Beheer je virusscanner: 6 slimme tips

Door: Maikel Dijkhuizen | 26 december 2013 08:00

How To

Nog altijd mag een betrouwbare virusscanner niet ontbreken op je pc of notebook. Het is wel noodzaak je antivirussoftware goed te beheren om veilig te kunnen computeren. Wij geven je zes slimme tips.

Tip 01: Oude versie verwijderen

Heb je net gekozen voor een nieuwe virusscanner, dan moet je eerst de oude versie volledig verwijderen. Normaal gesproken verwijder je software netjes via het Configuratiescherm. Helaas blijkt in de praktijk dat er bij virusscanners dan meestal resten in Windows en het register achterblijven. Vervelend, want dit kost opslagruimte en mogelijk vertragen de restanten zelfs je systeem. Ga daarom zorgvuldig te werk.

Wanneer je een virusscanner van hetzelfde merk installeert, kun je de installatieprocedure in veel gevallen gewoon opstarten. De oude versie wordt namelijk automatisch op het systeem gevonden en volledig verwijderd. Stap je over naar een ander merk? Dan kun je het beste een speciaal verwijderprogramma van de betreffende softwareontwikkelaar gebruiken. Typ in Google de naam van het antiviruspakket dat je wil wissen, gevolgd door de zoekterm 'removal tool'. Probeer de downloadpagina van het schoonmaakprogramma te vinden, maar pas daarbij op voor valse downloadlinks en bezoek alleen de officiële website van de softwarefabrikant. Je voert het exe-bestand op eigen risico uit om alle bestanden van de virusscanner weg te gooien. Daarna kun je het nieuwe antiviruspakket installeren.

Met Norton Removal Tool verwijder je netjes de antivirussoftware van Symantec.

Tip 02: Virusdefinities ophalen

Na de installatie van een betaalde virusscanner is het nodig dat je het programma activeert. Waarschijnlijk opent er vanzelf een venster waarin je het serienummer opgeeft. Je laat het programma vervolgens de nieuwste virusdefinities ophalen. Wanneer je bijvoorbeeld een Norton-product hebt geïnstalleerd, klik je binnen de programma-interface op LiveUpdate.

De virusdefinities vormen gezamenlijk een lokale database waarin verwijzingen van allerlei kwaadaardige malware staat vermeld. Je virusscanner is dankzij deze database in staat om onder meer adware, wormen, spyware en Trojaanse paarden te herkennen en buiten de deur te houden. Door de virusdefinities regelmatig bij te werken, is je pc beschermd tegen de nieuwste bedreigingen. Overigens voert het beveiligingspakket deze taak meestal op eigen houtje in de achtergrond uit.

Voor een veilig systeem haalt je virusscanner regelmatig de nieuwste virusdefinities op.

Tip 03: Volledige systeemscan

Als je een virusscanner hebt geïnstalleerd, ben je beveiligd tegen nieuwe bedreigingen. Maar wie zegt dat er niet eerder malware op je pc is terechtgekomen? Om zeker te weten dat er geen geïnfecteerde bestanden op het systeem aanwezig zijn, is het handig om een volledige systeemscan uit te voeren. De virusscanner controleert hiermee ieder bestand op de harde schijf en gooit bedreigingen resoluut weg. Houd er rekening mee dat deze taak relatief veel processorkracht vergt.

Sommige antivirussoftware starten om die reden automatisch een volledige systeemscan als er op de computer geen andere werkzaamheden plaatsvinden. Je kunt natuurlijk ook handmatig een scan starten. In een Norton-programma klik je hiervoor achtereenvolgens op Nu scannen / Volledige systeemscan. Het is ook mogelijk om iedere week op een vast tijdstip een volledige systeemscan uit te voeren. De meeste antivirusprogramma's bieden als alternatief een snelle scan aan. Hiermee controleert het beveiligingspakket alleen gebieden waar virussen zich vaak schuilhouden. Deze optie is met name nuttig voor het geval je weinig tijd hebt.

Een volledige systeemscan is tijdrovend, maar je weet dan wel zeker dat de pc vrij is van virussen.

Tip 04: Werkbalken

Een nadeel van antivirusprogramma's is dat ze vaak ongevraagd werkbalken aan je browser toevoegen. Norton-software komt bijvoorbeeld automatisch met de Norton Safe Search-zoekbalk aanzetten. Onzinnig, want waarschijnlijk gebruik je in de praktijk altijd Google. Heb je geen behoefte aan een werkbalk van je virusscanner? Je schakelt dergelijke onderdelen eenvoudig uit of je verwijdert ze helemaal van het systeem.

In Internet Explorer klik je rechtsboven op Extra / Invoegtoepassingen beheren. Selecteer de betreffende werkbalk en kies voor de knop Verwijderen. In Chrome klik je rechtsboven op Google Chrome aanpassen en beheren (knop met drie streepjes). Navigeer naar Extra / Extensies. Klik achter de werkbalk op het pictogram met de prullenbak om het onderdeel uit de browser te verwijderen. Hoewel de werkbalk uit de browser is verdwenen, staat de achterliggende software waarschijnlijk nog wel op je pc. Open het Configuratiescherm en klik op Een programma verwijderen. Selecteer de werkbalk en bevestig ten slotte met Verwijderen.

Je schakelt in Internet Explorer simpel hinderlijke werkbalken van virusscanners uit.

Tip 05: Virusscanner uitschakelen

Soms zitten virusscanners het gebruik van de computer behoorlijk in de weg. Heb je bijvoorbeeld een leuk programma gevonden dat bij het grote publiek nog onbekend is? De kans bestaat dat de virusscanner je verbiedt om het exe-bestand uit te voeren.

Als je het programma alsnog wil installeren, zit er niets anders op dan de bescherming op eigen risico even uit te schakelen. Besef wel dat je pc daarmee zeer kwetsbaar is voor allerlei bedreigingen. Rechtsonder in het systeemvak klik je met de rechtermuisknop op het pictogram van de virusscanner. Je hebt de mogelijkheid om de bescherming gedurende een bepaalde tijd uit te zetten. Belangrijk is om na de installatieprocedure de bescherming direct weer te activeren via het pictogram in het systeemvak.

Voor bijzondere situaties kunt je de bescherming van je virusscanner even uitzetten.

Mobiele beveiliging

Fabrikanten van antivirussoftware bieden ook producten aan om smartphones en tablets te beschermen. Bij sommige viruspakketten zit er zelfs standaard een mobiele versie bij. De vraag is of het zin heeft om Android- en iOS-apparaten te beveiligen, aangezien er voor deze platformen nauwelijks malware in omloop is. Voor een jaarabonnement op Norton Mobile Security betaal je bijvoorbeeld dertig euro. Dat is erg veel geld voor een app die de meeste gebruikers niet nodig hebben.

Veel zaken zijn namelijk standaard al op smartphones en tablets aanwezig of zijn gratis te downloaden, zoals antidiefstal-functies. Beveiligingsopties werken bovendien vaak alleen wanneer je met de standaardbrowser surft. Al met al heeft het gebruik van mobiele beveiliging weinig nut. Zeker als je officiële versies van Android, iOS en apps uit die winkels installeert, is het gebruik van dergelijke producten momenteel niet nodig.

Tip 06: Instellingen nalopen

Na de installatie van een virusscanner is het niet per se nodig om de instellingen te wijzigen. De standaardconfiguratie van ieder programma biedt namelijk voldoende bescherming voor je pc. Toch is het wel aardig om de instellingen even na te lopen, zodat je een indruk krijgt van alle mogelijkheden van het antiviruspakket. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke bestanden, mappen en programma's je wil uitsluiten van een volledige systeemscan. Dat is vooral van toepassing voor bestanden waarbij de virusscanner keer op keer een waarschuwing afgeeft, terwijl je weet dat het vals alarm is.

Ook netwerkmappen sluit je optioneel uit van de scan. Verder bepaal je wat de virusscanner met geïnfecteerde data moet doen. Doorgaans zijn er twee mogelijkheden. De software kan virussen automatisch verwijderen of je eerst om toestemming vragen. Ook opslagdragers zoals usb-sticks, SD-kaarten en externe schijven controleert je virusscanner eventueel op malware. Heb je allerlei zaken gewijzigd en weet je niet meer wat de oorspronkelijke instellingen waren? Geen nood, want in de meeste programma's herstelt je probleemloos naar de standaardconfiguratie.

Je sluit bestanden die een vals alarm veroorzaken uit van een volledige systeemscan.

11 Reactie(s) op: Beheer je virusscanner: 6 slimme tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 december 2013 11:10 Anoniem

  Wat betreft tip 01, een verwijderprogramma voor security software kún je zoals aangegeven zoeken via een web-search, maar een andere goede mogelijkheid is kijken op het overzicht op déze pagina:
  http://singularlabs.com/uninstallers/security-software/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2014 09:09 Anoniem
  Dit is dus gewoon een reclame voor Norton/Symantec. Norton is een virus scanner die je systeem plat gooit. Enorm vertragend, en onnodig sluiten van pagina's. Als u en virus scanner wil promoten, doe dan eerst onderzoek naar wat wel goed is, voordat u zo'n beschamende reclame rond stuurt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2014 12:41 Anoniem
  STER-reclame voor Norton? zet in de aanhef er dan meteen bij dat het voor Norton is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2014 16:15 Anoniem
  Graag zou ik eens willen dat jullie ook meer onbekende AV programma's onder de loupe nemen. Draai zelf al jaren met Webroot SecureAnywhere, ze zijn in Nederland niet meer zo actief, echter een systeemscan duurt tussen de 3 en 7 minuten omdat ze slim genoeg bestanden overslaan die nooit virussen kunnen bevatten.Vroeger was dit bekend onder de naam Spysweeper, echter het is sterk verbeterd! Jammer dat je er zo weinig over leest.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2014 19:13 Anoniem
  Eens met andere reacties, puur reclame voor Norton. Waarom? Noodlijdend?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2014 13:03 Anoniem
  Norton is ongeveer het slechtste voorbeeld van een virusscanner. Onbegrijpelijk dat deze rotzooi nog steeds gepromoot wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2014 01:04 Anoniem
  HEB veel ervaring met virusscannerws,mijn ervaring met AVAST (GRATIS)
  is OKE
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2014 17:09 Anoniem
  Leuk al die programma's. Maar ze blijven je bestoken met allerlei troep. De commercie viert hoogtij bij o.a. AVAST.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2014 13:42 Anoniem
  Ik heb al jaren AVG virusscanner en nooit problemen met deze gratis scanner.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 maart 2014 09:24 Anoniem
  Super bedankt voor je tips!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2015 10:33 Anoniem
  Norton Internet Security van Symantic. Altijd gebruikt. Nooit problemen gehad. Werkt fantastisch op mijn HP-computers. Merk niets van vertraging. Alles gebeurt op de achtergrond. In september loopt mijn abonnement af en dan neem ik automatisch weer Norton Internet Security van Symantic. Misschien behoor ik wel tot de lucky ones.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.