Behoorlijk accurate speech-to-text

Door: ringo-van-dorst | 26 november 2011 12:00

Review

Dragon Dictation is een app die spraak kan omzetten in tekst. Dit bespaart je wat tijd als je niet zo'n vlugge typer bent. Ook voor mensen met RSI-klachten zou deze vorm van tekstinvoer een uitkomst kunnen zijn. We nemen de proef op de som...

"Ik blijk een dictee jam is een Tool die je kunt gebruiken om gesproken woorden om te laten zetten in tekst" is het resultaat dat Dragon Dictation geeft bij een eerste test. Klein foutje: "Dragon dictation" wordt vertaald als "Ik blijk een dictee jam". De app lijkt de voorkeur voor het Nederlands goed ingebakken te hebben.

Het is overigens niet zo dat de app geen andere talen ondersteunt. Er wordt juist een hele waslijst aan talen ondersteund, alleen dien je wel voor het dicteren vast te stellen welke taal je gaat gebruiken. Dit is meteen de reden dat de woorden "Dragon" en "dictation" in het hierboven gegeven voorbeeld voor problemen zorgen; "Draak dicteren" wordt prima herkend.

De tekst wordt niet in de app zelf herkend, maar op de server van de makers, Nuance. Je hebt dus een werkende internetverbinding nodig om de app te kunnen gebruiken.

Nadat de tekst is verschenen kan je hier en daar eventuele foutjes aanpassen door alternatieve woorden te selecteren, woorden opnieuw in te spreken, of desnoods toch te typen. Is het resultaat naar je zin, dan kan je dit om laten zetten in een mail, sms, facebook- of twitterbericht, of de inhoud simpelweg te kopiëren.

Er is nog een andere gratis app van Nuance, Dragon Search genaamd, die hetzelfde doet, maar dan invoert in een zelf te kiezen zoekmachine.

Kortom

Dragon Dictation werkt niet volledig foutloos, maar is toch indrukwekkend goed voor een spraakherkenningsapplicatie die niet van te voren ingeleerd moet worden om te wennen aan je stem (zoals vroeger bij Dragon-applicaties wel het geval was).

0 Reactie(s) op: Behoorlijk accurate speech-to-text

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.