Wire - Berichten-app met potentie, maar daar blijft het bij

Door: Daan Doedens Daan | 10 december 2014 12:12

Apps & Software

Vergeet WhatsApp, vergeet simpel bellen en sms'en en gooi Skype aan de kant. Er is een nieuwe app die het beste van alle werelden combineert - nou ja, op papier. Wire heeft de potentie om een grote speler te worden op het gebied van online communicatie, al blijft het voorlopig bij potentie.

De app kent nogal wat kinderziektes en enkele handige, belangrijke functies ontbreken. Dat neemt niet weg dat Wire zeker de moeite waard is om uit te proberen, al levert het gebruik nog wel wat frustratie op. Lees ook: 9 tips voor het typen van SMS- en WhatsApp-berichten.

Uiterlijk

Wat vooral opvalt, is het strakke uiterlijk van de app. De witte letters op de donkere achtergrond zijn fijn om te lezen, en profielfoto's worden schermvullend getoond achter de tekst in plaats van te zijn weggestopt in een bovenhoekje.

Het uiterlijk van Wire verschilt nogal van dat van WhatsApp.

Het vinden en gebruiken van de menu's is even wennen, maar als je het eenmaal doorhebt, is het eigenlijk behoorlijk logisch. Door de menu's te verstoppen, blijft er meer ruimte over om de app te gebruiken waarvoor hij is bedoeld: het simpel versturen van berichten.

Gebruik

Helaas moeten we meteen met de deur in huis vallen: de app werkt nog niet zo heel goed. Op Android 5.0 worden meldingen alleen als stroken weergegeven en als je je telefoon in je broekzak hebt zitten, word je niet eens op de hoogte gesteld van een nieuw bericht. Op iOS 8 werken meldingen zelfs helemaal niet.

Dat is jammer, want daardoor is de app meteen onbruikbaar geworden. De makers van Wire laten aan Computer!Totaal weten dat er technici aan een update werken en dat er snel een oplossing wordt verwacht, maar een datum kon nog niet genoemd worden.

Features

Een van de handige features die nog niet werken door het meldingenprobleem, is het pingen. Gebruikers kunnen instellen dat ze niet bij elk bericht een melding willen krijgen, maar slechts bij een nieuw gesprek. Ook kan dan een 'ping' verstuurd worden, een soort por in de zij die de geadresseerde maant even het bericht te lezen.

De geluidskwaliteit van Wire is verrassend goed.

Wat gelukkig wél goed werkt, is het audiogesprek. Het geluid is scherp en kent weinig tot geen vertraging. Zorg wel voor een goede internetverbinding, anders is er een vervelende galm te horen.

Conclusie

Wire is te scharen in het rijtje 'potentiële top, nu nog flop'. Als de problemen rondom meldingen worden opgelost, en als er eventueel op korte termijn een videofunctie wordt toegevoegd, zou Wire nog wel eens een bedreiging kunnen vormen voor WhatsApp en Skype. Tot die tijd is het echter een mooie, maar totaal onbruikbare app.