BackUp Maker Standard Edition - Gratis back-ups maken

Door: ignace-de-groot | 14 oktober 2013 16:00

Review

Een harde schijf kan crashen en losse bestanden kunnen per ongeluk worden verwijderd. Weg zijn je belangrijke bestanden! Tenzij je over een recente back-up beschikt. Met een tool als BackUp Maker heb je in elk geval nog weinig excuses, want het is gratis, gebruiksvriendelijk en flexibel!

Backup Maker is gratis voor niet-commercieel gebruik. De installatie heb je met een paar muisklikken achter de rug. Wanneer je het programma vervolgens opstart, zie je een Engelstalige interface. Met een klik op de afkorting EN (linksonder) heb je dat echter snel aangepast naar het Nederlands (of een van de andere twaalf talen). Het hoofdvenster bevat twee grote knoppen: Backup en Terughalen. Backup Maker heeft over de hele lijn dezelfde heldere en logische interface.

Back-uppen

De configuratie van een back-up bestaat uit vijf of twaalf stappen, afhankelijk van een vinkje dat je al dan niet plaatst bij Toon geavanceerde opties. In de eerste stap leg je in elk geval vast wat je precies wenst te back-uppen. Je kiest uit een voorgedefinieerde set van bestanden (zoals Bibliotheken of Microsoft Outlook) of je selecteert zelf de gewenste data.

Heb je voor de eenvoudige modus gekozen, dan geef je in de volgende stap aan wanneer je die back-up precies wilt laten uitvoeren: op een bepaald tijdstip of bij een systeemgebeurtenis. Erg handig is ook dat je zelf kiest tussen een volledige of een gedeeltelijke back-up, hoewel een combinatie ook mogelijk is: bijvoorbeeld elke vrijdag een volledige back-up en op andere dagen alleen nieuwe of gewijzigde bestanden. Uiteraard dien je ook de doellocatie aan te geven: dat kan een lokale of netwerkmap zijn, een cd/dvd of een upload via ftp(s).

Ook een combinatie van een volledige en een gedeeltelijke back-up is mogelijk.

De geavanceerde modus voegt nog een paar tussenstappen toe aan je back-upconfiguratie: je kunt een filter definiëren om specifieke bestandstypes in- of uit te sluiten, je bepaalt wat er moet gebeuren als Backup Maker een back-up gemist heeft (wegens toestel niet ingeschakeld bijvoorbeeld) en hoeveel oude back-upversies het programma moet bewaren.

Verder geeft je aan of je de back-up wilt versleutelen, of die automatisch in bestanden van een bepaalde grootte moet worden uitgesplitst en welke acties het programma eventueel nog voor of na de back-up dient uit te voeren.

Terughalen

Alle back-ups komen automatisch in zip-bestanden terecht, waarbij je zelf de compressiegraad bepaalt. Bestanden uit zo'n zip terughalen, is niet moeilijker dan het juiste archief aanduiden, aangeven waar je de uitgepakte bestanden wilt bewaren en of je desgewenst alleen nieuwe bestanden wilt terugzetten.

Back-uppen is niet leuk, dus moet de tool vooral erg duidelijk zijn.

BackUp Maker Standard Edition 6.505

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Helder en overzichtelijk

Ondersteunt belangrijkste back-uptypes

Zinvolle scheiding tussen eenvoudige en geavanceerde modus

Minpunten

Minimale herstelopties

SCORE: 4/5

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kan je het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

1 Reactie(s) op: BackUp Maker Standard Edition - Gratis back-ups maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 oktober 2013 16:50 Anoniem
  tsja, ik ga zodadelijk downloaden
  tot op heden werkte ik met Ghost, op Wxp maar, dat doet het niet op W8.
  ik weet niet of ik straks nog kan reageren, maar voor die 'prijs' mag je niet het meeste verwachten. maar het is beter dan niet backuppen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.