AVG Anti-Virus en Internet Security 2012

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 24 oktober 2011 14:38

Apps & Software

AVG is veelgebruikte antivirussoftware, met name de gratis varianten. De gratis AVG probeert u regelmatig te verleiden Anti-Virus 2012 of Internet Security 2012 aan te schaffen. Maar zijn deze producten de overstap waard of kunt u beter een ander alternatief kiezen? Tijd voor een test.

Vorig jaar kwam AVG niet goed uit onze securitytest. We waren niet zo te spreken over de interface, het ontbreken van ouderlijk toezicht in de Internet Security, de snelheid, het de gebruiker opdringen van een browserwerkbalk en de AVG-zoekmachine bij de installatie, en het verleiden tot de aanschaf van de PC Analyzer. Zonde, want op het gebied van opsporing en verwijdering van malware werden wel punten gescoord.

Op het eerste oog lijkt er weinig te zijn veranderd in de 2012-versies van de Anti-Virus en Internet Security. Nog steeds wordt er gevraagd een browsertoolbar te installeren en wil AVG de zoekmachine wijzigen. Naar onze mening zou securitysoftware hoogstens in de zoekresultaten van uw zoekmachine moeten weergeven of een site betrouwbaar is of niet, maar moet het verder van zoekmachines en uw werkbalken afblijven.

Wanneer u na de installatie de pc opnieuw op hebt moeten starten, valt op dat de interface is ook grotendeels onveranderd is gebleven. Ook de overbodige desktopwidget is gebleven, hoewel die wel een nieuw jasje gekregen heeft. In het hoofdscherm valt prima uw weg te vinden. Maar gaat u via Extra naar de Geavanceerde Instellingen, dan wordt er een emmer instellingen over u heen gegooid waar nauwelijks wegwijs in te maken is.

De geavanceerde instellingen zijn bijzonder onoverzichtelijk.

Scantijd

Waar we wel positief over zijn, is de systeemimpact en scantijd. De eerste scan kan aardig wat tijd in beslag nemen, maar vanaf de tweede scan wordt uw geduld veel minder op de proef gesteld, omdat er vanaf dat moment juist wordt gekeken naar wat er gewijzigd is sinds de eerste scan. Ook prettig is dat u via een prioriteitsmetertje kunt aangeven hoeveel er gescand moet worden en hoe zwaar de systeemimpact dient te zijn. Opvallend is echter wel dat de gewone malwarescan en rootkitscan losgekoppeld zijn. Misschien om de systeemimpact lager te kunnen houden, maar vanuit gebruikersperspectief een vreemde en onnodige keuze.

De LinkScanner zorgt ervoor dat onveilige websites en links op sociale netwerken geblokkeerd worden. Tijdens het testen werkte dit prettig, enig minpunt is wel dat deze functie alleen werkt in samenwerking met Internet Explorer, Chrome en Firefox.

In beide producten zit ook een knop naar de PC Analyzer, die vervolgens het systeem checkt op registerfouten, schijffragmentatie, snelkoppelingen, etc. Maar wanneer u deze vervolgens met de Analyze Now-knop wilt opschonen, wordt u naar de website gestuurd waar u de PC Analyzer-software kunt aanschaffen. Vervelende zelfreclame die niets te zoeken heeft in een betaald product.

De PC Analyzer lijkt onderdeel van de software, maar is een truc om u nogmaals te laten betalen.

Internet Security

De Internet Security 2012 beschikt naast wat Anti-Virus aan boord heeft ook over een overzicht van draaiende processen, netwerkverbindingen, automatisch startende programma's en browserextensies en de reputatie hiervan. Bovendien kunt u vanuit dit overzicht onderdelen verwijderen en krijgt u een waarschuwing als een proces veel systeemcapaciteit inneemt, vooral met de browser werkt dit prettig. Safari-gebruikers opgelet: deze browser wordt hierbij niet ondersteund. Tevens bevat het Internet Security een firewall en identiteitsbescherming die nagaat of er processen in gang worden gezet die met uw gegevens aan de haal gaan. De AVG-accelerator die bij de Internet Security ingebakken zit moet webverkeer zoals internetvideo's sneller inladen, maar voegt weinig merkbaar verschil toe. Veel meer zit er echter niet in ten opzichte van de Anti-Virus, waardoor de laatste meer de investering waard lijkt.

Conclusie

Hoewel de gratis versie van AVG uitstekende bescherming biedt, bent u wat betreft de betaalde varianten Internet Security 2012 en Anti-Virus 2012 beter af met een alternatief. De Internet Security is wat beperkt en beide pakketten komen met een wat rommelige interface en minpunten als een werkbalk, zoekmachine en reclame voor de PC Analyzer. Dat is jammer, want de systeemimpact blijft redelijk beperkt en qua opsporing en verwijdering kan AVG ook prima meekomen.

AVG Anti-Virus 2012

Prijs € 29,95 (1 pc), € 44,95 (3 pc's) met 1 jaar updates (meer opties mogelijk)

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of download (3,7 MB voor installer)

Proefversie 30 dagen (3,7 MB voor installer)

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 1,5GHz-processor, 512 MB geheugen, 950 MB schijfruimte

Maker AVG

Oordeel 6/10

Pluspunten

Scantijd

Betrouwbare beveiliging

Prioriteit geven aan scan

Minpunten

PC Analyzer-reclame

AVG-werkbalk en zoekmachine bij installatie

Onoverzichtelijke instellingen

Loskoppeling malwarescan en rootkitscan

AVG Internet Security 2012

Prijs € 44,95 (1 pc), € 59,95 (3 pc's) met 1 jaar updates (meer opties mogelijk)

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of download (3,7 MB voor installer)

Proefversie 30 dagen (3,7 MB voor installer)

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 1,5GHz-processor, 512 MB geheugen, 1 GB schijfruimte

Maker AVG Technologies

Oordeel 5/10

Pluspunten

Scantijd

Betrouwbare beveiliging

Prettig procesoverzicht

Prioriteit geven aan scan

Minpunten

PC Analyzer-reclame

AVG-werkbalk en zoekmachine bij installatie

Onoverzichtelijke instellingen

Loskoppeling malwarescan en rootkitscan

Voegt weinig toe voor meerprijs

1 Reactie(s) op: AVG Anti-Virus en Internet Security 2012

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 18 februari 2014 12:23 Anoniem
    waar is het dicht bijzijnde avg kantoor??
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.