Beheer je wachtwoorden in elke browser

Door: redactie-computertotaal | 26 juli 2021 15:00

How To

Waarschijnlijk heb je tegenwoordig zoveel verschillende inloggegevens, dat het geregeld voorkomt dat je een wachtwoord vergeet. Gelukkig slaat jouw browser al je gebruikersnamen en wachtwoorden op, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden. Wij behandelen per browser waar je deze gegevens vindt.

Google Chrome

Om een overzicht te krijgen van opgeslagen wachtwoorden, klik je in Chrome in de rechterbovenhoek op de knop met de drie streepjes. Kies Instellingen en klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven. Scrol naar onder tot je Wachtwoorden en formulieren ziet. Standaard staat Aanbieden om je internetwachtwoorden op te slaan aangevinkt. Klik op Wachtwoorden beheren om een overzicht te krijgen. In dit venster zie je een rits inlognamen en onzichtbare wachtwoorden. Houd je cursor boven een wachtwoord en klik op Weergeven om het te zien.

Vaak moet je als je je wachtwoorden wilt zien, eerst het hoofdwachtwoord van je besturingssysteem invoeren. Dit kan een probleem zijn wanneer je, om welke reden dan ook, niet op je eigen computer zit en toch een wachtwoord wil achterhalen. In dit artikel geven we je een snufje dat daarbij kan helpen.

Internet Explorer

In Internet Explorer klik je op het tandwieltje in de rechterbovenhoek en kies je Internetopties. Klik centraal in het tabblad Inhoud in het vak op Automatisch aanvullen op Instellingen en kies vervolgens Wachtwoordbeheer. Via Webreferenties krijg je een overzicht. Kies een bepaalde dienst en klik op Weergeven. Geef nog even je Windows-wachtwoord in om een wachtwoord te tonen.

Mozilla Firefox

In Firefox klik je uiterst rechts bovenaan op de knop met de drie streepjes en vervolgens kies je Opties. Op het tabblad Beveiliging kun je Opgeslagen wachtwoorden opvragen zoals in de andere browsers. Je kunt de wachtwoorden bekijken of verwijderen. Interessant is dat je ook kunt kiezen om Een hoofdwachtwoord gebruiken. Dit is een extra beveiliging zodat niet iedereen die gebruik maakt van je computer je wachtwoorden kan opvragen. Telkens als je een opgeslagen wachtwoord wilt gebruiken, moet je dan dit hoofdwachtwoord invoeren. Via Uitzonderingen kun je tenslotte aangeven van welke websites de wachtwoorden niet mogen opgeslagen worden.

Firefox is al behoorlijk privacy-vriendelijk, maar het kan nog beter!!

Safari

Safari-gebruikers kunnen via Safari / Voorkeuren / Wachtwoorden een lijst opvragen. Vink Toon wachtwoorden voor geselecteerde websites, geef je administratorwachtwoord in en klik daarna de dienst aan waarvan je het wachtwoord wilt opvragen. Indien gewenst kun je een wachtwoord verwijderen.

Microsoft Edge

Microsoft heeft in Edge veelal dezelfde functies ingebouwd als in Internet Explorer, en ook het wachtwoordbeheer werkt op bijna dezelfde manier. De menustructuur is het enige verschil. Klik in Edge op de drie horizontale puntjes rechtsbovenin en druk op Instellingen. Klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven en klik onder het kopje Privacy en services op Mijn opgeslagen wachtwoorden beheren.

Om wachtwoorden daadwerkelijk te tonen, heb je aan Edge niet zo veel. Open het Configuratiescherm en druk achtereenvolgens op Gebruikersaccounts > Referentiebeheer. Klik op het pijltje naast een van de gebruikersnamen en klik naast het wachtwoordveld op Weergeven. Vul je Windows-wachtoord in en het wachtwoord wordt getoond.

Alternatieve wachtwoordmanagers

Je hoeft niet per definitie de wachtwoordenkluis van je browser te gebruiken. Er zijn veel andere tools die je wachtwoorden netjes bijhouden. Een bekende dienst is bijvoorbeeld LastPass, maar sinds er veranderingen zijn doorgevoerd aan het gratis abonnement, is de dienst ineens een stuk minder bruikbaar voor gebruikers die niet betalen. In dit artikel zetten we vijf alternatieven op een rijtje.

3 Reactie(s) op: Beheer je wachtwoorden in elke browser

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juni 2015 18:34 darknessblade
  bij maxthon moet er eerst een wachtwoord worden ingevoerd indien je een account gebruikt.

  deze files zijn compleet user-account based en kunnen niet worden gemigreerd worden naar een ander account, dit is niet mogelijk,

  hierdoor is maxthon een veel veiliger alternatief
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2016 19:15 Anoniem
  voor belangrijke paswoorden gebruik een externe progje zoals PasswordDepot. Veel veiliger
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2016 22:51 Anoniem
  KeePass manager, versleuteld, portable in Dropbox map, ik gebruik 'm dus overal en op elk ondersteund apparaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.