Bestanden beheren op je NAS

Door: Ronald Smit | 12 december 2018 08:57

Een NAS van Synology
How To

Synology heeft een solide besturingssysteem voor z'n NASsen in de vorm van Disk Station Manager (DSM). Een van de onderdelen hiervan is een uitgebreide bestandsbeheerder in de vorm van File Station.

Een bestandsbeheerder a la de Windows Verkenner of Finder in Mac op een NAS, is dat zinvol? Je kunt die bestanden en mappen op de NAS immers ook bereiken als netwerkshare via de bestandsbeheerder op je computer. Toch heeft een lokaal op de NAS draaiende bestandsbeheerder zeer zeker nut. Ga je bijvoorbeeld grote kopieer of unzip-acties uitvoeren en doe je dat op je pc of laptop, dan zit je te wachten tot de operatie(s) klaar zijn. Geef je dezelfde taak aan de NAS, dan kun je als het proces eenmaal gestart is uitloggen en wat anders gaan doen. Ook komt een lokale browser prima van pas als je aan bestandsbeheer op je NAS vanaf je smartphone of tablet wilt gaan doen. In dat geval zou bijvoorbeeld een grote zip- of unzip-actie niet alleen veel tijd kosten, maar vooral ook een aanslag op de accu betekenen als je dat klusje lokaal op je telefoon laat draaien. In het geval van Synology NASsen kun je een bestandsbeheerder op de in een browser draaiende desktop gebruiken. Klik op File Station, veelal te vinden op het bureaublad of in het startmenu. Het werkt eigenlijk allemaal net zoals je van de Windows Verkenner gewend bent. Kies een map links en blader naar een bestand. Om bijvoorbeeld een bestand te unzippen klik je er met de rechter muisknop op, gevolgd door een klik op Uitpakken. Ook kun je mappen en bestanden zippen door er met de rechter muisknop op te klikken en dan te kiezen voor Toevoegen aan archief. Het is zelfs mogelijk het zipje te beveiligen met een wachtwoord. Verder beschikt File Station over een viewer voor diverse bestandsformaten, waaronder afbeeldingen. Heb je eenmaal een grote (un)zip- of kopieer actie in gang gezet, dan hoef je niet te blijven wachten op het resultaat. Gewoon uitloggen en lekker gaan slapen; de volgende ochtend heeft je NAS alles voor je geregeld.

Ook op de NAS in File Browser is de rechter muisknop je beste vriend

App

Los van File Browser op de DSM-desktop heeft Synology ook een gratis app voor mobiele apparaten klaar staan: DS File voor zowel iOS als Android. Vul in het startscherm het IP-adres van je NAS in, plus gebruikersnaam en wachtwoord. Na inloggen zie je een voor mobiele schermen geoptimaliseerde bestandsbeheerder. Door op de knop met de drie puntjes achter een bestand of map te tikken opent een submenu met mogelijke bewerkingen. Denk aan zaken als Toevoegen aan archief, Verplaatsen, Kopiëren of downloaden. Meerdere bestanden tegelijk selecteren doe je door op het knopje rechtsboven in beeld te tikken en dan voor Selecteren te kiezen. Ook zoeken naar bestanden is via deze knop mogelijk. Via de weergaveknop - de vier blokjes met het oog rechtsboven in beeld - schakel je tussen lijst- en previewweergave. Heb je eenmaal een grotere bestandsbewerking in actie gezet (denk bijvoorbeeld weer aan zippen of kopiëren van een grote hoeveelheid bestanden en mappen) dan kun je de voortgang eenvoudig controleren. Tik net zo vaak als nodig op Terug tot je de knop met de drie streepjes in de plaats ziet verschijnen. Tik hierop en vervolgens op Taken, waarna je ziet wat er zoal aan activiteiten gaande is. Let wel: dit zijn activiteiten op de NAS zelf, dus als je uitlogt bij de app (tandwieltje en dan Afmelden) gaan de lopende zaken gewoon door. Onder Offlinebestanden vind je de eventueel vanaf de NAS naar je apparaat gedownloade bestanden.

En zo beheer je mobiel bestanden op een NAS van Synology

0 Reactie(s) op: Bestanden beheren op je NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.