Wie meer geld aan het einde van de maand wil overhouden, moet eerst weten waar alles naartoe gaat. Nu hebben weinig mensen zin om zich door stapels rekeningafschriften te worstelen, maar gelukkig bestaan daar programma’s voor. Het worden ook wel digitale huishoudboekjes genoemd. De webapplicatie Yunoo (www.yunoo.nl) is meer dan zomaar het volgende huishoudboekje. Het is een sociaal financieel platform, dat actief hulp biedt om geld te besparen.

Inzicht in inkomsten en uitgaven

Met Yunoo beheert u uw bankrekeningen en kasuitgaven. Uiteraard hoeft u niet elke transactie zelf in te tikken. Dat kan en het mag wel, maar is best veel werk. Het is veel eenvoudiger om die via online bankieren op te halen en in Yunoo te importeren. Belangrijk om te weten is dat Yunoo niets met uw bankrekeningen doet. U meldt u via een gewone browser aan bij de online bank en haalt daar een bestand met transactiegegevens op. Die importeert u vanaf uw eigen computer in Yunoo. Vanwege de overzichtelijkheid worden transacties zoveel mogelijk aan categorieën toegewezen. Dat lukt niet altijd automatisch, dus is er een zelflerend systeem waarmee u ze ook handmatig kunt toewijzen. Door regelmatig te importeren, bouwt u een betrouwbaar historisch overzicht op van alle geldstromen.

© PXimport

Na aanmelden kan met importeren van banktransacties begonnen worden.

Hoeveel houdt u over

Per categorie maakt u een schatting van het bedrag dat u maandelijks kwijt bent. Zo voorspelt u voor de rest van het jaar hoeveel geld u elke maand ongeveer overhoudt. Yunoo gebruikt de al aanwezige transacties om u te helpen bij het maken van een goed en realistisch budget. Extra handig is dat u nu gericht op zoek kunt gaan om (nog meer) te besparen. Zo kunt u uw eigen situatie volledig anoniem vergelijken met andere huishoudens, om te zien waar u meer geld uitgeeft dan nodig is. Het werkt heel verhelderend als blijkt dat u drie keer meer aan levensmiddelen uitgeeft dan een vergelijkbaar huishouden. Dat wil niet zeggen dat u het fout doet, maar het kan u veel geld opleveren als u er eens bij stilstaat hoe dat zo komt. Hierbij is het erg belangrijk dat u zo veel mogelijk transacties in de juiste categorie plaatst, want daarop wordt de vergelijking gebaseerd.

© PXimport

Spiegelen aan een (al dan niet) vergelijkbaar huishouden kan inzichtelijk werken.

Met elkaar besparen we geld

Hier komt ook het sociale aspect van Yunoo om de hoek kijken. Iedereen kan namelijk bespaartips geven, die u ziet zodra u uw eigen uitgaven bekijkt. Hoe actiever de sociale gemeenschap is, hoe meer iedereen van elkaars kennis profiteert. Een idee voor de makers: in een nieuwe versie kan een beloningssysteem motiverend werken om de gebruikers nog meer te betrekken en aan te moedigen om actuele en kwalitatief hoogwaardige tips te geven. Tot slot heeft Yunoo een overstapservice. In de transactiegegevens die u hebt geïmporteerd zitten namelijk ook allerlei abonnementen, zoals internet, televisie en (mobiele en vaste) telefonie. Met deze gegevens als basis zoekt Yunoo voor u uit of u niet teveel betaalt. Bent u goedkoper uit met een andere belbundel of een nieuw internetabonnement, dan krijgt u een overstapadvies en kunt u eventueel meteen naar de website van de betreffende aanbieder doorspringen.

© PXimport

Met tips helpen gebruikers elkaar om geld te besparen.

Privacy en veiligheid

Yunoo is een online dienst, wat betekent dat u via een internetverbinding werkt en ook dat de transactiegegevens die u importeert of intikt op servers van Yunoo worden opgeslagen. Hoe veilig is dat? Vanaf het moment dat u zich aanmeldt wordt gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding, waarover gegevens versleuteld verstuurd worden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u een zo sterk mogelijk wachtwoord gebruikt, oftewel eentje die niet makkelijk te raden of te kraken is. Tijdens het registreren ziet u aan een gekleurd balkje meteen of uw wachtwoord als veilig wordt aangemerkt. Gegevens worden versleuteld opgeslagen in beveiligde rekencentra op twee locaties en daarnaast wordt nog een ‘gewone’ back-up gemaakt. Andere gebruikers en medewerkers van Yunoo kunnen uw gegevens niet inzien. Verder worden alle medewerkers gescreend en ondertekenen ze een gedragscode. De webapplicatie zelf is op veiligheid gecontroleerd door iBuildings (www.ibuildings.nl) en naar verwachting halverwege dit jaar zal Yunoo net zoals andere financiële instellingen zoals banken onder toezicht komen te staan. Kortom, er is behoorlijk veel gedaan om uw privacy en de veiligheid van uw gegevens te garanderen.

Conclusie

Yunoo is veel meer dan een digitaal huishoudboekje. Het is een gereedschap waarmee u actief geld kunt besparen. De webapplicatie is nog redelijk nieuw en wij hebben het idee dat het nog niet volledig tot bloei is gekomen. De gebruikersgemeenschap speelt hierbij een cruciale rol. Want hoe meer mensen er meedoen, hoe betrouwbaarder de vergelijking met andere huishoudens is. Hoe beter de bespaartips, hoe meer geld u bespaart. Hebt u zelf handige tips, zet ze dan ook vooral op Yunoo, want iedereen mag meedoen en u doet er anderen een groot plezier mee. Het gebruik van Yunoo is op dit moment volledig gratis. In de toekomst kunnen er betaalde diensten bijkomen.

Yunoo

Prijs Gratis

Taal Nederlands

OS Platformonafhankelijk

Systeemeisen Browser met flash-ondersteuning

Maker Yunoo B.V.

Oordeel 8/10

Pluspunten

Veelbelovend concept dat nog verder uitgediept kan worden

Overzichtelijke webapplicatie

Mooie en inzichtelijke grafieken

Besparen, vergelijken en tips

Minpunten

Sommige functies hebben geen eigen knop maar zijn onopvallende linkjes

Bespaartips opschonen (zoals eentje uit maart 2008 die bovenaan staat)

Tips beter afstemmen op relevantie voor huishouden

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten