Gratis software: Dit zijn de 50 beste freeware-tips van 2015

Door: redactie-computertotaal | 09 december 2015 16:37

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Video op je tv

Geschikt voor: Linux, OS X, Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Plex Media Server biedt een zeer fraaie oplossing om je films, muziek, foto's en andere media te streamen naar je apparatuur. Aan de kant van de server zorgt Plex ervoor dat het beeld zo goed mogelijk wordt doorgestuurd, inclusief aanvullende gegevens over bijvoorbeeld de film en ondertitelingen. Plex Media Server is uit te breiden met add-ons. Het fijne van deze freeware is dat je je media op al je apparatuur kunt bekijken, bijvoorbeeld op je smart-tv, Google Chromecast, spelcomputer, smartphone en tablet. Er wordt een 'deck' aangemaakt met films die je aan het kijken bent. Je deck zie je op al je apparatuur, zodat je een film die je bent begonnen op je tv, kunt afkijken op je tablet in bed. Je hoeft niet na te denken over codecs en andere technische instellingen, Plex Media Server regelt dit allemaal voor je. Lees ook: Alle gratis freeware-tips van juni 2015.

De software hoef je niet per se op je Windows-computer te installeren, het kan ook op alle populaire NAS-merken en andere hardware. Meer informatie hierover op de website van de makers.

Plex Media Server maakt je collectie films, foto's en muziek op een fraaie manier beschikbaar op je tv en andere apparaten.

Psd in verkenner

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

De Windows Verkenner toont van de meeste fotobestanden een miniatuurweergave. Dit is handig, omdat je je bestanden op deze manier kunt herkennen. Dit gaat sneller dan bestandsnamen lezen. Photoshop-bestanden worden niet getoond en dat is jammer als je je foto's bewerkt met dit populaire programma. Met Pictus image viewer krijg je dit wel voor elkaar. Deze freeware verzorgt miniatuurweergaven van bekende en minder bekende soorten fotobestanden, waaronder uiteraard psd. Maak tijdens de installatie de keuze van welke fotobestanden Pictus image viewer de miniatuurweergave moet tonen.

Pictus image viewer zorgt ervoor dat de miniatuurweergaven van psd-bestanden worden getoond in Windows Verkenner.

Algemene voorwaarden

Als je een programma installeert, krijg je een lange lijst met algemene voorwaarden voorgeschoteld. Die worden ook wel de EULA genoemd en dat is weer een afkorting voor 'end-user license agreement'. In de EULA zal de programmamaker zichzelf juridisch indekken. Tussen de vele regels tekst zijn soms dingen te lezen die minder fris zijn. Omdat bijna niemand de EULA volledig doorleest of begrijpt, biedt EULAlyzer een handig hulpmiddel. Kopieer en plak je EULA in het EULAlyzer-programma. EULAlyzer analyseert de inhoud en gaat op zoek naar passages die echt je aandacht vereisen.

Er is een betaalde pro-versie van EULAlyzer met meer mogelijkheden, maar de gratis versie doet uitstekend dienst om snel interessante onderdelen uit een EULA naar boven te halen.

EULAlyzer analyseert de algemene voorwaarden en brengt interessante passages onder je aandacht.

Rommel opruimen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

BCUninstaller is een afkorting van Bulk Crap Uninstaller. Deze nietsverhullende programmanaam richt zich op het verwijderen van verscheidene programma's. Bij de standaardprocedure via het configuratiescherm kun je programma's niet gelijktijdig verwijderen. Bij BCUninstaller kan dit ook niet, maar de freeware laat je de programma's die je wilt de-installeren wel vooraf aanvinken. Klik vervolgens op Uninstall om de de-installatieprocedures achtereenvolgens te starten. De instelling Quietly uninstall belooft de procedures 'stilletjes' te doorlopen, maar dit werkt soms niet, waardoor je foutmeldingen krijgt. Ook zonder deze optie is BCUninstaller nog steeds handig om snel diverse programma's mee te verwijderen.

BCUninstaller heeft geen installatieprocedure en is handig om bij je te hebben op een usb-stick als je regelmatig computers van vrienden en kennissen opschoont.

BCUninstaller helpt je bij het snel de-installeren van diverse programma's.

Automatisch starten

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Voor sommige dingen die we achter de computer doen, gebruiken we een vaste set programma's. Voor het vervaardigen van kopij voor deze rubriek wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van Word, Photoshop, Greenshot (een 'screen capture'-programma), PureText (tekst plakken zonder opmaak) en een Dropbox-locatie. Dankzij Splat hoeven we deze set programma's niet meer handmatig te openen. Je kunt in Splat een profiel aanmaken en hieraan een sneltoets toekennen. In het profiel kun je diverse acties aanmaken, zoals het starten van een programma of openen van een map. Door een profiel te starten worden alle voorgedefinieerde acties automatisch achter elkaar uitgevoerd. Lees ook: Alle gratis freeware-tips van juli/augustus 2015.

Splat maakt actieprofielen aan, zodat je in één keer diverse programma's en/of locaties kunt openen.

Extra ruimte

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Linux heeft het al jaren en Windows 10 krijgt het waarschijnlijk ook. We hebben het over virtuele bureaubladen. Virgo geeft je nu al de beschikking over dit hulpmiddel. Het programma is vederlicht en toont een icoontje met een cijfer in je systeemvak. Het cijfer geeft aan welk bureaublad je voor je neus hebt. Met Alt+1 tot en met Alt+4 wissel je tussen vier bureaubladomgevingen. Instellingen zijn er niet en dat is precies de kracht van het programma: om profijt te hebben van Virgo hoef je alleen de toetscombinatie te onthouden.

Virgo biedt virtuele bureaubladuitbreiding en geeft je hiermee een beter overzicht over je iconen.

Geschiedenis

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

De geschiedenis van je browser kan handig zijn als je een bepaalde website die je vorige week hebt bekeken terug wilt vinden. Sommige mensen gebruiken de browsergeschiedenis zelfs om hun partner of kinderen na te speuren (wat we minder netjes vinden). BrowsingHistoryView is een handig programmaatje uit de stal van NirSoft, een van onze favoriete programmeurs van gratis programma's. BrowsingHistoryView leest de geschiedenis in van alle bekende browsers en toont alles in één overzicht. BrowsingHistoryView ondersteunt onder andere Internet Explorer, Chrome, Safari en Firefox. Omdat BrowsingHistoryView gegevens inleest van je browsers kan het programma een alarm uitlokken bij je beveiligingsprogramma. Niets aan de hand, het betreft vals alarm.

Je kunt van tevoren opgeven hoeveel dagen terug in de tijd je wilt kijken en welke browsers BrowsingHistoryView in het overzicht moet meenemen. Naast de lijst met websites en wanneer deze bezocht zijn, zie je ook hoe vaak de site is opgevraagd. Via View / HTML report all items kun je alle gegevens exporteren naar een bestand.

BrowsingHistoryView toont de geschiedenis van alle browsers in één overzichtelijk venster.

Alles in één keer

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Na de aanschaf van een nieuwe computer wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag met je favoriete programma's. Helaas moet je deze wel nog installeren en dat neemt veel tijd in beslag. Je moet alle websites van je favoriete freeware bezoeken, de programma's downloaden en vervolgens installeren. Kan dat niet eenvoudiger? Het antwoord is volmondig: "Ja!". Ninite is een simpele installatiedienst. Surf naar www.ninite.com en vink de software aan die je wilt installeren. Download Ninite, start het programma, vink de programma's aan die je wilt hebben en de rest gaat vanzelf: je hebt er geen omkijken naar. De programma's worden achter elkaar binnengehaald en direct geïnstalleerd. Heb je iets aangevinkt dat al op je computer aanwezig is? Dan controleert Ninite of je de meest recente versie hebt. Als dit niet het geval is, wordt het programma voor je bijgewerkt zodat je weer up-to-date bent.

Ninite installeert al je favoriete programma's achter elkaar.

Snelheid SSD

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Benieuwd hoe snel je SSD is? Dat is precies wat AS SSD Benchmark je kan vertellen! Kies boven in beeld je schijfletter en begin de test met de knop Start. Er worden meerdere tests uitgevoerd waarna AS SSD Benchmark de resultaten toont. Deze zijn waarschijnlijk lager dan de specificatie van de fabrikant, omdat je hardware en stuurprogramma's ook invloed hebben. Deze zijn op (bijna) alle computers verschillend.

AS SSD Benchmark test onder andere de lees- en schrijfsnelheid van je SSD.

Geheim

Geschikt voor: Linux, OS X, Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Om bestanden onleesbaar te maken voor derden is encryptie nodig. Dit wordt vaak als ingewikkeld gezien (en dat is het meestal ook), maar niet als je AES Crypt gebruikt. AES Crypt integreert in het menu van je rechtermuisknop (het contextmenu). Klik met de rechtermuisknop op een bestand of selectie bestanden en kies AES Encrypt. Geef twee keer een wachtwoord op en je beveiliging is geregeld. AES Crypt verwijdert je originele bestanden niet, dat moet je zelf doen. Dit maakt AES Crypt veiliger voor beginners. Lees ook: Alle gratis freeware-tips van september 2015.

Als je deze actie toepast op de foto pikanto.jpg, geeft AES Crypt het beveiligde bestand de naam pikanto.jpg.aes. Dubbelklik op pikanto.jpg.aes, geef het juiste wachtwoord op en het originele bestand wordt hersteld. Zoals je ziet blijft de bestandsnaam intact. Als je snel een set bestanden wilt beveiligen, kopieer ze dan eerst naar een map. Gebruik je rechtermuisknop op de map en maak er een zip-bestand van via Kopiëren naar / Gecomprimeerde map. Gebruik AES Crypt nu op het zip-bestand.

Er staan meerdere versies van het programma. Voor Windows heb je AES Crypt GUI nodig.

AES Crypt beveiligt bestanden met stevige encryptie via je rechtermuisknop in Windows Verkenner.

9 Reactie(s) op: Gratis software: Dit zijn de 50 beste freeware-tips van 2015

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 december 2015 21:15 Kasander
  Vroeger kreeg je soms gratis cd's bij een computerblad. Daar stonden dan ook programma's op die het maar deels deden en/of die je maar 30 dagen gratis mocht gebruiken.

  Grappig om te zien dat dit de moderne versie is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2015 22:20 stefan131
  @Kasander
  Ik vind dit ook handiger, omdat zo je computer niet vol komt te staan met software die je misschien niet eens gaat gebuiken :p.
  Hier kan je gewoon door alle programma's scrollen en downloaden wat je leuk vind
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:23 Anoniem
  leuk, maar hoe kan ik dat downloaden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:26 Anoniem
  Alles wat ik al gebruikte in Vista, W7, W8 werkt prima in W10.
  Zelfs Totaal Commander, beste allround verkenner werkt ook prima in W10, ok het is geen freeware maar met klein bedrag aan registratie, gebruik het al sinds XP en de 'key' blijft gewoon werken in alle upgrades.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 10:35 Anoniem
  fantastisch leuk deze software
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 11:17 Anoniem
  Bedankt voor dit geweldige overzicht! Prima reclame!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 december 2015 15:21 Anoniem
  Bedankt, fijn software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 12:56 Anoniem
  Echt een heel nuttige editie! Goed om te bewaren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 09:14 Anoniem
  bedankt ik heb er veel aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.