Avira Free Antivirus - Bescheiden malwarejager

Door: Edmond Varwijk | 19 oktober 2015 08:10

Apps & Software

Achter de zeer klassieke en zelfs saaie interface met knopjes en schuifjes gaat bij Avira Antivirus een programma schuil dat al meerdere keren als beste uit antimalwaretests kwam. In de nieuwe versie introduceert het bescherming tegen opdringerige reclames.

"Beveiliging uit Duitsland" zo prijst Avira zich aan. Dat die kreet dankzij het Volkswagen-schandaal flink minder aanspreekt, aan Avira ligt het niet. Het programma scoort altijd goed in antivirustests en weet soms zelfs als eerste te eindigen. Behalve traditionele beveiliging om virussen, spyware, trojanen, wormen, rootkits en ook adware te herkennen, gebruikt Avira ook de cloud. De 'real-time cloud protection' controleert de reputatie van bestanden voor die gedownload worden en kan zo veel malware al stoppen voor het de pc ook maar genaderd is. Als laatste scant Avira ook op ongewenste software. De betaalde versies van Avira bieden bijvoorbeeld bescherming bij het surfen, mailscanning, bestandsversleuteling en verder vooral heel veel systeemtooltjes. Lees ook: AVG AntiVirus Free - gratis privacy-nachtmerrie.

De interface van Avira Free Antivirus is ouderwets maar wel overzichtelijk.

Windows

De installatie van Free Antivirus gaat naadloos over in het installeren van extra opties zoals de gratis Avira SafeSearch Plus maar ook Avira System Speedup waarvoor wel een licentie moet worden gekocht evenals Avira Mobile Security, dat beschikbaar is voor Android en iOS. Avira SafeSearch controleert zoekresultaten van andere zoekmachines maar nog liever neemt het de plaats in van de zoekmachine.

De resultaten van safesearch.avira.com lijken telkens sterk op die van Google maar wel altijd met een Avira-sausje. Safesearch werkt in Firefox en Chrome maar niet in Internet Explorer en Edge. Deze browser-extensie controleert de zoekresultaten en markeert malafide websites in de zoekresultaten.

Interface

Avira's interface is met veel menu's en lijstjes maar daarmee wel heel rechttoe rechtaan te bedienen. Het lijkt alsof Avria ook een firewall meelevert maar het groene vinkje betekent alleen dat de Windows Firewall is ingeschakeld en volgens Avira "optimaal geconfigureerd". Functies die wel in de betaalde edities zitten, zitten ook in Free Antivirus maar zijn uitgeschakeld. Er wordt niet meteen een webstore geopend en ook verder blijft Avira terughoudend met reclames. Avira gebruikers kunnen een rescure-cd downloaden om het systeem offline te scannen. Avira is Engelstalig.

Avira behaalt bovengemiddelde scores bij de beveiliging van de pc.

Conclusie

De impact van Avira op de prestaties van de pc liggen merkbaar hoger dan gemiddeld. De prestaties als beveiliger maken dit goed, ook die zijn boven gemiddeld goed. De hoeveelheid reclame voor een betaalde upgrade is gemiddeld. De browserplugings zijn goed evenals de mogelijkheid tot centraal beheer van meerdere apparaten via de webportal.