AVG AntiVirus Free - gratis privacy-nachtmerrie

Door: Edmond Varwijk | 16 oktober 2015 10:39

Review

AVG was een van de eerste die antivirus gratis maakten en een van de meest gebruikte. Een paar jaar geleden haalde AVG een aantal keren het nieuws met updates die Windows onbruikbaar maakten, maar de laatste tijd lijkt het bedrijf alles weer op orde te hebben. Nu wil men echter je gegevens verkopen.

AVG AntiVirus Free

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/Vista/7/8.1/10 (32 en 64 bit)

Website

www.avg.com

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Goede prestaties beveiliging
 • AVG Web Tuneup
 • AVG Zen
 • Minpunten
 • Gegevens-verzameling
 • Verplichte registratie
 • Licentie voor een jaar

Let je bij de installatie niet goed op dan staat er zomaar een proefversie van AVG Pro op je pc in plaats van AVG Free. Met de betaalde versie ben je wel beter beschermd want die beschermt ook tegen schadelijke downloads, spam en phishing, kan bestanden versleutelen en heeft een eigen firewall. AVG Free is beperkt tot het blokkeren van malware, het scannen van links op webpagina's inclusief Twitter en Facebook en het scannen van schadelijke e-mailbijlagen. Lees ook: Dossier Antivirus.

Proactief scannen doet AVG alleen in de betaalde versies.

Windows

AVG beschermt tegen virussen, rootkits en spyware. Je kunt scans ook handmatig starten of gepland laten uitvoeren. Downloads worden alleen gecontroleerd wanneer je deze opent of start, scannen al tijdens de download zit bij AVG alleen in de betaalde versie. AVG houdt je Postvak In vrij van virussen maar niet van spam. Secure Search en AVG Web TuneUp zijn twee browser-invoegtoepassingen die de veiligheid van websites controleren en privacy-opties bieden zoals het automatisch legen van de browser-cache.

De addons zijn beschikbaar voor Internet Explorer, Firefox en Chrome maar in de laatste werkt alleen de Secure Search, in Edge helemaal niets. Pogingen om je te verleiden de betaalde versie te kopen zijn in AVG ruimhartig aanwezig evenals die voor andere producten van AVG. Vanaf dit jaar kent AVG geen jaarversies meer, eenmaal geinstalleerd en geregistreerd zal het je pc eindeloos beschermen en krijgt het automatisch ook alle programmaupdates.

Privacybeleid

Per oktober 2015 verandert AVG het privacybeleid zodat het bedrijf surfgedrag die het ook bij vorige versies al verzamelde, nu ook aan derden mag verkopen. AVG belooft je privacy te waarborgen maar het voelt niet goed als een beveiligingsbedrijf dit doet, zelfs al kun je het delen van privacygevoelige gegevens uitschakelen.

Met reclames, popups en functies waar je wel op kunt klikken maar die niet in de gratis versie zitten, probeert AVG je een upgrade naar betaald te verkopen.

Conclusie

De grote kracht van AVG zijn de prima prestaties bij de virusherkenning en opschoning. De interface is modern maar niet altijd even handig. Ook is het vervelend dat er relatief veel reclame voor de betaalde versies in zit. Hoe het nieuwe privacybeleid uitwerkt moet nog blijken maar argwaan is op zijn plaats. AVG is volledig Nederlandstalig en de vertaling is van goede kwaliteit.

6 Reactie(s) op: AVG AntiVirus Free - gratis privacy-nachtmerrie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 oktober 2015 11:17 Anoniem
  Dat heeft hier geleid tot een volledige verwijdering van deze arrogante troep, bye bye AVG.

  Welkom Comodo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2015 20:30 MarkS90
  Feitelijk jammer want AVG deed het vroeger wel goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2015 20:03 Anoniem
  hé zijn er nog die Comodo hebben gevonden. Nou, die gratis firewall is echt wel de max hoor. Kan zelfs scannen voor malware enz.. Wat ene functies en dat helemaal voor noppes zero nada. Zo hoort dat!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2015 13:51 Anoniem
  Comodo is ook niet alles. Ze hebben zo'n online helpdesk die op afstand je computer kunnen overnemen om problemen op te lossen. Ik kreeg het niet voor elkaar om utorrent als uitzondering toe te voegen aan comodo-firewall waarop ik de helpdesk om hulp vroeg. Ik gaf toestemming om mijn computer over te nemen (wat ik al niet een heel prettig idee vond) en die gast zit een beetje te zoeken in mijn tijdelijke internetbestanden en zegt dat ik allemaal virussen heb en dat ik hun virusscanner moet kopen. Dat was toch mijn vraag helemaal niet? Meteen de verbinding verbroken en comodo gedeïnstalleerd, later gewoon een betaalde versie van Avast genomen. Bevalt me prima.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2015 20:58 Kasander
  Per oktober 2015 verandert AVG het privacybeleid zodat het bedrijf surfgedrag die het ook bij vorige versies al verzamelde, nu ook aan derden mag verkopen. AVG belooft je privacy te waarborgen blah blah blah…

  Personen die hier moeite mee hebben moeten zich ook niet met Windows 10 inlaten! Zijn namelijk dezelfde voorwaarden!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2016 01:43 Anoniem
  Vroeger was AVG een aardige virusscanner. Die tijden zijn helaas voorbij. Toenemend begint AVG agressief de worden. Stalken en spammen van de computergebruiker; vrijwel dagelijks; met popups e.d.. Conclusie: neem een andere virusscanner..!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.