Windows 10 Bestanden beheren kan met Multi Commander veel handiger

© PXimport

Windows 10 Bestanden beheren kan met Multi Commander veel handiger

Geplaatst: 8 juli 2020 - 05:40

Aangepast: 14 december 2022 - 13:11

Dirk Schoofs

Het gros van de pc-gebruikers zet geen vraagtekens bij de Windows Verkenner. Dit terwijl er slimmere tools bestaan om sneller door mappen te vliegen en bestanden te verplaatsen. Multi Commander is zo’n bestandsmanager die de mogelijkheden die de Verkenner mist, wel biedt. Windows 10-bestanden beheren kan op deze manier veel vlotter. Kijk maar!

De standaard Verkenner, die in Windows 95 werd geïntroduceerd, zit zo sterk verankerd in het alledaagse computergebruik dat veel mensen zich niet eens afvragen of het beter kan. En het kan beter. Er zijn andere bestandsbeheerders waarbij je waarschijnlijk even moet wennen aan de werkomgeving, maar zodra je de koudwatervrees hebt overwonnen, werkt het programma veel eenvoudiger dan de Verkenner.

Je hoeft overigens niet te kiezen voor het ene of het andere programma. Wanneer je heel veel bestanden moet beheren, zul je Multi Commander waarderen, terwijl je voor de rest op de standaard Windows 10-bestandsbeheerder blijft vertrouwen.

Multi Commander downloaden en installeren

Eerst gaan we Multi Commander downloaden. Op de site kies je welke versie je wilt downloaden: de 32bit- of de 64bit-uitvoering. Weet je niet welke versie je hebt? Druk dan op Windows-toets+Pause. Deze laatste toets heet soms ook wel Break. Hierdoor krijg je de informatie over je pc de lezen. Bij Type systeem lees je het antwoord op je vraag.

Naast het desktop-programma kent Multi Commander ook een draagbare variant die je vanaf een usb-stick kunt uitvoeren. In dit artikel gaan we voor de desktop-editie. Tijdens de installatie van Multi Commander v9.6.1 vraagt de installer of er ook extra componenten mogen worden geïnstalleerd. Het gaat om plug-ins die het programma veelzijdiger maken. We raden aan alle componenten aan te vinken.

Interface verkennen

Wanneer je het programma voor de eerste keer start, krijg je de vraag welke taal je wilt gebruiken. Daarna vraagt de installer hoe je de ‘look’n feel’ wilt van Multi Commander. Wil je dit programma zoveel mogelijk bedienen vanaf het toetsenbord (Commanderstijl)? Of wil je een soortgelijk uiterlijk als de Windows Verkenner (Windows Explorer compatibiliteit)? Er is ook de optie Aangepast waarbij je uit beide voorgaande stijlen onderdelen kunt kiezen. Wij gaan voor de vertrouwde stijl van de Windows Verkenner.

Een groot deel van het gebruiksgemak is gebaseerd op het tweedelige navigatievenster van Multi Commander. Door deze verdeling kopieer en verplaats je bestanden binnen hetzelfde scherm. In het begin zijn de vensters netjes over het scherm verdeeld. 50/50 noemt de tool het.

 

© PXimport

Je kunt de tussenbalk die het venster verdeelt met de muisaanwijzer vastgrijpen en verslepen. Of je gebruikt de vijfde knop van linksboven, waar je kiest voor een andere verdeling: 0/100, 25/75, 50/50, 75/25 of 100/0.

Het is de bedoeling dat je in het ene venster een andere schijflocatie selecteert dan in het andere venster, zodat je makkelijk een aantal bestanden van de ene naar andere schijflocatie versleept of kopieert. Om naar een bepaalde map te gaan gebruik je de mappenstructuur in het linker- of rechtervenster of navigeer je via het uitklapmenu bovenaan iedere vensterhelft. Via Beeld is het mogelijk om de tweedelige interface in verticale lay-out te zien.

In ieder deelvenster kom je via het uitklapmenu linksboven met één muisklik bij de verschillende schijfstations en de bibliotheken. Net als bij de Verkenner is dit de snelste weg naar mappen als Documenten, Downloads, Afbeeldingen en Muziek…

 

© PXimport

Ook clouddrives als Dropbox, OneDrive, Google Drive staan in de lijst… Administrators kunnen zo zelfs naar het Windows-register of naar een locatie op het ftp-netwerk gaan.

Onderaan staat de statusbalk. Als je een map of bestand selecteert, vind je in de statusbalk de knoppen om het bestand te bekijken, de inhoudsweergave van de map te verversen, bestanden te kopiëren, te verplaatsen of te verwijderen. In deze balk volg je trouwens ook de voortgang van de bewerkingen die je uitvoert.

Bestanden verplaatsen en/of kopiëren

Om een map of bestand van locatie A naar B te verplaatsen, sleep je het van de ene vensterhelft naar de andere. Druk je daarbij de Ctrl-toets in, dan zal Multi Commander de bestanden van A naar B kopiëren. Door de Ctrl-toets bij het selecteren ingedrukt te houden kun je meerdere bestanden selecteren. Daarna opent een venstertje waar je eventueel nog een andere locatie kunt selecteren en waar je een bestandsbewerking kunt toepassen via zogeheten plug-in-profielen. Zo kun je bijvoorbeeld Unpacker inschakelen om rar- en zip-bestanden uit te pakken.

In de opties is het mogelijk om via een filter bestanden uit te sluiten van de opgegeven bewerking. De plug-in Folder Content selecteert de inhoud van de verschillende mappen die je hebt aangeduid en verzamelt die in één enkele doelmap.

 

© PXimport

Stel dat je alle foto’s van tien mappen wilt kopiëren naar de map Fotobestanden, dan zal deze plug-in geen rekening houden met de oorspronkelijk mappen waarin deze afbeeldingen staan, maar alles samenvoegen in de map Fotobestanden.

Ook interessant is de plug-in AutoSort (A-Z). Deze plug-in zal in de doelmap automatisch 26 mappen creëren van A naar Z en de geselecteerde bestanden volgens de beginletter van de bestandsnaam in de juiste mappen zetten.

Structuren en filters

Belangrijk zijn de zes knoppen die je rechts bovenaan bij ieder deelscherm aantreft. Met de eerste zie je de klassiek boomstructuur die je gewend bent van de Verkenner. Het schuine streepje daarnaast is de knop die je naar de root brengt. De root is het hoogste niveau van de boomstructuur. Daarnaast staat de knop om een hogere map te openen en daarna volgt de knop om de inhoud van het venster te verversen.

Interessant is ook de knop Weergavemodus. Hiermee zie je de details, een miniaturenlijst of miniatuurknoppen. De weergave Platte bestandssysteemweergave, beschikbaar als optie in de Weergavemodus, is een mondvol voor een experimentele weergave. Deze weergave toont alle de bestanden uit de geselecteerde map zonder daarbij rekening te houden met de onderliggende mappen.

Als je een groot aantal bestanden wil kopiëren of verplaatsen, gebruik dan filters. In een venstertje kun je namelijk inclusie- en exclusiefilters vastleggen. Wil je in zo’n filter verwijzen naar een bepaalde map, dan typ je voor de naam van de map een schuine streep /. Wanneer je een map van een verplaats- of kopieeropdracht wil uitsluiten, gebruik je het minteken -.

 

© PXimport

Bijvoorbeeld: met -/VakantieNoorwegen sluit je de map VakantieNoorwegen uit. Om naar bestanden te verwijzen gebruik je het sterretje *. Wil je bijvoorbeeld alle jpg-bestanden in een bepaalde directory kopiëren, dan gebruik je *.jpg. Met -*jpg kopieer of verplaats je juist geen jpg-bestanden.

Of wil je alle bestanden *.* kopiëren, behalve de map Rome en ook de mp3-bestanden niet, dan ziet het filter er als volgt uit: *.*-/Rome-*.mp3. Om alle .xlsx-bestanden te verplaatsen behalve die waarvan de naam begint met 2019, gebruik je het filter *.xlsx-*2019.

Selectie opslaan voor later

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken zijn er handige functies om selecties uit te breiden. Wanneer je een bestand hebt, kun je kiezen voor Bewerken, Selecteer dezelfde extensie,Selecteer dezelfde naam of Selecteer dezelfde kleur. Denk je dat je dezelfde selectie later nog nodig hebt voor een andere bewerking, dan is het verstandig om de selectie op te slaan met Bewerken, Selectie opslaan naar bestand.

Om deze selectie later te openen gebruik je Laad selectie uit bestand. Op die manier kun je alle vroegere selecties opnieuw oproepen.

 

© PXimport

De opdrachten Selectie opslaan in geheugen en Laad selectie uit geheugen werken eigenlijk hetzelfde, alleen ben je de opgeslagen selectie onherroepelijk kwijt zodra je het programma afsluit.

Heb je verschillende bestanden geselecteerd, dan kun je die samen inpakken met Bestand, Bestanden inpakken. In een paneel bepaal je het inpakprofiel, waar je aangeeft of de bestanden ingepakt worden als een zip-bestand met normale compressie, maximale compressie, lage compressie, als tar-bestand of 7zip-bestand.

Verborgen bestanden vinden

Verborgen bestanden zichtbaar maken, zit niet langer bij de geavanceerde instellingen. In de knoppenbalk staat namelijk een knop Toon verborgen en systeembestanden en mappen. Als je het kleurensysteem activeert, zie je in één oogopslag om welke bestanden het gaat. Systeembestanden zijn bijvoorbeeld oranje, bestanden die je vandaag hebt aangemaakt zijn donkerblauw, lege bestanden paars, foto’s bruin en muziek roze…

Je bepaalt zelf deze kleuren via de knop met het kleurenwieltje. Dan open je namelijk deBestandkleurregeleditor. Hiermee kies je niet alleen de kleurtjes die de bestanden en de mappen krijgen, je legt ook het stijl van de bestands- en mapnamen vast, zoals vet, schuin, onderlijnd en tekstkleur. Om de kleuren toe te passen selecteer je in dit menu Bevestig bestandskleuring. Als je bestanden wijzigt, kan het nuttig zijn even het uiterlijk op te frissen met Vernieuw bestandskleuring voor alle bestanden en mappen.

 

© PXimport

Multi Commander plug-ins

Omdat je ook de plug-ins hebt geïnstalleerd, beschik je in het menu Tools over functies om afbeeldingen, audio en video aan te passen. Hierdoor kan Multi Commander afbeeldingen roteren en omzetten in een ander grafische indeling, zoals jpg, gif, bmp, png of tiff. Je kunt rechtstreeks alle metadata strippen, zodat informatie over de locatie of het tijdstip waarop de foto’s zijn genomen, verdwijnt.

Bij de videotools zit een scanner om na te gaan welke informatie er over films bestaat op online archiefsites zoals IMDB en Rotten Tomatoes. Zelfs in de audiotools kun je de metadata aanpassen. Dat is handig als een muziekbestand bijvoorbeeld onjuiste informatie toont over het album of de uitvoerder. Een selectie audio zet je snel om in een afspeellijst.

Bestandsnamen aanpassen

Soms zijn de namen van bestanden en mappen een rommeltje. De ene bestandsnaam is geschreven in hoofdletters, de andere kleine letters, om nog maar te zwijgen over de spaties, underscore-tekens en koppeltekens die door elkaar worden gebruikt. Bij de Tools onder Rename zitten de functies om orde in deze chaos te scheppen en om alles er eenduidig te laten uitzien.

Je kunt bijvoorbeeld de underscore _ omzetten in spaties, of punten, of andersom. Het is mogelijk om de extensies van bestanden aan te passen of een bepaalde tekstcombinatie in de namen te wijzigen. Houd je helemaal niet van underscore, punten of koppeltekens in de namen van bestanden en mappen, dan is er de opdracht Afwisselend (in de Engelse versie Prettify) die map- en bestandsnamen omzet in een meer leesbare stijl.

 

© PXimport

Om een heleboel bestanden in een map te hernoemen gebruik je in het menu Extensies de opdracht Multi-hernoemen. Hiermee selecteer je een deel van de bestandsnaam. Daarna voeg je tekst of tekens toe en vervang je tekst door middel van regels die je zorgvuldig samenstelt. In hetzelfde venster pas je de bestandseigenschappen aan van de volledige selectie.

De nietszeggende namen van fotobestanden kun je op die manier laten vervangen door bijvoorbeeld de opnamedatum gevolgd door een nummer . Wanneer je meerdere keren dezelfde Multi-hernoemen-opdracht moet toepassen, sla je de instellingen liever in regels op om die later opnieuw te gebruiken.

 

© PXimport

Slimme zoekfunctie

Tot slot kun je uiteraard een uitgebreide zoekfunctie verwachten. Met Extensies, Zoek bestanden open je de zoekfunctie, die een eenvoudige en geavanceerde modus heeft. Om de speld in de hooiberg te vinden, kun je een het resultaat van een zoekopdracht altijd verder verfijnen. Multi Commander slaat de resultaten op in zijn cache, zodat je de volgende keer sneller bij het juiste bestand uitkomt. Dat is vooral handig als je in een netwerk zoekt.

De zoekfunctie werkt met jokertekens. Herinner je je bijvoorbeeld niet of het bestand zomer2018.jpg heet of zomer2017.jpg, dan laat je zoeken op zomer201?.jpg. Zoek je naar *.cpp, dan krijgt je alle bestanden met de extensie .cpp. Je kunt meerdere zoektermen scheiden door spaties.

Wanneer de spatie deel uitmaakt van wat je zoekt, dan plaats je alles tussen aanhalingsteken. Met New York zoek je naar bestanden die New of York in hun naam dragen, met “New York” vind je bestanden die genoemd zijn naar deze stad. Om niet overspoeld te worden door resultaten kun je opgeven in hoeveel niveaus deze tool moet zoeken. Ten slotte is het mogelijk om in de inhoud van bestanden te zoeken naar één of meerdere woorden. In dat geval typ je in het vak Bestandsinhoud de tekst die je in een bestand zoekt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten