Bestanden delen via je eigen cloud

Door: Toon van Daele | 06 juli 2021 06:05

How To

Bestanden delen binnen je netwerk kun je eenvoudigweg vanuit Windows doen. Maar wil je ook vanaf een andere plek dan thuis bij je bestanden kunnen, dan zijn er andere, betere mogelijkheden. Zo kun je een cloudopslagservice inzetten, al dan niet in combinatie met een NAS, of je maakt een eigen cloud.

Service als Dropbox, Google Drive of Microsoft OneDrive maken het je makkelijk om bij je bestanden te kunnen. Immers, ze bewaren je bestanden ergens op servers in de cloud, en je bestanden zijn daardoor overal bereikbaar. Het is echter de vraag of dit ideale oplossingen zijn voor wie privacygevoelige gegevens bewaart. Is privacy voor jou een breekpunt, dan kun je beter naar een andere oplossing zoeken. Je kunt bijvoorbeeld zorgen voor end-to-endbeveiliging (zie kader ‘Encryptie’), of je kunt een eigen, private cloud opzetten. Op beide mogelijkheden gaan we dieper in.

Encryptie

Door je bestanden al op je eigen pc te versleutelen voor je ze naar de cloudopslagservice stuurt, zorg je ervoor dat alleen jij je gegevens kunt ontsleutelen.

Een bekende oplossing voor zo’n end-to-endencryptie is Boxcryptor. De gratis versie beperkt je wel tot één cloudprovider en je kunt je bestanden met maximaal twee apparaten synchroniseren.

Een alternatief is het gratis Cryptomator. Je maakt hiermee een versleutelde datacontainer aan in de lokale synchronisatiemap van je cloudprovider, waarna die container als een virtuele schijf op je pc beschikbaar komt.

Beide tools ondersteunen verschillende platformen en bieden tevens een mobiele app aan.

Je kunt je data in de cloud beveiligen door end-to-endversleuteling met het gratis Cryptomator.

01 Synchronisatietool

Om bestanden in je cloudopslag bij diensten als Dropbox, Google Drive of Microsoft OneDrive te krijgen, kun je natuurlijk via een browser werken. Je moet dan zelf alle gewenste bestanden uploaden en downloaden. Handig is dat echter niet en daarom hebben opslagservices speciale tools waarmee lokale bestanden automatisch met je cloudopslagruimte worden gesynchroniseerd, zodat je meteen ook over een off-site back-up beschikt. Het principe is bij alle cloudopslagservices ongeveer hetzelfde. We nemen hier kort Google Drive als voorbeeld (de app voor Microsoft OneDrive zit standaard al in Windows 10). Je vindt de bijhorende download, voor diverse platformen, op www.tiny.cc/gdrivetool, bij Back-up maken en synchroniseren. Voer het programmabestand uit en klik op Aan de slag. Meld je aan met je Google-account en bevestig met Inloggen. Standaard stelt de tool voor automatisch alle bestanden in Afbeeldingen, Documenten en alle bestanden op je Bureaublad te back-uppen en te synchroniseren, maar je kunt ook eigen mappen toevoegen via Map kiezen. Let op: Voorheen kostte het uploaden van foto’s en video’s in hoge kwaliteit geen opslagruimte, vanaf 1 juni is dat wel het geval. Houd daar dus rekening mee als je veel beelden wilt synchroniseren.

01 De wizard van Google Drive leidt je snel door de configuratiestappen.

02 Synchronisatiemappen

Zodra je nu op Volgende drukt, kun je de locatie van je lokale synchronisatiemap instellen. Standaard is dat de map %userprofile\Google Drive, maar via Wijzigen kun je dat aanpassen. Wil je niet alle bestanden uit je lokale opslagmap laten synchroniseren, selecteer dan Alleen deze mappen synchroniseren en verwijder de vinkjes naast de mappen die je wilt uitsluiten. Druk op Starten om de synchronisatie te beginnen. Je kunt de back-up en synchronisatie volgen via het bijhorende pictogram in het Windows-systeemvak en uiteraard ook in de synchronisatiemap zelf, via de Verkenner. Rechtsklik op het pictogram en kies Voorkeuren wanneer je nog wijzigingen wilt doorvoeren.

02 Je hoeft niet per se alle mappen die Google Drive voorstelt te laten synchroniseren.

03 Synchronisatie NAS en cloud

Heb je een NAS, dan kun je die synchronisatiemap ook daar plaatsen. Zo zijn je bestanden zowel bereikbaar vanuit je netwerk als via de cloud. Op je NAS zijn je gegevens normaliter ook door een RAID-systeem extra beschermd. Je zou denken dat je voor je lokale synchronisatiemap gewoon kunt verwijzen naar de gedeelde map op je NAS, bijvoorbeeld met \\<nas>\<gedeelde_map>. Je krijgt dan echter een melding van Google Drive dat het bestandssysteem niet wordt ondersteund (Linux op een NAS). Een omweg via een netwerkverbinding, waarbij je eerst een lokale stationsletter aan die gedeelde map koppelt, werkt evenmin. Het lukt wél met een specifieke NAS-applicatie en gelukkig heeft nagenoeg elke NAS-producent zo’n oplossing. We nemen hier de app Cloud Sync van Synology als voorbeeld. Overigens heeft ook producent QNAP een gelijkaardige app ter beschikking: Hybrid Backup Sync. 

03 Ook voor QNAP is er een app om Google Drive via je NAS te laten synchroniseren: Hybrid Backup Sync.

04 Cloud Sync

Meld je aan bij de webinterface van je NAS en open het Package Center. Eventueel installeer je eerst nog de app Cloud Sync. Dubbelklik vervolgens op Cloud Sync om de app te openen. Klik op het plus-knopje en selecteer de gewenste cloudprovider uit de lijst, bijvoorbeeld Google Drive. Druk op Volgende en selecteer je Google-account. Bevestig met Toestaan en met Agree. Geef de connectie een naam en verwijs zowel naar het gewenste Lokaal pad (op je NAS) als naar het Extern pad (in je cloudopslagruimte – kies je hier Basismap, dan worden alle data gesynchroniseerd). De Synchronisatierichting kun je het beste ingesteld laten op Bidirectioneel. Bevestig met Volgende en klik op Toepassen. De synchronisatie kan beginnen.

Vanuit elke netwerkcomputer kun je vervolgens een netwerkverbinding met de gedeelde map opzetten en daar alle gewenste bestanden in bewaren. Dat is wel zo veilig, want die gaan dan meteen ook richting de cloud.

04 Stel zowel de lokale synchronisatiemap als de cloudmappen in.

05 Cloudserver-installatie

Heb je geen NAS, dan kun je overwegen een persoonlijke cloudserver op je eigen pc of op een andere, eventueel wat oudere computer, te installeren. Daar zijn verschillende oplossingen voor, maar Tonido is in ieder geval erg gebruiksvriendelijk. Wij kiezen voor de gratis Windows-variant. Die download je hier, waar je Free download selecteert, onder Tonido for Windows. Op www.tiny.cc/tonifeat kun je zien dat de gratis versie heel wat mogelijkheden heeft, ook wat betreft het delen van gegevens. Dubbelklik op het gedownloade TonidoLiteSetup.exe-bestand om de server te installeren, waarna je Tonido kunt opstarten. Het blijkt om een webserver te gaan die vanuit je browser standaard bereikbaar is op 127.0.0.1:10001.

05 Je accountnaam bij Tonido wordt ook gebruikt voor remote toegang tot je server.

06 Server configureren

Van hieruit kun je het een en ander configureren. Allereerst vul je de taal evenals een accountnaam in. Let wel, je server zal naderhand bereikbaar zijn via http://<accountnaam>.tonidoid.com. Vul tevens je e-mailadres in en bevestig met Maken. Druk nu op Volgende en beantwoord de vraag of je alle mappen op de pc toegankelijk wilt maken of alleen nader te bepalen mappen. Wij kiezen voor dit laatste via Allow remote access to only specific folders. Druk daarna op Toegestane map toevoegen, selecteer de gewenste map(pen) en druk nogmaals op Volgende. Via Map aan Index toevoegen geef je aan in welke mappen je mediabestanden zijn opgeslagen, zodat Tonido die kan indexeren om ze vlotter bereikbaar te maken. Bevestig met Volgende en met Sluiten.

06 Je wilt waarschijnlijk niet dat alle mappen op je server bereikbaar zijn.

07 Extra instellingen

Controleer nu op je dashboard nog wat instellingen. Open de rubriek Instellingen. Op het tabblad Account zijn bijvoorbeeld je taal- en persoonsgegevens te wijzigen en bij Netwerk pas je onder meer de HTTP-poort van de server aan (standaard is dat 10001). Eventueel moet je wel nog even aan de slag met port forwarding. Het is wel lastig dat je je aan moet melden bij Windows om Tonido op te kunnen starten. Helaas kun je alleen in de Pro- en Biz-versies Tonido als een service installeren zodat een Windows-aanmelding niet langer verplicht is.

07 Op deze pc is Tonido als (Windows-)service geïnstalleerd.

08 Snel delen

Je kunt je Tonido-server weliswaar ook via een desktopclient en via mobiele apps benaderen, maar we tonen je hier hoe je gegevens deelt via een browser. Ga naar je Tonido-dashboard en open Gedeelde bestanden. Klik op Nieuwe delen en op Select en verwijs naar het item dat je wilt delen. Klik op Selecteren, vul een naam in en klik op Maken. Klik op Geavanceerde opties voor extra mogelijkheden. Standaard is Iedereen toestaan geselecteerd, maar dat kan ook anders. Vink Geselecteerde gebruikers toestaan aan en klik op Nieuwe gast om een gastaccount te creëren (met wachtwoord). Je bepaalt zelf of deze gebruiker ook bestanden naar de gedeelde locatie mag uploaden en of er een uploadlimiet geldt. Via Verloopt kun je tevens een vervaldatum voor je share instellen. Bevestig met Bijwerken en sluit het dialoogvenster af. Je gedeelde map staat klaar.

08 Tonido biedt je heel wat handige deelopties.

0 Reactie(s) op: Bestanden delen via je eigen cloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.