Basisbewerkingen in Photoshop

Door: Ronald Smit | 18 april 2019 06:18

How To

Photoshop is natuurlijk een zeer uitgebreide fotobewerker. Toch zal hij vaak voor basishandelingen als bijsnijden, vergroten/verkleinen en zo meer ingezet worden. We helpen je op weg met deze simpele Photoshop bewerkingen.

Sinds Lightroom een verplicht onderdeel is geworden van een van de Adobe-abonnementen, belandt Photoshop vaak op systemen van fotografen. Het combi-abonnement met daarin Lightroom en Photoshop is 't minst duur, vandaar. Nu 'ontwikkelen' en bewerken de meeste fotografen hun RAW-foto's alleen in Lightroom, dus Photoshop is een aardig extraatje voor hen. Waarbij met name de basishandelingen goed van pas komen. En hoe uitgebreid en hardcore Photoshop ook is, de basishandelingen zijn goed bereikbaar. Wel is enig nadenken praktisch. Laten we om te beginnen eens een foto gaan verkleinen, bijvoorbeeld om deze op een website of blog te plaatsen. Een mooie resolutie is dan bijvoorbeeld 1024 x 683. Om daarheen te verkleinen open je eerst de bronfoto in Photoshop. In het geval je een digitale foto in 3:4-verghouding hebt, kun je de nu volgende stap overslaan. In het geval je met een spiegelreflex of systeemcamera fotografeert moet je eerst bijsnijden om exact de gewenste 1024 x 683 resolutie te bereiken. Klik daarvoor op het bijsnijgereedschap in de toolbar links. Bovenin Photoshop verschijnt nu de bijbehorende werkbalk; vul daar in de velden achter Verhouding de waarden 1024 en 683 in. Sleep het selectievak op de foto naar de gewenste grootte en dubbelklik erin. Je foto heeft nu een beeldverhouding van 4:3.

Verkleinen

Klik vervolgens in het menu Afbeelding op Afbeeldingsgrootte. In het geopende venster kies je achter Breedte en Hoogte als eenheid eerst Pixels, als dat nog niet geselecteerd is. Tik vervolgens - bij een liggende foto - de waarde 1024 achter Breedte. In het geval van een staande foto voer je die waarde in bij Hoogte. Zolang de kettingschakel actief is, berekent Photoshop automatisch de andere waarde, die moet dus op 683 uitkomen. Zorg dat de optie Nieuwe pixels berekenen aan staat en kies bij voorkeur daarachter de optie Automatisch. Klik op OK en je foto wordt verkleind.

Zorg dat de kettingschakel aan staat; Photoshop berekent dan automatisch de andere zijde

Verscherpen

Omdat door verkleinen vaak wat onscherpte optreedt is het verstandig om nu in het menu Filter onder Verscherpen op Onscherp masker te klikken. Een hoeveelheid van 40% en een straal van 1 pixel doet het meestal prima. Klik op OK om de actie uit te voeren. Je zou overigens ook Slim verscherpen kunnen gebruiken, maar de ervaring leert dat het aloude Onscherp masker het voor dit soort gevallen prima doet. Nu is het tijd om je verkleinde foto op te slaan. Klik daarvoor in het menu Bestand op Opslaan als. En vooral niet op Opslaan, want daarmee overschrijf je je origineel! Kies voor webgebruik als bestandsformaat JPG en stel de compressie in op zo'n manier dat een goede balans tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte ontstaat. Klaar!

0 Reactie(s) op: Basisbewerkingen in Photoshop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.