Baas over eigen data met Sandstorm voor Ubuntu

Door: Jochem de Goede | 25 februari 2017 08:06

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

07 Handige apps

Een andere, handige app is Rocket.Chat, dat je op eenzelfde manier installeert als Etherpad. Na de installatie klik je op Create new grain, waarmee je een nieuwe chatkamer aanmaakt. Het opzetten kan even duren. Uiteindelijk vul je een gebruikersnaam in waarmee je kunt chatten. Vul die dus in en klik op Gebruik deze gebruikersnaam. Daarna opent het chatprogramma zich. Handig zijn de apps beschikbaar voor Rocket.Chat voor iOS en Android, maar door een bug werken die op het moment van schrijven helaas niet. Houd daarvoor deze issue in de gaten. Er zijn meer chatapps, zoals Simple Chat, SandChat en Let’s Chat. Een andere handige app is FileDrop waarmee je bestanden kunt delen. Na installatie maak je een nieuwe grain aan en kun je eenvoudig bestanden uploaden door deze ernaar toe te slepen of door rechtsonder op de uploadknop te klikken.

07 Kies een gebruikersnaam om door te gaan met Rocket.Chat.
Als je in een Sandstorm-applicatie een document aanmaakt, dan krijgt deze zijn eigen container, ofwel ‘grain’.

08 Inloggen met een Google-account

Tot nu toe kun je alleen inloggen door je e-mailadres in te vullen, waarna je een mailtje krijgt met een token. Hoewel dat erg veilig is en het fijn is dat er geen wachtwoord nodig is, is het ook mogelijk om in te loggen met een Google-account. Dat zet je als volgt op. Klik rechtsboven op je naam en kies voor Admin panel. Ga dan naar Identity providers en klik bij Google op Configure. Klik in het nu verschenen dialoog op de link naar Google bij stap 1. Er wordt gevraagd of je e-mails over het Google Cloud Platform wilt ontvangen en daaronder of je akkoord gaat met de voorwaarden. Kies bij die laatste voor Ja en klik op Akkoord en doorgaan.

Klik naast het Google APIs-logo op Project / Project maken. Voer een naam voor het project in, bijvoorbeeld Mijn Sandstorm en klik op Maken. Wacht even totdat het project is aangemaakt en ga dan naar Inloggegevens / OAuth-toestemmingsscherm. Vul hier een E-mailadres en Productnaam in en klik op Opslaan. Klik dan op Inloggegegevens maken en kies voor Client-ID OAuth. Kies voor Webapp. Vul een naam in, bijvoorbeeld Sandstorm-webclient, en vul dan bij Geautoriseerde JavaScript-bronnen de link van Sandstorm in van stap 6. Vul bij Geautoriseerde omleidings-uri’s de link in van Sandstorm van stap 7. Klik op Maken. Kopieer vanuit Google de Client-ID en Clientgeheim naar Client ID en Client secret in Sandstorm en klik aldaar op Enable. Het koppelen is dan gelukt. Om je eigen Google-account te linken, ga je rechtsboven naar je accountnaam en klik je op Account settings. Klik dan rechts op Link new identity en klik op with Google.

08 Maak een nieuw project aan in Google APIs.

09 Instellingen aanpassen

Om de instellingen in Sandstorm te wijzigen, klik je rechtsboven op je gebruikersnaam en kies je voor Admin panel. Je ziet een aantal categorieën. Zojuist waren we bezig met de Identity providers. Daar kun je ook GitHub aan toevoegen om mee in te loggen. Met Email configuration kun je de smtp-serverinstellingen aanpassen. Bij Personalization kun je de titel van je Sandstorm-website wijzigen en ook de tekst aanpassen die de gebruiker de eerste keer ziet bij het aanmelden. Als je het wat professioneler aan wilt pakken, kun je bij de Terms of service URL en Privacy police URL de link naar de algemene voorwaarden en het privacybeleid opgeven. Bij Pre-installed apps kun je selecteren welke apps standaard aanwezig moeten zijn voor nieuwe gebruikers. Bij Users kun je alle gebruikers beheren. Als je een gebruiker uit de lijst kiest en op Manage klikt, kun je deze adminrechten geven of juist Visitor maken, waarbij de gebruiker geen nieuwe apps kan installeren. Ook kun je hier accounts blokkeren of verwijderen.

09 In het adminpanel van Sandstorm kun je instellingen wijzigen, statistieken inzien en gebruikers beheren.
Je maakt een volledige back-up van Sandstorm door simpelweg de installatiemap te zippen.

10 Grains

In Sandstorm zie je her en der de term ‘Grains’. Als je in een Sandstorm-applicatie een document aanmaakt, dan krijgt deze zijn eigen grain. Voor bijvoorbeeld de teksteditor Etherpad krijgt elk document een eigen container, compleet losstaand van de rest. De database voor dat document is opgeslagen in een eigen container en de container heeft een eigen bestandssysteem waar het alles kwijt kan. Het javascript in de browser kan alleen praten met het betreffende document in die container. Dit gehele proces heet in termen van Sandstorm een grain. Standaard is elke grain privé, maar je kunt ervoor kiezen om een grain te delen met andere gebruikers. Het fijne is dan dat je dus echt alleen dat document deelt en de ander geen toegang heeft tot je overige documenten. Een ander voordeel is dat je individuele grains kunt versleutelen. Dat is een stuk lichter dan alles in een keer versleutelen.

10 Elk document dat je aanmaakt wordt een grain genoemd in Sandstorm.

11 Back-ups

Van elke grain kun je een back-up maken en die later herstellen. Om een back-up binnen te halen van de huidige grain (ongeacht welke app je gebruikt), klik je in een app bovenaan in de balk op het downloadpictogram. Dat is het derde icoon van links naast Share access met de tekstballon Download back-up. Als je even wacht, krijg je een ZIP-bestand aangeboden. Om nu een grain te herstellen, ga je naar de Grains-pagina door daarop links in de menubalk op te klikken. Klik dan op de knop Restore backup… en upload het zip-bestand van de back-up. Als je een back-up wilt maken van de hele Sandstorm-server, dan is het nodig om er even de terminal bij te pakken. Vervolgens stop je Sandstorm met: sudo service sandstorm stop. Je maakt een volledige back-up van Sandstorm door simpelweg de installatiemap te zippen. Je kunt daarvoor het commando gebruiken: tar -cf $HOME/sandstorm-snapshot-from-$(date -I).tar /opt/sandstorm. Daarmee wordt die map in een tar ingepakt en zie je direct de datum waarop de back-up is gemaakt. Je start Sandstorm dan weer met sudo service sandstorm start.

11 Je kunt individueel per grain een back-upbestand downloaden.

0 Reactie(s) op: Baas over eigen data met Sandstorm voor Ubuntu

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.