Bestanden delen tussen twee pc's met Syncthing

Door: Maikel Dijkhuizen | 01 september 2020 06:04

How To

Synchronisatie van bestanden met clouddiensten als Google Drive, Microsoft OneDrive en Apple iCloud is reuzehandig, maar er is ook een keerzijde. Het kan geld kosten en je vertrouwt je privacygevoelige gegevens aan deze megabedrijven toe. Neem het heft in eigen hand met Syncthing, wat o.a. bestanden delen tussen twee pc's of een pc en een smartphone mogelijk maakt.

Syncthing is een uitstekend tooltje wanneer je een map met meerdere apparaten wilt synchroniseren. Door de applicatie op iedere gewenste computer, laptop, tablet en smartphone te installeren, heb je altijd de beschikking over belangrijke bestanden. Denk bijvoorbeeld aan je dierbare fotocollectie, privéfilmpjes of administratie.

Een verschil met populaire clouddiensten als Dropbox, Microsoft OneDrive, Apple iCloud en Google Drive is dat Syncthing voor dataopslag geen centrale server op internet gebruikt. In plaats daarvan staan apparaten rechtstreeks in verbinding met elkaar en wisselen ze zonder omweg data uit. Dat gebeurt via het thuisnetwerk of andere plekken met een internetverbinding.

Syncthing zorgt ervoor dat op ieder apparaat dezelfde gegevens beschikbaar zijn, zonder dat je hiervoor ingewikkelde (router)instellingen hoeft te wijzigen. Bedenk wel dat deze applicatie alle gegevens lokaal bewaart. Kortom, zorg op iedere computer en mobiel apparaat voor voldoende opslagcapaciteit.

Syncthing downloaden en installeren

Syncthing is beschikbaar voor de besturingssystemen Windows, macOS, Android en diverse Linux-distributies. We gaan eerst aan de slag met de Windows-versie. Surf naar syncthing.net/downloads en klik bovenaan op SyncTrayzor. Je scrolt vervolgens een stukje omlaag, waarna je SyncTrayzorSetup-x64.exe (64 bit) of SyncTrayzorSetup-x86.exe (32 bit) aanklikt. Download vervolgens het juiste exe-bestand naar alle Windows-machines waarop je Syncthing wilt installeren, bijvoorbeeld een pc en laptop.

De installatie van het synchronisatieprogramma heeft weinig om het lijf. Dubbelklik op het zojuist gedownloade exe-bestand en accepteer de voorwaarden. Je klikt daarna viermaal op Next, waarna je via Install en Finish de installatie afrondt. De gebruikersomgeving van Syncthing verschijnt in beeld.

Om de synchronisatie van gegevens dadelijk te testen, is het slim om Syncthing parallel op twee Windows-machines te installeren. Gebruik bijvoorbeeld een pc en laptop eerst even naast elkaar. Zodra je het programma voor de eerste keer opent, komt er mogelijk een beveiligingsmelding van Windows tevoorschijn. Bepaal met Toegang toestaan dat het programma gegevens via het thuisnetwerk mag delen.

Verder wil Syncthing door middel van een versleuteld rapport anonieme data over het programmagebruik verzamelen. Maak met Ja of Nee een keuze. De gebruikersomgeving staat als het goed is al ingesteld op de Nederlandse taal. Is dat niet het geval? Klik dan rechtsboven op het wereldbolletje en kies Dutch. Nadat je Syncthing voor de eerste keer hebt opgestart, werkt het programma zichzelf mogelijk bij naar de laatste versie.

Synchronisatiemap aanmaken

Voordat je de uitwisseling van gegevens start, bepaal je eerst welke map(pen) je met andere apparaten wilt synchroniseren. Merk op dat het programma hiervoor al een standaardmap heeft aangemaakt. Klik op Default Folder en achterhaal bij Maplocatie welk bestandspad Syncthing hiervoor heeft gereserveerd.

Als je de standaardmap voor synchronisatiedoeleinden wilt gebruiken, is het slim om hiervan even een snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen. Op die manier is deze bestandslocatie gemakkelijker bereikbaar.

Overigens staat het gebruikers vrij om in Syncthing een eigen synchronisatiemap aan te wijzen. Klik in dat geval op Map toevoegen en vul de resterende gegevens in. In dit artikel gaan we verder aan de slag met de standaardmap.

Bestanden delen tussen pc's

Nadat je de synchronisatiemap(pen) hebt aangewezen, koppel je de computer aan een andere machine met Syncthing. Een voorwaarde is dat beide systemen verbonden zijn met internet. Klik rechtsonder op Extern apparaat toevoegen. Syncthing vraagt naar een apparaat-id van de computer die je wilt koppelen. Die achterhaal je eenvoudig. Ga op de tweede machine hiervoor naar Acties en ID weergeven. Neem vervolgens de lange code binnen Syncthing op de eerste computer over.

Nuttig is dat het programma via het thuisnetwerk vaak automatisch al de apparaat-id van andere systemen ophaalt. Onder de zin U kunt ook een van deze apparaten in de buurt selecteren hoef je in dat geval alleen maar op de weergegeven code te klikken. Geef het toegevoegde apparaat een naam en sluit het venster met Opslaan. De verbonden computer verschijnt nu onder het kopje Externe apparaten. Ga nu naar Syncthing op het tweede systeem. Je accepteert tot slot via Apparaat toevoegen en Opslaan het koppelverzoek.

Regelmatig back-ups maken van je belangrijke bestanden, raden we iedereen aan. Toch schiet het er geregeld bij in. Neem een kijkje bij onze Cursus Back-up en herstel, vol tips voor Windows, macOS, Android en iOS. Eventueel met 180 pagina's tellend praktijkboek!

Synchronisatie starten

Na alle voorbereiding is het nu eindelijk tijd om de synchronisatie te starten. Klik onder Externe apparaten op het systeem waarmee je de inhoud van de synchronisatiemap wilt uitwisselen. Via Bewerken en Delen zie je onder Mappen delen met apparaat de synchronisatiemap(pen) staan. Vink de gewenste map(pen) aan en bevestig met Opslaan. Op het tweede systeem verschijnt er een melding dat er een nieuwe gedeelde map beschikbaar is. Bevestig met Delen.

Houd er rekening mee dat het soms even duurt voordat deze melding verschijnt. Op het tweede systeem kun je voor synchronisatiedoeleinden de standaardmap gebruiken of een specifieke map aanwijzen. Dit werkt op dezelfde wijze zoals eerder beschreven. Synchroniseert Syncthing vooralsnog geen gegevens? In dat geval heeft het programma even een eerste zetje nodig.

Herstarten helpt vrijwel altijd. Klik binnen Syncthing hiervoor rechtsboven op Acties en Opnieuw starten. Zodra je de bestanden naar de synchronisatiemap sleept, staan ze binnen luttele seconden op het gekoppelde systeem.

Instellingen aanpassen

Het loont de moeite om de instellingen van Syncthing eens nader te bestuderen. Zo komt het programma na elke succesvolle synchronisatietaak met een luid hoorbare melding op de proppen. Op den duur gaat dat wellicht irriteren. Gelukkig pas je het gedrag van Syncthing naar eigen wens aan.

Klik op Bestand en Instellingen. Je geeft in het uitrolmenu achter Systeemvakpictogram animeren aan in hoeverre je deze meldingen wilt ontvangen. Met Nooit laat Syncthing je voortaan met rust.

Werp ook even een blik op de overige instellingen. Zo kun je het programmavenster bijvoorbeeld naar het systeemvak minimaliseren, waardoor er meer ruimte overblijft op de taakbalk. Verder geeft Syncthing aan wanneer er een nieuwe versie beschikbaar is.

Bij conflicterende bestanden en mislukte synchronisatietaken verschijnen er waarschuwingen in beeld. Zie je dat liever anders, dan wijzig je naar eigen inzicht de opties. Sluit het instellingenvenster via Opslaan.

Koppeling verbreken

Wie weet wil je op den duur de koppeling met het tweede systeem verbreken. Nuttig voor het geval je bijvoorbeeld een laptop verkoopt of aan een ander gezinslid geeft. Om te voorkomen dat Syncthing actief blijft en persoonlijke bestanden blijft synchroniseren, maak je de koppeling ongedaan.

Klik onder Externe apparaten op de naam van het tweede systeem en kies voor Bewerken. Bevestig daarna met Verwijderen en Ja. Syncthing stopt direct met synchroniseren.

Bestanden delen met smartphone (Android)

Je kunt Syncthing ook gebruiken om bestanden te delen met je smartphone. In tegenstelling tot iOS (iPhone en iPad) bestaat er voor Android wél een Syncthing-app. Gunstig, wan je kunt dus ook persoonlijke bestanden tussen een computer en mobiel toestel uitwisselen. Installeer Syncthing vanuit de Play Store en start de app op. Er verschijnt een blauw introductievenster.

Zodra je tikt op Verder vraagt Syncthing toegang tot het toestelgeheugen. Bevestig met Grant permission, Toestaan en Verder. De app wil ook graag je locatie weten, al is dat voor synchronisatiedoeleinden niet nodig. Tik op Voltooien.

Android sluit applicaties op de achtergrond soms automatisch af om de batterij te ontlasten. Hierdoor stopt mogelijk de uitwisseling van gegevens met de Syncthing-app. Om dat te voorkomen, tik je op Zet uit voor Syncthing en Toestaan.

Je koppelt eenvoudig een ander systeem. Ga hiervoor naar Apparaten en Apparaat toevoegen, waarna je bij Apparaat-ID de benodigde code van bijvoorbeeld een pc of laptop invult. Bevestig met Toevoegen. Er verschijnt nu een koppelverzoek op de bewuste computer.

Klik op Apparaat toevoegen. Het is nu mogelijk om data tussen de computer en het Android-apparaat te synchroniseren. In de Android-app wijs je bij Mappen de gewenste locatie(s) aan. Tik op de map en activeer de schakelaar achter de computernaam om de uitwisseling te starten.

0 Reactie(s) op: Bestanden delen tussen twee pc's met Syncthing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.