AVG Anti-Virus Free Edition 2011

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 21 maart 2011 11:45

Apps & Software

Eén van de populairste gratis antivirusprogramma’s is AVG Anti-Virus, waarschijnlijk omdat het één van de eerste aanbieders was van gratis antivirussoftware. Het programma teert echter vooral op oude glorie, want de concurrentie lijkt AVG inmiddels al voorbij te zijn gestreefd.

Het programma is zo ingericht dat het u als gebruiker op alle mogelijke manieren (hinderlijk) verleidt de betaalde versie van het programma aan te schaffen. Wanneer u de gratis versie downloadt, krijgt u een lijstje wat de gewone Antivirus- en Internet Security-pakketten allemaal bieden. Bij de installatie moet u de trialversie van AVG uitschakelen en de gratis versie (nogmaals) selecteren. Ook wordt in de interface van het programma een kwart van de ruimte ingenomen door een Internet Security 2011-banner. Ook probeert AVG u bij de installatie te verleiden tot een AVG Toolbar en probeert hij de standaard zoekmachine te wijzigen in een AVG-zoekmachine. Overdaad schaadt, en AVG is duidelijk over deze lijn heen gestapt. De verleiding is groter om de gratis antivirus af te schaffen dan een betaalversie aan te schaffen.

Systeembelasting

De systeembelasting van AVG is goed te doen. Wanneer AVG op de achtergrond meedraait is er weinig invloed op de systeemprestaties. Dit is vooral te danken aan de cloudbescherming waar het programma op rust. Wanneer u echter in de interface aan de slag gaat merkt u al gauw dat het programma wat log is, en dat de eerste systeemscan veel tijd in beslag neemt. Ook krijgt u naast de gewone interface een bureaubladwidget te zien. Deze laat zien of u beschermd bent, bevat een scanknop, een bijwerkknop en een paar (reclame)koppelingen die naar de Facebook-, Twitter- en webpagina van AVG linken. Ook dit is een vervelende en vooral overbodige toevoeging.

In de interface is veel ruimte gereserveerd voor de betaalde AVG-producten.

Uitgebreide bescherming

Er zijn natuurlijk ook positieve elementen te vermelden. Via de geavanceerde instellingen hebt u bijvoorbeeld veel instelmogelijkheden. Ook kunt u onderdelen in- of uitschakelen. De e-mailscanner bijvoorbeeld, wanneer u gebruikmaakt van webmail. U moet echter wel goed beseffen wat u doet in de geavanceerde instellingen, anders stelt u uw systeem alsnog bloot aan bedreigingen. De basisbescherming die gratis wordt geboden omvat veel soorten bescherming: realtime bescherming tegen virussen en spyware, een scanner, identiteitsbescherming, een e-mailscanner, blokkering van koppelingen naar gevaarlijke websites en een PC Analyzer, die onder andere het register en snelkoppelingen in de gaten houdt. Op het punt van detectie en verwijdering van schadelijke software scoort het programma goed, hoewel het wel Avira voor zich moet dulden.

Er zijn veel instellingsmogelijkheden, maar wees hier voorzichtig mee.

Conclusie

De vroegere versies van AVG Anti-Virus boden basisbescherming zonder al teveel franje met een rustige interface waarin de belangrijkste instellingen binnen handbereik lagen. De 2011-versie is echter uitgegroeid tot een grote AVG reclame-uiting met ingebouwde basisbescherming. Jammer, maar vooral ook onnodig, aangezien bijvoorbeeld Avira laat zien hoe het ook kan.

AVG Anti-Virus Free Edition 2011

Freeware

Taal Nederlands

Download 4,5 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 1,5GHZ-processor, 750 MB harde-schijfruimte, 512 MB RAM

Oordeel 4/10

Pluspunten

Veel instelmogelijkheden

Scanengine

Minpunten

Te veel reclame voor betaalde versie

AVG Toolbar en zoekmachine

Overbodige bureaubladwidget

0 Reactie(s) op: AVG Anti-Virus Free Edition 2011

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.