Back-up Firefox-profielen

Door: Robbin Ooijevaar | 16 augustus 2011 16:27

Apps & Software

Bij de installatie van een nieuw programma is het goed om direct na te denken over het veiligstellen van gegevens. Dit geldt ook bij Firefox. Wachtwoorden, boekenleggers en add-ons zijn voor veel gebruikers van grote waarde. Dankzij MozBackup is het eenvoudig om er een snelle back-up van te maken.

1. Firefox

De nieuwste versie van de browser Firefox vindt u op Mozilla. Firefox bewaart alle gebruikersinstellingen in een profiel. Hieronder vallen de extra's (add-ons), bookmarks (favorieten), wachtwoorden en andere persoonlijke aanpassingen. MozBackup werkt zowel met Firefox 5 als met eerdere versies (en binnenkort ongetwijfeld met versie 6). Download en installeer MozBackup. Hier kunt u desgewenst ook een taalbestand voor Nederlands downloaden, via de link Translations. Kopieer het bestand default.lng naar de installatie-map C:\Program Files (x86)\MozBackup. In deze snelstart gebruiken we de Engelstalige-versie. We leggen uit hoe u een back-up opslaat op een usb-stick.

Na installatie kunt u MozBackup Nederlandstalig maken, maar dat is niet per se nodig.

2. Back-up maken

Steek de usb-stick in uw computer. Sluit Firefox af voordat u MozBackup opstart. MozBackup werkt met een wizard die u stap voor stap door het back-upproces leidt. Kies voor Backup a profile en bevestig met Next. Als MozBackup meerdere Firefox-profielen aantreft, moet u het gewenste profiel aanklikken. Het standaardprofiel heet Default. Klik op Browse (bladeren) en wijs de schijfletter aan van uw usb-stick. Uiteraard kunt u de back-up ook lokaal maken, maar een extern medium is veiliger. MozBackup vraagt nu nog of u de back-up met een wachtwoord wilt beveiligen. Dit is vooral op een extern medium aan te raden, omdat MozBackup ook uw Firefox-wachtwoorden kan veiligstellen. Het is mogelijk om de gegevens aan te passen die u wilt opslaan in de back-up, maar dat is niet noodzakelijk. Standaard neemt MozBackup alle informatie van de browser mee uit uw profiel.

MozBackup maakt een complete veiligheidskopie van uw Firefox 4-omgeving, inclusief alle add-ons.

3. Back-up terugzetten

De back-up van uw persoonlijke instellingen wordt bewaard in één enkel bestand: Firefox 5.0 (nl) - 2011-08-16.pcv (of iets dat hier op lijkt). Het herstellen van de back-up is net zo eenvoudig als het aanmaken ervan. Sluit Firefox en start MozBackup. Kies nu voor Restore a profile (herstellen) in plaats van Backup a profile. Desgewenst kunt u aangeven dat u alleen de add-ons wilt herstellen, in plaats van alle gegevens. Wijs het ps-bestand aan, waarna u een waarschuwing ziet. Hierin staat dat u akkoord gaat met het overschrijven van uw huidige Firefox-profiel. Bevestig dat u dit wilt, en vervolgens wordt uw Firefox-omgeving direct hersteld.

Binnen een paar muisklikken herstelt MozBackup uw volledige Firefox-omgeving.

0 Reactie(s) op: Back-up Firefox-profielen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.