Bestanden downloaden met bittorrent

Door: Maikel Dijkhuizen | 06 juni 2012 14:06

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Bittorrent is verantwoordelijk voor zo'n tien procent van het wereldwijde internetverkeer. Dat is niet zo gek, want met dit downloadnetwerk komen gebruikers relatief eenvoudig aan onder andere gratis films en muziek. Hoewel auteursrechtorganisaties alles in het werk stellen om bittorrent te blokkeren, is dat dankzij de decentrale opzet haast onmogelijk. In deze cursus gaan we daar nader op in en leggen we uit hoe u deze downloadmethode toepast.

1. Hoe werkt bittorrent?

Gebruikers van bittorrent zijn zeer belangrijk voor het voortbestaan van dit downloadnetwerk. Iedere deelnemer is namelijk verplicht om bestanden met anderen te delen, naast downloader bent u dus ook een doorgeefluik (uploader). Omdat miljoenen mensen bittorrent gebruiken, is er een enorm aanbod van muziek en films. Feitelijk haalt u de gewenste bestanden rechtstreeks op bij andere gebruikers. Zij hebben de data al op hun computer staan. Deze gebruikers vormen de zogeheten seeders. Op uw beurt deelt u dus gedownloade bestanden direct met andere deelnemers, zodat uzelf ook een steentje bijdraagt aan het downloadnetwerk. Programmeurs van bittorrent-programma's zorgen ervoor dat u de uploadfunctie niet kunt uitschakelen. Pas hiermee wel op, want u mag niet zomaar alles delen (zie het kader 'Bittorrent legaal?'). U weet zelf natuurlijk niet bij welke computers u een specifieke film of dat ene muziekalbum kunt ophalen. Om die reden houden trackers lijsten bij van deelnemers die de bewuste data al bezitten. Via een torrentbestand (.torrent) maakt uw downloadprogramma verbinding met de tracker, waarna de juiste bestanden vanzelf op uw computer belanden.

Iedere bittorrent-gebruiker is verplicht om data te delen. Zodra u in µTorrent de uploadsnelheid op nul zet, is de daadwerkelijke upstream onbegrensd.

Bittorrent legaal?

Het gebruik van bittorrent is omstreden omdat het delen van bestanden in bepaalde gevallen niet is toegestaan. Zonder toestemming van de rechthebbende(n) mag u geen auteursrechtelijk beschermde bestanden openbaar maken. Downloaden van films en muziek met copyright is weliswaar toegestaan, maar toch schuilt er een addertje onder het gras. Binnen geen enkel bittorrent-programma kunt u de deelfunctie uitzetten. U verspreidt gedownload materiaal dus direct naar andere deelnemers, waardoor u de bestanden openbaar maakt. U gebruikt bittorrent daarom alleen op een legale manier als u rechtenvrije bestanden binnenhaalt. U vindt een legaal aanbod op de website MiniNova.org.

2. µTorrent

Het Nederlandstalige programma µTorrent is een uitstekend downloadprogramma voor bittorrent. U vindt het installatiebestand op µTorrent.com. De gratis versie voldoet prima. Let op dat u in de installatiewizard niet per ongeluk het voorgestelde muziekalbum downloadt. U voorkomt dat door het vinkje weg te halen. Verder hebt u ook de aangeboden toolbar niet nodig. U opent in de gebruikersinterface de instellingen via Opties / Voorkeuren. Ga naar Mappen en selecteer op welke locatie u gedownloade bestanden wilt bewaren. Bij BitTorrent schakelt u eventueel protocolversleuteling in, zodat internetproviders bittorrent-verkeer lastiger kunnen identificeren. Het voorkomt wellicht dat deze partijen de bandbreedte knijpen.

Vuze

Vuze is een bekend alternatief voor µTorrent. Ook dit programma biedt volop mogelijkheden om downloadtaken te vereenvoudigen. De functies zijn voor een groot deel gelijk, maar de vormgeving ziet er totaal anders uit. U treft het installatiebestand op Vuze.com. Let op dat u kiest voor de gratis versie van Vuze. Haal in de installatiewizard de vinkjes weg voor de toolbar, want die veroorzaakt alleen maar vervuiling van uw browser. Ook overige gesponsorde software kunt u het beste weigeren. Uiteraard dient u een bittorrentclient eerst te configureren voordat u ermee aan de slag kunt. Ga hiervoor naar Gereedschappen / Configuratie. De functie Remote Pairing is de moeite waard om eens uit te proberen. Hiermee neemt u het downloadprogramma gemakkelijk op afstand over via een unieke code van zes karakters. Op die manier start u onderweg simpel downloadtaken met een smartphone of tablet.

Genereer een unieke code en benader Vuze op afstand.

3. UPnP

Datapakketjes afkomstig van bittorrent belanden altijd via een bepaalde netwerkpoort op uw pc. Normaal gesproken blokkeert de firewall van uw router ongebruikte poorten. Om een optimale downloadsnelheid te realiseren, is het noodzakelijk om hierop een uitzondering te maken. Ga in het instellingenvenster naar Verbinding en bekijk welke netwerkpoort µTorrent gebruikt voor binnenkomend downloadverkeer. Eventueel stelt u een ander poortnummer in om conflicten met andere programma's te voorkomen. Recente apparaten ondersteunen UPnP- en/of NAT-PMP-technologie, waarbij automatisch de juiste poort wordt opengezet. Zorg dat er in dat geval een vinkje staat voor UPnP-poorttoewijzing inschakelen en/of Poorttoewijzing met NAT-PMP. Vergeet niet de wijzigingen te bewaren met OK.

Moderne routers gebruiken UPnP (Universal Plug and Play) om de juiste netwerkpoort te openen voor binnenkomend downloadverkeer.

4. Handmatig netwerkpoort openen

Als u een oudere router gebruikt, is er meer werk aan de winkel. U zet dan handmatig een netwerkpoort open. Aan de hand van het IP-adres en poortnummer zorgt u ervoor dat het downloadprogramma zonder problemen een netwerkpoort gebruikt om binnenkomende datapakketjes te verwerken. De kans is aanwezig dat u een dynamisch IP-adres hebt. Iedere keer dat u de pc aanzet, wijst uw router dan een ander IP-adres toe via DHCP. Het is natuurlijk lastig om de routerinstellingen iedere keer te wijzigen. U doet er daarom verstandig aan om een statisch IP-adres in te stellen. In het artikel Vast IP-adres vindt u daarover een duidelijke uitleg. Houd er hierbij rekening mee dat u een IP-adres buiten het DHCP-bereik selecteert. Typ in de browser het IP-adres van uw router, bijvoorbeeld http://192.168.1.1. Vul zo nodig een gebruikersnaam en wachtwoord in. Deze gegevens staan meestal in de handleiding. Probeer op de configuratiepagina het juiste onderdeel te vinden. Afhankelijk van het type router opent u Virtual Servers, Port Forwarding of een gelijksoortige benaming. Vul het IP-adres van uw pc met het goede poortnummer in. Selecteer hierbij het TCP- en UDP-protocol. Sla de wijzigingen op. Ga in µTorrent naar Opties / Installatiehulp en controleer de waarde achter Huidige poort. Wijzig eventueel het poortnummer en haal het vinkje weg voor Automatische poorttoewijzing. Bevestig met Start tests en controleer of de verbinding goed functioneert. Bevestig ten slotte met Opslaan & afsluiten.

Vooral bij oudere routers dient u doorgaans handmatig een poort open te zetten.

Gebruik de installatiehulp in µTorrent om te testen of de verbinding goed is ingesteld.