Back-up en synchronisatie met Jottacloud

Door: dirk-schoofs | 06 juli 2018 08:52

Cloud Gaming
How To

Aan diensten die online opslag aanbieden is geen gebrek. En toch verschillen ze allemaal op vlak van gebruiksmogelijkheden en veiligheid. Bij Jottacloud staan de servers in Noorwegen, daardoor is deze dienst gebonden aan de strenge Europese privacyregels.

Stap 1: Synchroniseren

Jottacloud komt in verschillende prijsformules. Een gratis abonnement geeft 5 GB online opslag. Onbeperkte opslagruimte kost 7,50 euro per maand. Er is ook nog de familieformule, waarvoor je 10 euro per maand neertelt; dan mogen vijf familieleden 5 TB onder elkaar verdelen. Je kunt de opslagruimte via ween webinterface benaderen, maar handiger is de software, die beschikbaar is voor macOS, Windows, iOS en Android.

Via de Nederlandstalige installatiewizard verbind je je computer met de online dienst, daarna maakt hij de Jottacloud-synchronisatiemap op de harde schijf aan. De software zorgt voortdurend voor synchronisatie van alles in deze map met alle toestellen waarop je een Jottacloud-account hebt. Is de synchronisatie klaar, dan verschijnt er vinkje in de linkerbenedenhoek van de map of het bestand.

Het vinkje in de linkerbenedenhoek bij de mappen en bestanden geeft aan dat ze gesynchroniseerd zijn.

Stap 2: Delen

Jottacloud heeft zich ook in het systeemvak genesteld. Via dit pictogram open je met de rechtermuisknop de webruimte of je Jottacloud-map. Op de webruimte zie je ook gewoon de mappen en bestanden terug die in je lokale synchronisatiemap zitten. Net zoals bij bijvoorbeeld Dropbox kun je mappen delen met anderen, maar de mogelijkheden hiervoor zijn minder uitgebreid dan bij sommige andere online-opslagdiensten. Via het menu Share krijg je een deel-link die je zelf kunt sturen naar degene met wie je wilt delen. Via hetzelfde menu kun je het delen van het bestand stoppen.

Via het contextmenu kun je een item met iemand anders delen.

Stap 3: Back-up

Naast de synchronisatiemogelijkheden heeft Jottacloud een afzonderlijke back-upfunctie, waarbij telkens de laatste vijf versies van een bestand worden bewaard. Geef eerst aan welke mappen je wilt back-uppen, standaard stelt deze tool zes mappen voor: Mijn muziek, Mijn video’s, Mijn documenten, Mijn afbeeldingen, Bureaublad en Favorieten. Om een map te laten back-uppen die niet in deze lijst staat, open je de Jottacloud-instellingen en sleep je de map naar de back-uplijst. Die back-upmappen worden gespiegeld naar de server en zitten niet in de speciale synchronisatiemap. Je kunt ook nog aangeven of de back-up voortdurend moet lopen of volgens een bepaald tijdschema.

De back-up bewaart de laatste vijf versies van ieder bewaard bestand.

1 Reactie(s) op: Back-up en synchronisatie met Jottacloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 5 maart 2020 14:50 daphilip
    Ik gebruik al jaren Jottacloud en ben erg tevreden. Het is een online back-updienst die zich blijft ontwikkelen op het gebied van privacy, beveiliging, verduurzaming en gebruiksgemak. Een compleet pakket zonder kleine lettertjes en tegen een vast lage prijs.
    In Nederland wordt het aangeboden door LiveSchijf.com waardoor de facturatie en ondersteuning in (het) Nederland(s) is tegen dezelfde prijs. Doe er je voordeel mee!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.