. In het paneel onderaan krijg je, afhankelijk van het geopende tabblad, een overzicht van de recente opstarttijden van je systeem te zien, ofwel details van de toepassing die je in het bovenste paneel hebt geselecteerd.

Feedback

Standaard toont Autorun Organizer je van elke toepassing waar die precies op je schijf is te vinden en hoe die wordt opgestart (vanuit de programmagroep Opstarten, vanuit de taakplanner of via het register). Verder duiken er ook wel optimalisatietips op, zoals de suggestie om specifieke applicaties met vertraging te laten opstarten.

Ben je bereid de lijst met gedetecteerde programma's naar de makers te sturen (dat kan met één druk op de knop), dan krijg je als beloning extra informatie. Zo kom je te weten hoeveel procent van de medegebruikers bepaalde toepassingen heeft uitgeschakeld of ze vertraagd laat opstarten.

Wil je ook feedback van de 'community', dan wel eerst even de knop indrukken.

Handelingen

Deze feedback maakt het wellicht makkelijker te beslissen of je zelf een toepassing (tijdelijk) wilt deactiveren of - voor zover dat mogelijk is - met enkele tientallen seconden vertraging wilt laten opstarten. Wil je verschillende items tegelijk op dezelfde manier behandelen, dan moet je wel eerst even de knop Bulk Entries Changing indrukken. Blijft de twijfel, dan stuur je vanuit het contextmenu de naam van een geselecteerde toepassing meteen naar je standaardzoekmachine op internet. Mogelijk brengt die informatie dan uitkomst.

Overigens kun je met Autorun Organizer niet alleen items uitschakelen of verwijderen, maar zelf ook programma's aan de 'opstartlijst' toevoegen.

Uitschakelen, verwijderen of vertraagd opstarten: aan jou de keuze.

0 Reactie(s) op: Autorun Organizer - Slimmer starten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.