11 geweldige Android-functies die je moet gebruiken

Door: ryan-whitwam | 29 mei 2015 08:47

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Google I/O is in volle gang, waarbij vooral de vernieuwing in Android M interessant zijn. Echter, de huidige Android-versie zit ook al bomvol superhandige tools. Sommige zijn gemakkelijk te vinden, anderen zitten zo diep verborgen dat je ze nooit zou vinden. Wij zetten de beste functies op een rij!

Maar je hoeft al die geweldige functies niet mis te lopen. Zelfs als je denkt dat je een Android-poweruser bent, is het een goed idee om jezelf vertrouwd te maken met alle menu's, knoppen en tools in deze lijst. We hebben ons best gedaan om de precieze locaties van de functies die we hier noemen te identificeren, maar het kan dat je toch een beetje zult moeten zoeken als de fabrikant van je apparaat de interface buitensporig heeft aangepast. Lees ook: 'Google presenteert nieuw OS deze maand'.

Beveiliging op afstand

Gebruik Android Device Manager om veel meer controle te hebben over een verloren telefoon.

Het Google Play Services-framework wordt gebruikt om allerlei soorten backenddiensten te beheren en het wordt regelmatig op de achtergrond door Google geüpdatet. De meeste functionaliteit die in dit framework verwerkt is heeft weinig directe gevolgen voor de gebruiker, maar er zit een heleboel in, waaronder accountsynchronisatie, malwarescanning en de Android Device Manager. Deze functie maakt het mogelijk om je apparaat te lokaliseren, bellen, vergrendelen en wissen als je het kwijtraakt.

Standaard kun je met Android Device Manager alleen een apparaat bellen en lokaliseren, dus als je de volledige set functies wilt gebruiken moet je naar de systeeminstellingen gaan en omlaag scrollen naar Security. Open de Device Administrators-optie om te zien welke apps op je telefoon of tablet administratorrechten hebben gekregen. Als je het vakje naast Android Device Manager aanvinkt, zul je het apparaat ook kunnen wissen en vergrendelen.

Je kunt Android Device Manager op een aantal handige manieren van op afstand benaderen. Als je slechts één Android apparaat hebt, kun je een willekeurige webbrowser gebruiken om naar de Android Device Manager-pagina te gaan en op je account in te loggen. Van daaruit kun je een plattegrond te zien krijgen met de locatie van je telefoon. Bovendien kun je commando's geven om het apparaat te ontgrendelen of volledig te wissen.

Voordat je drastische maatregelen neemt wil je misschien even checken of je telefoon niet zomaar tussen de kussens van de bank is geglipt. Laat eerst het apparaat even rinkelen en controleer de locatie. Als je meer dan één Android-apparaat hebt, kun je de Android Device Manager-app gebruiken. Deze app kun je op al je apparaten installeren om de rest te lokaliseren en te beheren.

Schermopname

Screenshots zijn voor sukkels. Laat iedereen zien wat je aan het doen bent met een schermopname.

Een subgroep van Android-gebruikers heeft door de jaren heen hun toevlucht genomen tot het rooten van hun apparaten om geavanceerdere functies te krijgen. Android heeft langzaamaan functies gekregen die een root minder noodzakelijk maken. Vanaf Android Lollipop 5.0 is er minder reden dan ooit tevoren om te rooten, aangezien Android nu schermopname ondersteunt. Je hebt alleen een app nodig om er volledig van te profiteren.

Een schermopname is simpelweg een MP4-videobestand van wat er tijdens de opnameperiode op je scherm gebeurt. De meeste Android-apparaten bevatten om de een of andere reden geen native tool waarmee je dit kunt doen, maar je kunt er hopen vinden in de Play Store. Mijn persoonlijke favoriet is Rec.

Of je nu Rec gebruikt of een andere app met ondersteuning voor Lollipop-schermopname, het enige wat je hoeft te doen is het schermopnameverzoek accepteren wanneer het verschijnt. Er verschijnt een icoon in de statusbalk om te laten zien dat er een schermopname aan de gang is. Sommige apps hebben ook ondersteuning voor verschillende resoluties en bitrates voor de opname, maar standaard zal dit de native resolutie van het scherm van je telefoon of tablet zijn.

De manier waarop je een opname beëindigt verschilt per app, maar meestal is er een notificatie of je kunt het apparaat gewoon in de slaapstand zetten. Eén van de redenen dat ik het liefste Rec gebruik, is dat het programma ondersteuning heeft voor allebei die opties en bovendien kun je je apparaat schudden om te stoppen met opnemen.

Je systeemanimaties supersnel maken

Waarom zou je trage animaties willen hebben wanneer je processor hogere snelheden aankan?

Android apparaten zijn sneller dan voorheen, maar je kunt het met één simpele aanpassing nog sneller laten lijken. Android heeft een verborgen optiemenu voor ontwikkelaars dat je kunt inschakelen door naar de systeeminstellingen te gaan en vervolgens naar About > Software Information > More > Build number. Druk op het getal van de build - tik er letterlijk herhaaldelijk op - tot er een berichtje onderaan het scherm verschijnt waarin staat dat je een ontwikkelaar bent.

Maar maak je geen zorgen: dit brengt geen veranderingen aan in je systeem. Het zorgt er alleen voor dat het Developer Options-menu in de systeeminstellingen verschijnt - dus ga terug naar de systeeminstellingen en open Developer Options. Dit menu bevat een heleboel interessante functies waarmee je kunt spelen, maar je kunt er ook een flinke puinhoop van maken, dus het is een goed idee om niets te veranderen wat je niet grondig onderzocht hebt. Je bent gewaarschuwd!

Terug naar de animaties. Scrol in Developer Options naar Drawing en zoek naar Window animation scale, Transition animation scale en Animator duration scale. Deze staan standaard allemaal ingesteld op 1x. Deze animaties zijn de mooie overgangen die je ziet wanneer apps geopend en afgesloten worden, menu's uitschuiven enzovoorts. Ze helpen om vertragingen te verdoezelen wanneer het systeem aan het nadenken is, maar op een snel apparaat heb je geen trage instellingen nodig. Je kunt deze allemaal op 0.5x zetten voor een sneller aanvoelende interface.

Je telefoon sneller ontgrendelen met Smart Lock

Beveiliging hoeft geen gedoe te zijn.

Het is belangrijk om je telefoon te beveiligen, maar als jij degene bent die het apparaat vasthoudt is het niet nodig om telkens wanneer je het uit je zak haalt een sterk vergrendelscherm te moeten gebruiken. Gelukkig hebben Android 5.0-apparaten nu ondersteuning voor Smart Lock. Deze functie kan het eenvoudige swipe vergrendelscherm weergeven wanneer dat veilig is. Hoe weet het apparaat wanneer het veilig is? Nou, er zijn een aantal verschillende opties, waarvan er een aantal veiliger zijn dan de rest.

Smart Lock wordt via Play Services op je apparaat gezet, net als Android Device Manager. De vergrendelopties zullen per apparaat verschillen, maar Nexus-telefoons en tablets hebben de meeste mogelijkheden. Je hebt Trusted Face, Trusted Location, Trusted Devices en On-body Detection. Alle apparaten zouden op zijn minst Trusted Location en Trusted Devices moeten hebben.

Zo kun je bijvoorbeeld je telefoon zo instellen dat hij thuis swipe gebruikt om te ontgrendelen, maar dat het apparaat als je de hoek om gaat of even een ritje maakt om een patroon, PIN of wachtwoord vraagt. Hetzelfde geldt voor Trusted Devices - als je verbonden bent met een bluetooth- of NFC-apparaat dat je als "trusted" hebt aangemerkt (zoals je auto of Android Wear-horloge) zul je geen beveiligd vergrendelscherm te zien krijgen. Met Trusted Face zal het apparaat naadloos omschakelen naar swipe om te ontgrendelen als het jouw gezicht herkent met de camera op de voorzijde. On-body detection is een beetje vreemd - deze optie geeft een onbeveiligd vergrendelscherm zolang het apparaat in je zak zit of in je hand ligt. Zodra je het apparaat neerlegt, wordt het beveiligde vergrendelscherm ingeschakeld.

Bedenk wel dat sommige hardwaremakers het Smart Lock-menu erg diep in de geavanceerde beveiligings- of privacyinstellingen begraven. Het kan ook zo zijn dat je op sommige apparaten Google Play Services als een "trust agent" moet inschakelen in de instellingen om Smart Lock te kunnen benaderen.

0 Reactie(s) op: 11 geweldige Android-functies die je moet gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.