Gratis software: Dit zijn de 50 beste freeware-tips van 2015

Door: redactie-computertotaal | 09 december 2015 16:37

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

WebCam On-Off schakelt het stuurprogramma van je webcam uit en geeft hackers geen kans.

Webcam uit!

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Veel mensen plakken hun webcam af, we zijn stickertjes en zelfs pleisters tegengekomen. Ben jij ook al bang voor hackers of een overheid die in onze woonkamer komt kijken? WebCam On-Off is een soort 'virtuele pleister'. Het programma schakelt het stuurprogramma uit, zodat je webcam niet langer aangesloten lijkt. Dit doe je al met één muisklik en je schakelt de camera ook weer net zo eenvoudig in. WebCam On-Off heeft geen installatieprocedure. Download het zip-bestand en pak het uit, start vervolgens webcam.exe via Windows Verkenner. Lees ook: Alle gratis freeware-tips van februari 2015.

Om de een of andere reden slaat sommige beveiligingssoftware alarm zodra je WebCam On-Off downloadt of probeert te starten. Deze melding is een false positive, het programma is veilig te gebruiken.

Wachtwoorden Chrome

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

ChromePass is een handig programmaatje als je een wachtwoord nodig hebt van een webdienst waar je nog bent ingelogd. Het programma toont ook pijnlijk aan hoe kwetsbaar wachtwoorden zijn. We ruimen onze webbrowser regelmatig op en gebruiken de RoboForm-wachtwoordmanager, maar toch bleken er 24 wachtwoorden in Chrome te staan. Als je geschrokken bent van het gemak waarmee je wachtwoorden in beeld verschijnen, kun je voorkomen dat Chrome wachtwoorden nog langer onthoudt. Open de instellingen van de webbrowser door in de adresbalk chrome://settings te typen. Activeer de geavanceerde instellingen en verander de instelling onder Wachtwoorden en formulieren. Verwijder je reeds opgeslagen wachtwoorden via de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del uit Chrome. Omdat ChromePass wachtwoorden tevoorschijn kan toveren, kan je beveiligingssoftware alarm slaan. Niets om je zorgen over te maken, het is loosalarm en ChromePass is veilig te gebruiken.

ChromePass toont alle wachtwoorden die Google Chrome heeft onthouden.

Schrijver

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Soms heb je al je concentratie en aandacht nodig voor een tekst. Je wilt bijvoorbeeld een verslag, artikel, gedicht of misschien wel een roman schrijven. Als je je afgeleid voelt door de overdaad aan toeters en bellen van je tekstverwerker, is Write de moeite waard om te proberen! Bij Write staat je tekst centraal in plaats van het programma of de mogelijkheden hiervan. Write is een minimalistische tekstverwerker die je helpt om je teksten sneller op het scherm te krijgen. Write probeert de woorden te voorspellen die je gaat typen. De suggestie verschijnt in een blauwe overlay waarna je met één druk op de Tab-toets het woord aanvult. Waarschijnlijk herken je deze auto-complete functie wel van je smartphone of tablet. Write leert van je typegedrag, je hoeft dus niets extra's in te stellen om auto-complete te gebruiken. Het voorspellen van woorden en deze manier van werken is even wennen, maar als je het de tijd geeft merk je dat je teksten sneller schrijft.

Write kan bestanden exporteren naar een indeling waar Word mee om kan gaan, maar het is sneller om je tekst via selecteren, kopiëren en plakken naar een ander programma te krijgen.

Write is een tekstverwerker die de inhoud van je document weer centraal plaatst in plaats van opmaak en andere afleiding.

Geheugen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Heb je een recente computer met Windows 7 of Windows 8.1? Dan heb je weinig profijt van Memory Manager. Dit programma is bedoeld voor oude trage computers met weinig werkgeheugen. Het werkgeheugen wordt gebruikt door programma's. Soms komt het voor dat een programma te veel werkgeheugen claimt voor zichzelf of het niet teruggeeft aan Windows als het niet meer nodig is. In dit geval kan Memory Manager proberen het geheugen terug te halen. Klik op Free ram en vervolgens Free ram now. De instellingen zijn bereikbaar via Options. Hier kun je een drempel instellen waarbij Memory Manager automatisch moet ingrijpen om geheugen vrij te maken.

Memory Manager maakt onterecht geclaimd werkgeheugen terug.

Systeemtest

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

PC UserBenchmark is een benchmarkprogramma om je systeemprestaties te meten en vergelijken met die van andere gebruikers. Dit is extra leuk als je zelf een pc in elkaar hebt gesleuteld. Download PC UserBenchmark en sluit zo veel mogelijk programma's af zodat het testprogramma een zo hoog mogelijke score kan klikken. Start PC UserBenchmark en laat je computer met rust. Alle tests worden automatisch uitgevoerd. Het eindresultaat verschijnt in je webbrowser, waar je direct kunt vergelijken. PC UserBenchmark is niet alleen handig als je wilt weten hoe snel je computer is, maar ook handig bij de aanschaf van een nieuwe pc/laptop of hardware-onderdelen. Sommige vergelijkingen zijn misschien te kort door de bocht omdat prestaties afhankelijk van elkaar kunnen zijn. Toch geeft PC UserBenchmark een goed praktijkbeeld over langzame en snelle(re) hardware.

Dankzij PC UserBenchmark weet je hoe snel (of langzaam) je computer presteert.

Alle gratis freeware-tips van maart teruglezen? Hier vind je ze.

Fotocollage

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Photo Collage Creator oogt oubollig, maar schijn bedriegt. Met dit programma kun je van verschillende foto's een collage maken. Zo creëer je snel een leuk cadeau, een herinnering aan een feestelijke gebeurtenis of misschien zelfs een foto om in te lijsten. Photo Collage Creator kost niets, maar vereist na 24 dagen een gratis registratie. Het programma kan op diverse manieren worden gebruikt. De eenvoudigste manier werkt via Quick spill. Wijs de map aan met je foto's en je krijgt direct een voorbeeld te zien van de collage. Als je echt een retro-collage wilt maken, kun je allerlei kleurtjes en schaduwen kiezen. Verwijder dit alles voor een strakke, 'schone' collage. Klik op Spill om de collage op te slaan.

Met Photo Collage Creator maak je snel een fraaie fotocollage.

Photoshop Express

Geschikt voor: Windows 8(.1), 10

Adobe Photoshop Express heeft inhoudelijk weinig overlap met Photoshop, alleen de programmanaam en de makers komen overeen met het bekende Adobe Photoshop. Adobe Photoshop Express is een app voor Windows 8 om je foto's snel te bewerken. De bewerkingen zijn beperkt, maar handig. Zo kun je snel een afbeelding croppen (bijsnijden) of de kleuren bijstellen. Gebruik de knop View diff om direct tijdens een bewerking het verschil te zien ten opzichte van het origineel (of de vorige bewerking). De wonderknop Autofix past snel enkele basisbewerkingen toe om de foto iets op te krikken, maar verwacht hier niet te veel van. Met Red Eye kun je de bekende rode ogen verwijderen. Niet spannend, wel handig!

Adobe Photoshop Express is een handige app voor Windows 8(.1), 10 om snel basale fotobewerkingen uit te voeren.

Sensors

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Je computer heeft net als je auto allerlei sensors om informatie uit te lezen van onderdelen. De informatie is standaard verborgen, maar met Open Hardware Monitor maak je de gegevens snel inzichtelijk. Je ziet bijvoorbeeld de temperatuur van onderdelen als je processor en harde schijf. Ook de voltages worden getoond en je kunt de processorsnelheid aflezen. Het uitlezen van je sensors is leuk voor de nerds onder ons, maar ook handig als je bijvoorbeeld een zelfbouwsysteem hebt. Dankzij Open Hardware Monitor kun je controleren of je systeem voldoende wordt gekoeld. Dit geldt ook voor stille media-pc's op de tv die je misschien hebt opgeborgen in een kast.

Open Hardware Monitor heeft geen installatieprocedure. Pak het zip-bestand uit en start het programma met OpenHardwareMonitor.exe via de Windows Verkenner.

Open Hardware Monitor leest sensors uit en toont onder andere de temperatuur van je processor en harde schijf.

Veiligheid

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Heb je het gevoel dat je beveiligingsprogramma een steekje heeft laten vallen? Laat je systeem onderzoeken door Dr.Web CureIt Free. Deze klassieker hebben we al eerder behandeld, maar hij blijft functioneel. Download de meest recente versie en laat je computer nalopen op gevaren. Gevonden bedreigingen kun je direct oplossen.

Dr.Web CureIt biedt geen permanente beveiliging. Het is dus geen vervanging van je beveiligingsprogramma. Gratis voor persoonlijk gebruik.

De klassieke virusruimer Dr.Web CureIt Free biedt een goede second opinion voor je computer.

Klokjes

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Veel mensen grijpen naar hun telefoon om een kattenbelletje in te stellen. Dankzij Free Alarm Clock hoef je je ogen niet van je computerbeeldscherm te halen. Je kunt snel diverse alarmen instellen; altijd handig om achter de hand te hebben! Overdrijf het niet, want als het overzicht zoek raakt, sla je met Free Alarm Clock de plank mis. Je kunt een alarm automatisch laten herhalen en uiteraard het geluid aanpassen. Hoewel Free Alarm Clock fraaie wekgeluiden heeft, kun je het programma niet als echte wekker gebruiken. Als je computer uit staat of in slaapstand is, blijft het stil en mis je het alarm. Voor gebruik overdag is Free Alarm Clock handig om bijvoorbeeld niet te vergeten om regelmatig even te strekken als je langdurig achter je computerscherm werkt.

Free Alarm Clock kan diverse wekkers/alarmen instellen.

9 Reactie(s) op: Gratis software: Dit zijn de 50 beste freeware-tips van 2015

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 december 2015 21:15 Kasander
  Vroeger kreeg je soms gratis cd's bij een computerblad. Daar stonden dan ook programma's op die het maar deels deden en/of die je maar 30 dagen gratis mocht gebruiken.

  Grappig om te zien dat dit de moderne versie is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2015 22:20 stefan131
  @Kasander
  Ik vind dit ook handiger, omdat zo je computer niet vol komt te staan met software die je misschien niet eens gaat gebuiken :p.
  Hier kan je gewoon door alle programma's scrollen en downloaden wat je leuk vind
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:23 Anoniem
  leuk, maar hoe kan ik dat downloaden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:26 Anoniem
  Alles wat ik al gebruikte in Vista, W7, W8 werkt prima in W10.
  Zelfs Totaal Commander, beste allround verkenner werkt ook prima in W10, ok het is geen freeware maar met klein bedrag aan registratie, gebruik het al sinds XP en de 'key' blijft gewoon werken in alle upgrades.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 10:35 Anoniem
  fantastisch leuk deze software
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 11:17 Anoniem
  Bedankt voor dit geweldige overzicht! Prima reclame!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 december 2015 15:21 Anoniem
  Bedankt, fijn software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 12:56 Anoniem
  Echt een heel nuttige editie! Goed om te bewaren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 09:14 Anoniem
  bedankt ik heb er veel aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.