Baas over eigen data met Sandstorm voor Ubuntu

Door: Jochem de Goede | 25 februari 2017 08:06

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Met de G Suite - voorheen bekend als Google Apps - bewerk je documenten, spreadsheets en presentaties in de cloud. Met Sandstorm, een concurrent van Google Apps, host je zulke programma’s op je eigen server.

In dit artikel laten we je zien hoe je zelf Sandstorm op Ubuntu 16.04 LTS kunt installeren, hoe je het naar eigen wens kunt instellen en hoe je apps erop kunt installeren om de functionaliteiten van Sandstorm uit te breiden.

01 Proberen

Voordat je aan de slag gaat met de installatie kun je de Sandstorm-suite van applicaties eerst zelf proberen. Klik dan op Try a quick demo. De normale versie van Sandstorm beschikt over 67 apps die je snel kunt installeren. Je hebt dan bijvoorbeeld de beschikking over een app als Etherpad, waarmee je een kladblok kunt maken en die eenvoudig met anderen kunt delen. Degenen met wie je dit document deelt, zien alle gemaakte wijzigingen direct terug in het document. Met draw.io kun je in je eigen omgeving diagrammen maken en met Rocket.Chat kun je chatten met anderen à la Slack. Handig als je je eigen privé-chatserver wilt opzetten. Met File Drop kun je eenvoudig bestanden delen met anderen en met Roundcube kun je je eigen webmailclient opzetten. Er zijn heel veel mogelijkheden met Sandstorm.

01 Via de website van Sandstorm kun je de suite eerst vooraf proberen.

02 Aan de slag

Het gebruik van Sandstorm is geheel gratis als je het zelf host. Alleen als je geavanceerdere functies wilt die bijvoorbeeld bedrijven nogal eens nodig hebben, zoals LDAP-integratie, dan is het wel nodig om je portemonnee te trekken. Verder zijn de standaard- en de versie voor bedrijven gelijk: alle apps zijn bruikbaar en er is single sign-on, gasttoegang, automatische app-updates en eenvoudige back-ups. Je installeert Sandstorm eenvoudig op een Linux-server. Wij volgen de stappen op Ubuntu 16.04 LTS. Je krijgt gratis de beschikking over een dynamische dns-dienst van Sandstorm en krijgt ook gratis een subdomein op sandcats.io. Om ermee aan de slag te gaan, open je de terminal van Ubuntu of ssh je in de Ubuntu-server. Als je Ubuntu op de desktop gebruikt, klik je daarvoor op de Ubuntu-knop, typ je Terminal en druk je op Enter. Maar het beste kun je Sandstorm natuurlijk direct op de Ubuntu-server uitvoeren. Voer nu het volgende commando in en druk op Enter om de installatie binnen te halen: curl https://install.sandstorm.io | bash.

02 Om Sandstorm te installeren, haal je dit script binnen van Sandstorm.

03 Installatie

Na het uitvoeren van dat commando vraagt Sandstorm of je het voor normaal gebruik of voor ontwikkelingsdoeleinden wilt installeren. Kies voor Standard en druk op Enter. Sandstorm heeft root-rechten nodig, dus zodra om sudo wordt gevraagd druk je opnieuw op Enter. Sandstorm maakt dan een nieuwe map aan, /opt/sandstorm, waarin het programma wordt geïnstalleerd. Automatische updates worden ingeschakeld en er wordt een Sandstorm-service aangemaakt, zodat het automatisch start als Ubuntu opstart. Sandstorm vraagt nu welk subdomein je wilt gebruiken. Typ een subdomein dat je graag wilt gebruiken. De naam mag maximaal 20 karakters lang zijn en alleen alfanumerieke tekens bevatten. Druk na het invoeren op Enter en voer dan je e-mailadres in voor hersteldoeleinden. Daarna moet je even wachten, terwijl je server beveiligd wordt met ssl en de installatie wordt voortgezet.

03 Tijdens de installatie vraagt Sandstorm hoe je het gaat gebruiken en welk subdomein je wilt.
Met Rocket.Chat kun je chatten met anderen à la Slack.

04 Postfix

Vanuit Sandstorm moet onze server mail kunnen versturen. Daarvoor is het nodig om een smtp-server met Postfix op te zetten. Dat is zo gebeurd. Daarvoor open je weer een terminal en voer je het volgende commando uit: sudo apt-get update && sudo apt install mailutils. Druk op Enter om de installatie van de pakketten te bevestigen. Tijdens de installatie is het nodig Postfix te configureren. Selecteer Ok met Tab, kies dan voor de optie Internet Site en ga met Tab naar Ok en druk op Enter. Vul daarna een naam in vanaf waar je mail wilt versturen.

Gezien je geen domeinnaam hebt, kun je hier bijvoorbeeld de naam van je subdomeinnaam invullen: gewoon mijnsandstorm. Druk op Tab en selecteer Ok om door te gaan. Postfix is nu klaar, maar om het extra veilig te maken gaan we ervoor zorgen dat de smtp-server alleen via localhost gebruikt kan worden om te voorkomen dat je server misbruikt wordt. Daarvoor typ je in de terminal sudo nano /etc/postfix/main.cf. Zoek naar de regel inet_interfaces = all en verander all naar loopback-only zodat de regel inet_interfaces = loopback-only wordt. Sluit het bestand met Ctrl + X en dan Y en Enter. Herstart Postfix met sudo service postfix restart. Je kunt nu testen of je SMTP-server goed werkt door het volgende commando uit te voeren:

Echo “Mijn eerste testmail!” | mail -s “Onderwerp van e-mail” je-mail@adres.nl. Verplaats het laatste adres met je echte e-mailadres en druk op Enter. Controleer dat de mail aankomt. Deze kan ook in de spam-map terechtkomen.

04 Kies tijdens de installatie van Postfix voor Internet Site.

05 Opzetten

Als alles goed is gegaan, zie je dat de server nu online is. Er is een link zichtbaar in de terminal die 15 minuten lang houdbaar is. Die link kun je gebruiken om je Sandstorm-installatie verder op te zetten. Kopieer en plak die link in je browser om door te gaan. Zodra je de link invult, word je welkom geheten. Kies welke versie je wilt. Wij gebruiken de standaardversie, dus klik op Begin Standard Setup. Het is nu nodig om te kiezen hoe je wilt inloggen. Dat kan op verschillende manieren: via e-mail, via Google of via GitHub. Alleen als je de werkversie hebt, kun je LDAP en SAML gebruiken. Wij beginnen eerst met het inloggen via e-mail.

Klik daarvoor naast E-mail (passwordless) op Configure en klik dan op Enable. Klik daarna op Next. Als je zojuist Postfix hebt opgezet op Ubuntu, dan vul je hier localhost in bij SMTP host. Klik dan op Test en vul je e-mailadres in. Als alles goed is, ontvang je een testmailtje van Sandstorm. Als dat zo is, klik op Save and continue om door te gaan. Daarna gaat Sandstorm de standaardapps installeren, maar die heb je nog niet, dus klik op Next. Nu is het tijd om een adminaccount aan te maken. Vul daarvoor je e-mailadres in en klik op Send login email. In die mail vind je een token, vul die in het veld in bij Enter your token en klik op Confirm. Je kunt nu je profiel aanpassen. Klik op Finish als je alles hebt opgezet. Je kunt nog andere gebruikers toevoegen met Add users, andere instellingen wijzigen met Edit other settings of starten met het gebruik van Sandstorm met Start using Sandstorm. Wij gaan nu aan de slag en passen later meer aan.

05 Kies bij de eerste stap voor Standard.

06 Apps installeren

Na het opzetten kom je terecht op het app-scherm van Sandstorm. Van hieruit kun je apps installeren en starten. Om een app te installeren, klik je op de plusknop. Er opent een nieuw tabblad met alle apps die je kunt installeren. Klik bijvoorbeeld bij Etherpad op Install. De app wordt gedownload en klaargezet. Klik op Install Etherpad om de installatie te voltooien. Na de installatie kun je op Create pad klikken om een nieuw tekstdocument aan te maken. Klik bovenaan op Untitled Etherpad pad om de titel van het document aan te passen. Verder kun je het document delen door te klikken op Share access bovenaan, waarna je een link kunt mailen of een link kunt genereren en zelf kunt delen. Dat werkt zo voor alle apps die je installeert.

06 Een app installeer je erg eenvoudig met twee keer klikken.

0 Reactie(s) op: Baas over eigen data met Sandstorm voor Ubuntu

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.