Back-up Firefox-profielen

© PXimport

Back-up Firefox-profielen

Geplaatst: 16 augustus 2011 - 12:27

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Robbin Ooijevaar

Bij de installatie van een nieuw programma is het goed om direct na te denken over het veiligstellen van gegevens. Dit geldt ook bij Firefox. Wachtwoorden, boekenleggers en add-ons zijn voor veel gebruikers van grote waarde. Dankzij MozBackup is het eenvoudig om er een snelle back-up van te maken.

1. Firefox

De nieuwste versie van de browser Firefox vindt u op Mozilla. Firefox bewaart alle gebruikersinstellingen in een profiel. Hieronder vallen de extra's (add-ons), bookmarks (favorieten), wachtwoorden en andere persoonlijke aanpassingen. MozBackup werkt zowel met Firefox 5 als met eerdere versies (en binnenkort ongetwijfeld met versie 6). Download en installeer MozBackup. Hier kunt u desgewenst ook een taalbestand voor Nederlands downloaden, via de link Translations. Kopieer het bestand default.lng naar de installatie-map C:\Program Files (x86)\MozBackup. In deze snelstart gebruiken we de Engelstalige-versie. We leggen uit hoe u een back-up opslaat op een usb-stick.

© PXimport

Na installatie kunt u MozBackup Nederlandstalig maken, maar dat is niet per se nodig.

2. Back-up maken

Steek de usb-stick in uw computer. Sluit Firefox af voordat u MozBackup opstart. MozBackup werkt met een wizard die u stap voor stap door het back-upproces leidt. Kies voor Backup a profile en bevestig met Next. Als MozBackup meerdere Firefox-profielen aantreft, moet u het gewenste profiel aanklikken. Het standaardprofiel heet Default. Klik op Browse (bladeren) en wijs de schijfletter aan van uw usb-stick. Uiteraard kunt u de back-up ook lokaal maken, maar een extern medium is veiliger. MozBackup vraagt nu nog of u de back-up met een wachtwoord wilt beveiligen. Dit is vooral op een extern medium aan te raden, omdat MozBackup ook uw Firefox-wachtwoorden kan veiligstellen. Het is mogelijk om de gegevens aan te passen die u wilt opslaan in de back-up, maar dat is niet noodzakelijk. Standaard neemt MozBackup alle informatie van de browser mee uit uw profiel.

© PXimport

MozBackup maakt een complete veiligheidskopie van uw Firefox 4-omgeving, inclusief alle add-ons.

3. Back-up terugzetten

De back-up van uw persoonlijke instellingen wordt bewaard in één enkel bestand: Firefox 5.0 (nl) - 2011-08-16.pcv (of iets dat hier op lijkt). Het herstellen van de back-up is net zo eenvoudig als het aanmaken ervan. Sluit Firefox en start MozBackup. Kies nu voor Restore a profile (herstellen) in plaats van Backup a profile. Desgewenst kunt u aangeven dat u alleen de add-ons wilt herstellen, in plaats van alle gegevens. Wijs het ps-bestand aan, waarna u een waarschuwing ziet. Hierin staat dat u akkoord gaat met het overschrijven van uw huidige Firefox-profiel. Bevestig dat u dit wilt, en vervolgens wordt uw Firefox-omgeving direct hersteld.

© PXimport

Binnen een paar muisklikken herstelt MozBackup uw volledige Firefox-omgeving.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten