Bestanden versleutelen met TrueCrypt en AxCrypt

Door: robbin-ooijevaar | 16 februari 2012 18:07

How To

Als u met meerdere mensen op dezelfde computer werkt, is het lastig om uw bestanden echt privé te houden. Dit geldt ook voor usb-sticks en bestanden op de harde schijf van uw notebook. Dankzij twee gratis programma's voorkomt u dat derden bepaalde foto's, documenten of andere bestanden kunnen openen. Verboden toegang voor onbevoegden!

1. Encryptie

We bespreken in deze snelstart de mogelijkheden van TrueCrypt en AxCrypt. De programma's kunt u naast elkaar installeren en gebruiken, u bepaalt zelf welke oplossing het eenvoudigst voor u werkt. TrueCrypt en AxCrypt werken beiden met encryptietechnieken. Zonder het juiste wachtwoord, is het onmogelijk om de bestanden te openen. Als u experimenteert met encryptiesoftware is het essentieel om te weten welke gegevens u wel en niet kunt beveiligen. Laat alle bestanden en speciale mappen van Windows met rust, zoals C:\Windows en C:\Program Files. Werk alleen met uw eigen foto's, documenten en andere bestanden of mappen. Een laatste opmerking spreekt voor zich: kies een wachtwoord dat u zelf goed kunt onthouden, maar door anderen niet te raden is.

2. TrueCrypt

TrueCrypt werkt met zogenaamde kluisbestanden. Dit komt in de praktijk neer op een speciaal bestand. Het bestand is volledig versleuteld en beveiligd met een wachtwoord. Met TrueCrypt en het juiste wachtwoord kunt u het kluisbestand koppelen aan een schijfletter. De inhoud van de kluis wordt zichtbaar als een virtuele schijf via Start / (Deze) Computer. Zodra u de schijf ontkoppelt, bijvoorbeeld met de rechtermuisknop / Uitwerpen, gaat de kluis dicht en zijn de gegevens ontoegankelijk. Met een herstart van uw computer bereikt u hetzelfde. TrueCrypt werkt onder Windows, Linux en de Mac. Leuk extraatje is de Traveler Disk. Hiermee beveiligt u een usb-stick (begin met een lege stick!) zodat u zich geen zorgen hoeft te maken bij verlies van de usb-stick. Zonder het juiste wachtwoord zijn de bestanden niet uit te lezen.

TrueCrypt werkt met een kluisbestand dat u kunt koppelen aan een schijfletter.

3. AxCrypt

Als het werken met kluisbestanden u te ingewikkeld lijkt en u toch bestanden of mappen onleesbaar wilt maken, probeer dan AxCrypt. Dit programma voert eveneens zware encryptie uit, maar dan op bestandsniveau. Klik rechts op een bestand (of map) en kies AxCrypt / Encrypt. Geef twee keer hetzelfde wachtwoord op om de versleuteling te bevestigen. De beveiliging wordt opgeheven door weer rechts te klikken op het bestand, kies nu voor AxCrypt / Decrypt en geef het juiste wachtwoord op. Het voordeel van AxCrypt is de eenvoud. U kunt er direct mee aan de slag om bestanden te beveiligen en hoeft niet eerst een kluisbestand aan te maken. Een mogelijk nadeel is dat de bestandsnaam van het originele bestand zichtbaar blijft. Zo krijgt de foto IMG_2859.JPG de naam IMG_2859-JPG.axx. Hieraan is duidelijk te zien dat het om een fotobestand gaat. Bij TrueCrypt is niet te herleiden of u bestanden in een kluis bewaart en welke bestanden dat dan zijn.

Geef twee keer een wachtwoord op en AxCrypt versleutelt uw bestanden.

1 Reactie(s) op: Bestanden versleutelen met TrueCrypt en AxCrypt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 22 december 2014 16:44 Anoniem
    In AxCrypt is het mogelijk om na versleuteling ook de bestandsnaam te versleutelen, waardoor de inhoud niet meer herleidbaar is.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.