Back-upsoftware

Door: Edmond Varwijk | 24 augustus 2011 10:38

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9

U weet natuurlijk allang dat back-uppen noodzakelijk is om uw documenten en foto's veillig te bewaren. Beschermd tegen malware, maar ook tegen hardwarefalen of gebruikersfouten. Bij fouten moet u kunnen terugvallen op een recente back-up van uw gegevens. Toch blijft het een ondergeschoven kindje. Een back-up maken is saai en soms ook lastig. Wij testen de nieuwste back-upprogramma's op bruikbaarheid en gebruiksgemak

We testen in dit artikel elf back-uppakketten van acht verschillende fabrikanten. Daarnaast geven we wat adviezen voor een goede back-up. Wilt u nog meer tips, lees dan ook het artikel 24 tips voor back-ups.

Voor de eeuwigheid

Er zijn verschillende media om een back-up op te maken. Houd bij de selectie van het back-upmedium vooral rekening met de hoeveelheid te back-uppen data. Voor gebruik thuis komen vooral de externe schijf (veelal usb), de usb-geheugenstick, de NAS en cd, dvd of blu-ray in aanmerking. Van de laatste is cd eigenlijk niet meer bruikbaar vanwege de te kleine opslagruimte. Dvd en zeker blu-ray kennen dit probleem minder. Een nadeel van dvd en blu-ray is de beperkte houdbaarheid van de datadrager en de kwetsbaarheid zowel voor verlies als voor schade. Dit geldt in extreme mate voor de usb-geheugenstick. Weliswaar snel en gebruiksvriendelijk, maar door het kleine formaat vele malen te kwetsbaar voor verlies en daarmee eigenlijk onbruikbaar voor een serieuze back-up. Blijft over de harde schijf. Deze is relatief goedkoop, kan nagenoeg eindeloos hergebruikt worden, biedt hoge lees- en schrijfsnelheid en is minder makkelijk te verliezen. Het mooiste is misschien wel een NAS met meerdere schijven tegelijk in een RAID-configuratie, dit is meer robuust.

Online versus thuis

Bij online back-uppen wordt de back-up bewaard op een server van de aanbieder van de online back-updienst. Die server staat dan veelal in een groot, professioneel ingericht datacentrum ergens in de wereld. De afhankelijkheid van internet en het risico dat bijvoorbeeld de gegevens worden gehackt, zijn daarbij risico's. Voordelen zijn dat de servers waarop de back-up staat professioneel worden beheerd en bijvoorbeeld voorzien zijn van RAID. Ook staat de back-up automatisch op een andere locatie dan de originele data. Online back-up wordt veelal als abonnement verkocht tegen een vergoeding gebaseerd op de hoeveelheid data, het aantal versies dat van een bestand wordt bewaard en de tijd dat een back-up bewaard blijft. Kies wel altijd voor het versleutelen van uw gegevens zodat hackers, maar ook de systeembeheerder van de servers waarop uw back-up staat, niet bij de gegevens kunnen. Vergeet niet het wachtwoord dat bij de versleuteling hoort, goed te bewaren.

Volume Shadow Copy Service (VSS)

Volume Shadow Copy (afgekort als VSS, van de bijbehorende Volume Shadow Copy Service) is een Windows-techniek om van een bestand dat in gebruik is toch een back-up te kunnen maken. Zonder VSS is dat niet mogelijk omdat het eerste programma dat het bestand gebruikt dit op slot zet (lockt) en het back-upprogramma dat als tweede komt, het dan niet kan benaderen. Ondersteuning van VSS is een duidelijke meerwaarde voor een back-upprogramma, omdat het bijvoorbeeld een back-up kan maken van e-mail terwijl Outlook gewoon geopend is. Hoewel VSS een standaard Windows-service is, ondersteunt niet elk back-upprogramma het. In de tabel op pagina 78 is te zien welke besproken programma's VSS ondersteunen.

Systeemherstel en data-back-up

Een aantal programma's in de test kan behalve gegevens back-uppen en herstellen, ook de systeempartitie back-uppen en herstellen in geval van een systeemfalen. Tot enkele versies geleden, waren deze functies nadrukkelijk van elkaar gescheiden. Maar het samenkomen van systeem- en databack-up in één programma kan prima uitwerken en een back-upprogramma van meer nut voor de gebruiker maken.

Een aantal programma's in de test vertaalt het maken van een back-up naar het synchroniseren van de bestanden op twee plekken. Hoewel gesynchroniseerde mappen prima voor gegevensherstel kunnen worden gebruikt, heeft synchronisatie altijd het risico in zich dat fouten ook gesynchroniseerd worden, of dat de synchronisatie per abuis van kopie naar origineel wordt gemaakt. Synchronisatie als back-up moet met meer omzichtigheid gebeuren dan een gewone veiligheidskopie.

Back-upformaat

Back-upsoftware kan de bestanden onveranderd laten of samenvoegen in een back-upbestand. In het eerste geval verbruikt de back-up meer ruimte, maar is herstel van een bestand erg eenvoudig en kan dit zonder de back-upsoftware worden uitgevoerd. Worden de bestanden door het back-upprogramma in een eigen bestandsformaat samengevoegd dan is veelal de betreffende back-upsoftware nodig om een bestand te herstellen.

Testprocedure

Wij wilden wel eens weten hoe gemakkelijk back-uppen kan zijn. Daarom hebben we een groot aantal back-upprogramma's geïnstalleerd op een pc met Intel i7-processor, 6 GB RAM en Windows 7 (64 bit) als besturingssysteem. Voor de back-up heeft de pc de beschikking over een LG BH08LS20 blu-ray-brander, twee extra interne schijven (geen RAID), een 1 TB Iomega Prestige usb-schijf en een QNAP 219 NAS in het netwerk met 2 TB opslagcapaciteit. Voor de installatie van een volgend back-upprogramma is de pc met behulp van een systeemimage teruggezet naar de oorspronkelijke situatie om zo een gelijke uitgangssituatie te hebben.

1 Reactie(s) op: Back-upsoftware

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 augustus 2014 16:14 ctw62a
  Belangrijke overweging
  Windows 7 Ultimate - Image backup:
  bedenk dat bij meerdere partities (Windows op "C" en programma's bijvoorbeeld op "D"), Windows ook van die ándere partitie een image zal maken. Er is helaas géén mogelijkheid om alleen "C" te selecteren. Bij programma's als Paragon kan men wél alleen "C" selecteren. Een image via Paragon van een normale Windows installatie is 15-18GB.
  Lukt dus niet met Windows Image…
  Naast de enorme ruimte die Windows nodig heeft, kost het ook heel veel tijd.
  =
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.