avast! Free Antivirus 5.0.677

Door: guus-crone | 29 oktober 2010 13:38

Apps & Software

Wanneer het om de beveiliging van uw pc gaat, doen gratis virusscanners zeker niet onder voor betaalde versies. Deze laatste bieden vaak wel wat meer mogelijkheden, maar met gratis scanners zoals AVG, Avira en avast! bent u uitstekend beschermd tegen malware-infecties. In dit artikel nemen we avast! onder de loep.

Nieuw is deze versie overigens niet meer, versie 5 stamt alweer van begin dit jaar en de laatste update van vorige maand. Maar aangezien in het najaar zo’n beetje alle commerciële partijen met nieuwe betaalde versies uitkomen, mogen we deze gratis versie natuurlijk niet over het hoofd zien.

De interface van avast! Free Antivirus 5.0.x lijkt gelukkig niet meer op die oude, vreemde interface van voorgaande versies, die enigszins aan een autoradio deed denken. Naar onze mening was dit een uitstekende zet van de makers, want de huidige interface ziet er een stuk beter uit, en de gebruiksvriendelijkheid werd hiermee duidelijk verbeterd.

De gebruiksvriendelijkheid van avast! is met de huidige interface sterk toegenomen.

De installatie is eenvoudig en wijst zich vanzelf. De database wordt hierna direct automatisch geüpdatet. Wanneer dit proces voltooid is, wordt dit audiovisueel gemeld door middel van een pop-up boven het systeemvak, en een stem die meedeelt dat de database is bijgewerkt. Deze beide opties zijn eventueel uit te schakelen via de knop Instellingen linksboven in het hoofdvenster.

Dit hoofdvenster opent u via een muisklik op het icoontje in het systeemvak. Wanneer u dit voor het eerst doet, krijgt u de vraag het programma te registreren. Deze procedure is ten opzichte van de vorige versie vereenvoudigd. U hoeft geen licentiecode meer in te voeren, het invullen van uw naam en e-mailadres volstaat.

Aan de linkerkant van het hoofdvenster treft u vier opties aan: Samenvatting, Scan Computer, Real-Time Schilden, en Onderhoud. Onder Samenvatting kunt u onder meer kiezen voor een stille modus tijdens het spelen van games. Er worden dan geen pop-ups getoond. Via de optie Scan Computer kunt u verschillende scantypes kiezen. Handig in versie 5.0 is dat u automatische scans kunt inplannen. U stelt dit in voor elk scantype via de optie Meer details / Instellingen / Planning. De Real-Time Schilden kunt u allemaal ingeschakeld laten. Ongebruikte schilden (detectiemodules) komen niet in actie en belasten uw systeem dus niet. Ten slotte kunt u onder Onderhoud zo nodig handmatig controleren op updates voor de database en voor het programma zelf.

avast! Free Antivirus 5.0.677

Freeware

Taal Nederlands

Download 41 MB

OS Windows 2000/XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen Pentium III-processor, 128 MB RAM, 100 MB harde-schijfruimte

Maker avast!

Oordeel 8/10

Pluspunten

Eenvoudig te gebruiken

Sterk verbeterde interface

Mogelijkheid om automatische scans uit te voeren

Minpunten

Nederlandse vertaling komt wat houterig over

0 Reactie(s) op: avast! Free Antivirus 5.0.677

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.