Gratis software: Dit zijn de 50 beste freeware-tips van 2015

Door: redactie-computertotaal | 09 december 2015 16:37

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Panoramafoto's

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Microsoft Image Composite Editor 2, kortweg ICE, is een pareltje van een programma als je van panoramafoto's houdt. De eerste versie bestaat al jaren en was al in staat om van een 'stapel foto's' een prachtige panoramafoto te maken. Sinds versie 2 is deze functie alleen nog maar verbeterd. Je kunt de panorama's zelfs uit filmbestanden halen. Bij het maken van een panoramafoto heb je bij het uitsnijden een paar zwarte vlakken. Deze kan ICE voor je aanvullen met de knop Auto complete. Dit werkt vooral goed bij buitenfoto's met egale oppervlaktes van bijvoorbeeld lucht, bos of gras. Lees ook: Alle gratis freeware-tips van april 2015.

Het voert te ver om alle functies van ICE 2 te bespreken. Met experimenteren behaal je het beste eindresultaat. Maak een paar foto's met een goede overlap. Sleep ze naar het ICE 2-venster en klop op Stitch om ze 'aan elkaar te naaien'. Zo eenvoudig werkt het!

Gevorderde gebruikers kunnen eindeloos spelen met perspectief en projecties, maar ICE 2 doet zijn werk standaard ook al zeer goed. Bekijk het korte filmpje op de website om een goede indruk te krijgen van de mogelijkheden van ICE 2.

ICE 2: het ultieme programma om panorama's te maken van diverse foto's.

Driver-update

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Als je een stevige grafische kaart hebt, wil je de beste prestaties en dus moet je het stuurprogramma regelmatig bijwerken. De stuurprogramma's zijn bekende 'rommelkonten' en laten veel bestandsresten achter. Dit is niet fijn als je een SSD hebt met beperkte opslagcapaciteit. Ook kan een oude driver-versie de installatie van de nieuwe in de weg zitten. Display Driver Uninstaller is gespecialiseerd in het opruimen van driver-versies, waardoor het alleen geschikt is voor experts. Het programma ondersteunt NVIDIA, AMD en Intel en dus het leeuwendeel van alle grafische kaarten.

Download de meest recente versie van het stuurprogramma. Start je computer op in veilige modus voordat je Display Driver Uninstaller uitvoert. Het programma schakelt de driver-update via Windows Update tijdelijk uit. Kies de maker van je grafische chip in het dropdownmenu en klik Clean and restart om de driver volledig te verwijderen. Je systeem wordt na afloop opnieuw opgestart, waarna je het stuurprogramma volledig vers kunt installeren.

Display Driver Uninstaller helpt bij het verwijderen en bijwerken van het stuurprogramma van je grafische kaart.

Paint voorbij

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Is Photoshop te hoog gegrepen (of simpelweg te duur) en biedt Microsoft Paint veel te weinig mogelijkheden? Dan verdient Artweaver Free een kans. Het programma biedt meer mogelijkheden dan je nodig denkt te hebben, maar is eenvoudig te bedienen. Je kunt werken met lagen (layers), effecten toepassen en ook het basisgereedschap als croppen (bijsnijden) en resizen (groter/kleiner maken) is aanwezig. Artweaver Free kan zelfs Photoshop-bestanden (psd) openen en bewerken. Bij geavanceerde psd-bestanden krijg je een foutmelding, doordat uiteraard niet alle Photoshop-functies aanwezig zijn in Artweaver Free.

De gratis versie van Artweaver biedt voldoende basisgereedschap om Paint te overtreffen. De betaalde versie kost 34 euro en biedt meer functies.

Artweaver Free is een alternatief voor iedereen die graag werkt met Paint, maar af en toe een functie mist.

Beeldscherm uit

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

ScreenOff doet maar één ding en dat is je beeldscherm uitschakelen. Als je een desktop-pc hebt, kun je deze tip negeren omdat je monitor al een aan/uit-schakelaar heeft. Voor laptopgebruikers kan ScreenOff handig zijn, omdat het voor hen lastig is om hun scherm snel uit te schakelen. Als je je scherm dichtklapt, zal de laptop waarschijnlijk de stand-by stand activeren, uitschakelen of een andere energiebesparende modus inschakelen. Soms wil je dat het apparaat aan blijft, maar mag het beeldscherm wel uit. In dat geval start je ScreenOff en ben je direct klaar. Het scherm gaat uit en wordt weer geactiveerd bij een muisbeweging.

ScreenOff is niet alleen handig als je je laptop gebruikt op de keukentafel en even rustig wilt eten, ook onderweg is het uitschakelen van je beeldscherm fijn, omdat je accu hiermee wordt ontlast. ScreenOff heeft geen installatieprocedure. Download het bestand en maak zelf een snelkoppeling aan, bijvoorbeeld op je bureaublad, om ScreenOff te gebruiken.

Screen Off schakelt je beeldscherm uit met een snelkoppeling.

Rebelse schoonmaker

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Rebel is een eenvoudig programma voor een snelle 'computer-APK'. In vergelijking met andere schoonmaakprogramma's heeft het vrijwel geen instellingen. Rebel voert een basiscontrole uit van enkele optimalisaties die zinvol zijn. Hierbij wordt je prullenbak geleegd en schoont het programma overbodige bestanden op, zoals tijdelijke Windows-bestanden en overblijfselen van Windows Update. Rebel kijkt naar processen die mogelijk gevaarlijk zijn of voor problemen kunnen zorgen.

Voor deze controle wordt gebruikgemaakt van cloud-techniek. Hierbij trek je profijt uit geanalyseerde gegevens van andere Rebel-gebruikers. Daarnaast controleert Rebel van bekende kwetsbare programma's (Java en Adobe) of je over de meest recente versie beschikt. Dit laatste werkte op een van onze testcomputers niet goed. Rebel bleef waarschuwen, terwijl het probleem al was verholpen.

Rebel ruimt overbodige bestanden op en kan je Windows-computer optimaliseren.

Videoprestaties

Geschikt voor: Mac OS X, Windows Vista, 7, 8(.1), 10 64-bit

Als je een snelle pc of laptop hebt aangeschaft voor gaming, wil je natuurlijk weten hoe snel! Maxon Cinebench geeft je computer op z'n donder en vraagt het uiterste van je grafische kaart. De test bestaat uit twee onderdelen: OpenGL en CPU. De OpenGL-test draait voornamelijk op de gpu, de grafische processor van je videokaart. De cpu-test belast de systeemprocessor. Na afloop toont Maxon Cinebench hoe jouw computer zich verhoudt tot andere systemen. Lees ook: Alle gratis freeware-tips van mei 2015.

Maxon Cinebench vereist een 64bit-versie van Windows. Wil je weten of je Maxon Cinebench kunt draaien? Druk op Windows-toets+Pause en kijk bij Type systeem.

Maxon Cinebench trapt je grafische kaart op zijn staart en vergelijkt de prestaties.

Downloadbeheer

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Alle webbrowsers hebben een goede downloadbeheerder aan boord. Deze zorgt ervoor dat bestanden die je wilt binnenhalen, worden gedownload en opgeslagen in de downloadmap op je schijf. Free Download Manager is een externe downloadbeheerder die de downloadtaak kan overnemen van je webbrowser. Een extra downloadbeheerder lijkt overbodig, maar heeft enkele voordelen. Free Download Manager ondersteunt alle bekende webbrowsers. Zodra je iets probeert te downloaden, neemt Free Download Manager het stokje over van je webbrowser en komt het bestand netjes binnen.

Als je diverse webbrowsers door elkaar gebruikt, heb je dankzij Free Download Manager één handige omgeving waarin je downloads zijn te vinden. Het programma kan downloads pauzeren en hervatten, wat handig is als je regelmatig grote bestanden binnenhaalt. Ook ondersteunt het programma torrents als je deze optie activeert tijdens de installatie. Let op: deze optie deelt ook bestanden die je binnenhaalt via torrents. Dit is geen verkeerde instelling, maar hoort bij het BitTorrent-protocol.

Free Download Manager kan handig zijn als je regelmatig veel (grote) bestanden binnenhaalt via je webbrowser.

Stilte, opname!

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Als we de website van Any Video Recorder bekijken, valt op dat het geschikt wordt geacht om video's van online videodiensten op te nemen via je beeldscherm. Om dit kracht bij te zetten worden zelfs de logo's van onder andere Netflix en Hulu getoond. Hoewel dit waarschijnlijk niet is toegestaan, valt ook de kwaliteit tegen. Toch is Any Video Recorder een vermelding waard, omdat het de eenvoudigste screenrecorder is die we kennen! Any Video Recorder toont een kader dat je via slepen eenvoudig kunt verkleinen of vergroten. Alles binnen het kader wordt opgenomen zodra je op de opnameknop klikt. Any Video Recorder is bijzonder handig als je het bijvoorbeeld leuk vindt om instructiefilmpjes te maken voor vrienden/familie of je website. Er zijn bijna geen instellingen, je kunt snel aan de slag! Het eindresultaat is een compact mp4-videobestand.

Any Video Recorder maakt een mp4-filmpje van wat je op je beeldscherm ziet.

Effe dimmen!

Geschikt voor: Linux, Mac OS X, Windows Vista, 7, 8(.1), 10

F.lux is populair bij fanatieke gamers en mensen die overdag en 's avonds vele uren doorbrengen achter het beeldscherm. Hoewel het licht buiten geleidelijk verandert gedurende de dag, trekt je beeldscherm zich hier niets van aan. Dit kan vervelend werken op je ogen en een vermoeid gevoel geven. F.lux heeft hier iets op gevonden. Het programma past de beeldschermhelderheid en kleur automatisch voor je aan. Als het donkerder wordt buiten, zal ook je scherm automatisch dimmen. De overgang gaat zeer geleidelijk, zodat je het bijna niet doorhebt. F.lux kan een weldaad zijn voor je ogen, maar geef het programma even de tijd om er zelf aan te wennen. In het begin kan een zelf-dimmend beeldscherm onprettig aanvoelen, zeker als je f.lux voor het eerst 's avonds probeert. Met Alt+PageUp/PageDown kun je de helderheid van je scherm (tijdelijk) bijstellen. Met de sneltoets Alt+End schakel je F.lux een uurtje uit.

F.lux is te koppelen aan diverse Philips-verlichtingsapparatuur.

Geen vermoeide ogen meer: f.lux wijzigt de helderheid van je scherm automatisch gedurende de dag.

iPhone-kopietje

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

We bespreken regelmatig handige freeware om een goede back-up te maken van je mail, foto's of zelfs complete computer. CopyTrans Shelbee is een handig programmaatje om snel een reservekopie te maken van je iPhone, iPad of ander iOS-apparaat. Het leuke is dat je geen iTunes nodig hebt! Sluit je iOS-apparaat aan, start CopyTrans Shelbee en je kunt de back-up direct maken. De eerste keer dat je de CopyTrans Shelbee aan het werk zet, neemt het maken van de reservekopie veel tijd in beslag. Toekomstige back-ups kun je incrementeel laten uitvoeren. Hierbij worden alleen de wijzigingen overgezet en dat gaat veel sneller.

CopyTrans Shelbee maakt (zonder iTunes!) snel een kopie van je iPhone of ander iOS-apparaat.

9 Reactie(s) op: Gratis software: Dit zijn de 50 beste freeware-tips van 2015

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 december 2015 21:15 Kasander
  Vroeger kreeg je soms gratis cd's bij een computerblad. Daar stonden dan ook programma's op die het maar deels deden en/of die je maar 30 dagen gratis mocht gebruiken.

  Grappig om te zien dat dit de moderne versie is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2015 22:20 stefan131
  @Kasander
  Ik vind dit ook handiger, omdat zo je computer niet vol komt te staan met software die je misschien niet eens gaat gebuiken :p.
  Hier kan je gewoon door alle programma's scrollen en downloaden wat je leuk vind
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:23 Anoniem
  leuk, maar hoe kan ik dat downloaden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:26 Anoniem
  Alles wat ik al gebruikte in Vista, W7, W8 werkt prima in W10.
  Zelfs Totaal Commander, beste allround verkenner werkt ook prima in W10, ok het is geen freeware maar met klein bedrag aan registratie, gebruik het al sinds XP en de 'key' blijft gewoon werken in alle upgrades.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 10:35 Anoniem
  fantastisch leuk deze software
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 11:17 Anoniem
  Bedankt voor dit geweldige overzicht! Prima reclame!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 december 2015 15:21 Anoniem
  Bedankt, fijn software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 12:56 Anoniem
  Echt een heel nuttige editie! Goed om te bewaren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 09:14 Anoniem
  bedankt ik heb er veel aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.