Beheer je boeken: handige apps voor boekenwurmen

Door: Maikel Dijkhuizen | 11 februari 2018 09:11

Review

Als boekfanaat heb je veel aan je smartphone of tablet. Niet alleen om op te lezen, maar bijvoorbeeld ook om nieuwe titels te ontdekken die passen bij jouw leessmaak. Of je nou een nieuw boek zoekt, je collectie wilt registreren of graag in contact komt met andere lezers … er zijn allerlei handige apps voor boekenwurmen beschikbaar.

Tip 01: Goodreads

Goodreads laat zich het beste omschrijven als een wereldwijd sociaal netwerk voor boekfanaten. Hierop zijn inmiddels ook behoorlijk wat Nederlanders en Belgen actief. Je registreert al je boeken in je persoonlijke profiel, waarna online vrienden elkaars collectie kunnen bewonderen. Leuk is dat Goodreads met nieuwe suggesties op de proppen komt, zodat je nieuwe titels leert kennen. Zodra je de app voor de eerste keer opent, maak je eerst een persoonlijk profiel aan. Kies voor Sign up. Je kunt jezelf registreren of rechtstreeks inloggen met een Facebook-account. Laatstgenoemde optie heeft als voordeel dat je meteen ziet welke Facebook-vrienden ook op Goodreads actief zijn.

Tip 02: Boeken scannen

In het hoofdscherm van Goodreads bekijk je welke titels er momenteel populair zijn. Wanneer je je boekencollectie registreert, doet de apps aanbevelingen die passen bij jouw leessmaak. Bovendien kun je altijd en overal de collectie raadplegen. Handig als je in een boekenwinkel staat en je twijfelt of je dat ene boek nou al hebt of niet. De registratie van boeken gaat dankzij de ingebouwde barcodescanner erg vlot. Tik in het menu op Scan en geef de app toegang tot de camera van de smartphone of tablet. Richt de cameralens nu op de barcode van het boek. Wanneer Goodreads het boek herkent, tik je achter Want to Read op het pijltje. Geef met Read aan dat je het boek hebt gelezen en bevestig met Done. Soms gebeurt het dat Goodreads de barcode niet herkent. Kies in dat geval in het menu voor Search of tik op het pictogram met het vergrootglas. Probeer op basis van de titel of schrijver het boek alsnog te vinden.

Tip 02 Gebruik de barcodescanner om vlot je volledige boekenverzameling te registreren.

Tip 03: Collectie bekijken

Heb je de volledige boekenverzameling geregistreerd? Kies in het menu voor My Books en Read om de verzameling te bekijken. Alle boeken staan standaard gesorteerd op toevoegingsdatum. Wens je een andere sorteervolgorde? Tik op Date Read en kies bijvoorbeeld voor Author of Title. Goodreads sorteert je collectie dan respectievelijk op auteur of boektitel.

Tip 04: Vrienden toevoegen

Tip 04 Dankzij een koppeling met Facebook zie je welke bekenden er nog meer lid zijn van Goodreads.

Het leuke van Goodreads is dat lezers elkaar tippen over interessante titels. Bekijk welke vrienden ook Goodreads gebruiken en leg eenvoudig contact. Open het menu via het pictogram met de drie horizontale streepjes en tik op Friends. Mogelijk zie je al wat vrienden die jou hebben toegevoegd. Via Connect with more friends ga je zelf op jacht. Wanneer Goodreads aan Facebook is gekoppeld, zie je direct welke bekenden dit sociale netwerk voor boekliefhebbers al gebruiken. Gek genoeg kun je in eerste instantie uitsluitend alle vrienden óf helemaal niemand toevoegen. Wil je je boekencollectie met een enkel persoon delen? Kies dan achtereenvolgens voor No, thanks en Add Individually, waarna je de gewenste vriend(en) aanvinkt. Bevestig met Done. Als alternatief spoor je andere gebruikers ook via hun naam of e-mailadres op. Gebruik hiervoor het veld Search users by name or email.

In Goodreads tippen boekliefhebbers elkaar over interessante titels

Tip 05: Bksy

Wie regelmatig boeken (uit)leent, kan niet om Bksy heen. Je brengt allereerst je eigen boekenkast in kaart, waarna online vrienden desgewenst een leenverzoek bij je indienen. Andersom snuffel je ook onbelemmerd in andermans boekenkast. Maak in Bksy eerst een nieuw profiel aan of log in met je Facebook-account. Nadat je bent aangemeld, vraagt de app toestemming om de camera te gebruiken. Het is de bedoeling dat je de barcode van alle boeken scant die je eventueel wilt uitlenen. Vervolgens tik je in de lijst met resultaten op de juiste titel. Via het plusteken voeg je meerdere titels achter elkaar toe. Overigens zoek je als alternatief ook handmatig op een titel, auteur of ISBN, al gaat dat minder vlot.

Tip 06: Boeken (uit)lenen

Vanzelfsprekend wil je graag andere personen toevoegen, zodat je onderling boeken kunt uitwisselen. Ga onderin naar Leden en tik op het plusteken. Via Zoeken werpt Bksy een blik in je telefoonboek en controleert welke bekenden de app ook gebruiken. Als alternatief kijk je bij Zoek op Facebook welke online vrienden er lid zijn van Bksy, waarbij je ze desgewenst uitnodigt. Gebruik de optie Zelf zoeken om aan de hand van een e-mailadres of gebruikersnaam handmatig naar leden te zoeken. Heb je een boek aan een bekende uitgeleend? Binnen de app geef je dat eenvoudig aan. Ga naar Boeken en tik op de betreffende titel. Vervolgens kies je voor Leen uit. Om een kijkje in de virtuele boekenkast van iemand anders te nemen, kies je onderin voor Leden en tik je de juiste profielnaam aan.

Tip 06 Zodra je een boek uitleent, geef je dat in de app duidelijk aan.

Boekenclub

Leuk is dat Bksy ook een optie bevat om een (besloten) boekenclubje te beginnen, waarbij een select gezelschap elkaar aan interessante titels helpt. Je kunt je ook bij een bestaande groep aansluiten door bijvoorbeeld te zoeken op je woonplaats. Navigeer naar Leden / Boekenclubs en tik daarna op het plusteken. Je maakt nu een nieuwe groep aan of je zoekt naar een bestaande boekenclub.

Tip 07: LuisterBieb

Wie eens een luisterboek wil uitproberen, doet er goed aan om LuisterBieb te installeren. Met deze app luister je vanaf een smartphone of tablet naar ingesproken verhalen. Via Registreer maak je allereerst een account aan. Vervolgens geef je aan of je wel of geen lid bent van een openbare bibliotheek. Met het juiste pasnummer of e-mailadres koppel je het lidmaatschap aan deze app, al kan dat ook op een later moment. Leden hebben toegang tot alle luisterboeken. Gelukkig zijn er ook enkele gratis titels beschikbaar, dus ook voor niet-leden is Luisterbieb de moeite waard. Ben je geen lid, dan ga je in de app op zoek naar luisterboeken met een wit of grijs label. Titels met een oranje label vereisen een bibliotheeklidmaatschap. Het aanbod is gerangschikt op genre. Voor het vinden van specifieke titels gebruik je de zoekfunctie. Heb je een interessant exemplaar gevonden? Via Download sla je het audiobestand lokaal op. Handig, want zo luister je ook op plekken zonder internetverbinding. In het hoofdmenu zie je bij Mijn Luisterboeken alle opgeslagen titels. Klik op een item om de weergave te starten.

Met LuisterBieb geniet je op een smartphone of tablet van ingesproken verhalen

Tip 08: Bol.com Kobo

Tip 08 De app Bol.com Kobo haalt automatisch e-books op die je eerder bij Bol.com hebt aangeschaft.

Onder de naam Bol.com Kobo hebben de genoemde bedrijven een uitstekende app ontwikkeld voor diegenen die graag e-books lezen op hun smartphone of tablet. E-books die je namelijk ooit bij Bol.com hebt aangeschaft, zijn automatisch in deze app beschikbaar. Na het opstarten log je in met een Bol.com-account. Heb je die nog niet, dan surf je eerst even naar de website van deze webwinkel om jezelf te registreren. Bij Boeken en Auteurs bekijk je een overzicht van aangeschafte e-books. Bij Start krijg je op basis van je digitale boekencollectie persoonlijke aanbevelingen voorgeschoteld. Helaas is het in de iOS-app niet mogelijk om rechtstreeks aankopen te doen. Vanuit de Android-app kan dat wel, waarna je het gekochte boek direct kunt lezen. De app stelt verder ook tientallen gratis titels beschikbaar.

Tip 09: E-book lezen

Wil je in de Bol.com Kobo-app een e-book lezen, dan tik je op de boekomslag. Via een veegbeweging naar rechts blader je telkens naar de volgende pagina. Tik in het midden van de pagina om het menu te openen. Via het zonnetje verhoog of verlaag je de helderheid. Verder kies je eventueel een ander leesthema, waarbij je de letters en achtergrond een ander kleurtje geeft. Handig is verder dat je de lettergrootte en het lettertype naar eigen wens aanpast. Gebruik hiervoor de optie Aa. Via het gereedschapspictogram lijn je de tekst eventueel op een andere manier uit en stel je in dat het scherm niet kan kantelen. Handig is dat de makers een Prisma-woordenboek hebben geïntegreerd. Weet je niet wat iets betekent? Selecteer het woord door er met je vinger enige tijd op te drukken. De betekenis verschijnt na een fractie wachten boven of onder in het scherm. Je opent het zoekwoord ook gemakkelijk in Wikipedia of Google. Tot slot is er een contextmenu te zien, waarmee je onder meer notities toevoegt, citaten deelt en woorden markeert.

Bol.com Kobo Plus

Voor een maandbedrag van 9,99 euro hebben Bol.com en Kobo een Plus-abonnement in het leven geroepen. Abonnees hebben hiervoor onbeperkt toegang tot ruim 160 duizend boeken, waarvan zo’n 18 duizend Nederlandstalig. Gebruikers slaan iedere maand maximaal vijftien titels offline op om onderweg te lezen. Daarna is het noodzakelijk om weer verbinding met internet te maken. Het Plus-aanbod is na betaling beschikbaar op smartphones en tablets met de Kobo Plus-app. Ook bezitters van een geschikte Kobo-e-reader hebben toegang.

Wattpad is een populair platform voor amateurschrijvers

Tip 10: Zelf schrijven?

Heb je zelf bescheiden schrijfambities? Wattpad is een populair platform voor amateurschrijvers, waarbij je ook zelf verhalen kunt publiceren. Je maakt eenvoudig een nieuw profiel aan of logt direct in via je Facebook-account. Na aanmelding wijs je drie verhalen aan die je interessant lijken. Op basis daarvan doet Wattpad nieuwe aanbevelingen. Er is volop Nederlandstalig leesvoer te vinden. Als je zelf iets wilt publiceren, tik je op het potloodpictogram. Vervolgens voeg je een boekomslag, titel en beschrijving toe. Het schrijven kan nu beginnen. Ben je klaar met het boek? Tik dan op Publiceren en wacht af hoe andere leden je verhaal beoordelen.

Tip 10 Wattpad bevat verassend leuke verhalen van amateurschrijvers.

1 Reactie(s) op: Beheer je boeken: handige apps voor boekenwurmen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 23 februari 2018 08:29 mopie
    Hebben jullie ook apps voor films en series? Welke we hebben uitgeleend en welke we al gezien hebben?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.