Bestand kwijt? Zoek de schaduwkopie

Door: robbin-ooijevaar | 08 juni 2018 10:21

How To

Het kan iedereen overkomen: je werkt aan een document en plotseling heb je te maken met een defect bestand. Ook het per ongeluk opslaan van een verkeerde bestandsversie kan leiden tot gegevensverlies. En nu? Wacht nog even met opnieuw typen, ook als je geen back-up hebt. Geen paniek: zoek de schaduwkopie.

VSS

Een trukendoos die schuilgaat achter de naam ‘schaduwkopie’ maakt het mogelijk om een momentopname te maken van gegevens. Andere benamingen zijn Shadow Copy, VSS, Volume Snapshot Service en Volume Shadow Copy Service. De techniek wordt onder andere gebruikt door Windows Systeemherstel. De instellingen van dit Windows-onderdeel vind je via Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem / Systeembeveiliging. Dankzij Windows Systeemherstel krijg je bij een storing of computercrash een tweede kans. Je kunt je systeem herstellen naar een eerder moment. Dit terugschakelen naar een momentopname is een ingrijpend proces dat je alleen in noodsituaties mag gebruiken. Als je één bestand of een bepaalde map kwijt bent, kun je met Z-VSScopy je schaduwkopieën bekijken. Met een beetje geluk haal je op deze manier een eerdere versie van een belangrijk bestand terug.

Zorg dat Windows Systeemherstel actief is en bij cruciale gebeurtenissen een momentopname maakt.

Z-VSScopy

Download en installeer Z-VSScopy en start het programma. Je ziet in het tabblad Settings hoeveel schijfruimte het extra vangnet op dit moment in beslag neemt. De ruimte kun je inperken of juist uitbreiden. Met de knop System spring je direct naar de instellingen van Windows Systeemherstel. Krijg je Z-VSScopy niet goed aan de praat? Controleer dan de instellingen in het tabblad Service. Hier zie je of Z-VSScopy correct werkt en of de benodigde Windows-onderdelen actief zijn.

Z-VSScopy ziet hoeveel schijfruimte er gebruikt wordt door schaduwkopieën/momentopnames.

Herstellen

Ga naar het tabblad Shadow copies om te zien welke momentopnames er bestaan op jouw computer. Elke momentopname heeft een datum en tijd. Ook zie je van welke schijf de momentopname gemaakt is. Dubbelklik op een momentopname om deze te openen. Je ziet de mappenstructuur zoals je deze ook gewend bent in Windows Verkenner. Blader door de mappen om het bestand (of de bestanden) te vinden die je wilt terugzetten. Gebruik eventueel de zoekfunctie via de knop Search. Met File / Export bewaar je de bestand(en) op een locatie naar keuze.

Blader door je momentopnames en zoek naar een eerdere versie van een bestand binnen VSS.

0 Reactie(s) op: Bestand kwijt? Zoek de schaduwkopie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.