Gratis software: Dit zijn de 50 beste freeware-tips van 2015

Door: redactie-computertotaal | 09 december 2015 16:37

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Unchecky

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10, 10

We hebben al eerder het programma Unchecky genoemd. Unchecky hield een oogje in het zeil als jij een programma probeerde te installeren. Unchecky was er op gebrand om stiekeme vinkjes op te merken tijdens de installatieprocedure waardoor je per ongeluk toestemming gaf om allerlei rommel te installeren. Onlangs is Unchecky overgenomen door Reason Security. De functies van Unchecky zijn ondergebracht in het beveiligingsprogramma Reason Core Security onder de naam 'bundle protection'. Lees ook: Alle gratis freeware-tips van november 2015.

Reason Core Security is een antimalwareprogramma met vergelijkbare functies als MBAM (Malwarebytes Anti-Malware). De basisversie van Reason Core Security heet Standard Protection en is de gratis versie van de betaalde 'grote broer' Complete Protection. De gratis versie voldoet uitstekend om spyware en andere ongenode gasten te verwijderen, maar ontbeert 'realtime bescherming'. De optie 'bundle protection' is wel aanwezig in de gratis versie en dat maakt Reason Core Security Standard Protection al de moeite waard om te installeren.

Reason Core Security Standard Protection beschikt over de functies van het populaire programma Unchecky.

Anti-eilandjes

Geschikt voor: OS X, Linux, Windows 7, 8(.1), 10

Spotify, Google Music, Xbox Music en iTunes hebben één ding gemeen: het zijn allemaal 'eilandjes' die elkaar tegenwerken en dat is jammer. Tomahawk stelt de muziek centraal en koppelt (indien mogelijk en toegestaan) meerdere diensten aan elkaar. Zo kun je muziek luisteren uit je eigen collectie, maar ook van Spotify, YouTube, SoundCloud en nog veel meer bronnen. Alles wordt samengebracht in één overzichtelijke speler. Tomahawk werkt intuïtief als je het programma eenmaal hebt ingesteld, maar dit kost wel enige moeite.

Het begint bij het aangeven welke plug-ins en diensten je wilt gebruiken. Druk op Ctrl+M om het basismenu weer te geven. Ga naar Instellingen / Tomahawk instellen en activeer de diensten die je wilt gebruiken, bijvoorbeeld YouTube en Spotify. Klik op Collectie en geef aan waar je mp3-bestanden te vinden zijn. Je kunt meerdere locaties opgeven en deze automatisch laten scannen.

Je eigen mp3's vind je onder Jouw muziek, maar de krachtige zoekfunctie werkt nog beter. Je meest recente zoekopdrachten blijven bewaard en staan links in beeld onder Bladzijdes openen.

Tomahawk speelt je eigen muziek af, maar ondersteunt ook online diensten als YouTube en Spotify.

Bureaubladfoto's

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je op zoek gaat naar mooie bureaubladfoto's kom je vaak op websites terecht die veel meer aanbieden dan foto's. Voor je het weet heb je ergens op geklikt en per ongeluk een programma gedownload met allerlei reclame. Wallpapers Bot is een handig programmaatje om dit te voorkomen. Wallpapers Bot biedt een zoekmachine die meerdere fotoarchieven doorzoekt. Vervolgens kun je een gevonden foto downloaden, bekijken en als je dat wenst direct instellen als achtergrondfoto. Wallpapers Bot heeft een overzichtelijke vormgeving zonder overbodige extra's. Dit maakt dat je snel een mooie foto hebt gevonden en deze binnen een paar muisklikken hebt ingesteld.

Wallpapers Bot zoekt naar mooie foto's van goede kwaliteit die je als bureaubladachtergrond kunt instellen.

Zonsondergang

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

In de echte wereld gaat de dag langzaam over in de avond, komt de nacht vanzelf en wordt het de volgende ochtend weer licht. Het beeldscherm op je bureau trekt zich hier niets van aan. Dat kan minder prettig zijn voor je ogen als je lang achter je scherm zit en flink moet doorwerken.

SunsetScreen kan hier iets aan doen. Het programma past de helderheid van je beeldscherm automatisch aan zodat je zowel overdag als 's avonds geniet van optimale lichtsterkte. SunsetScreen verandert de helderheid en kleuren, bijvoorbeeld naar een iets 'koelere' weergave in de avond voor als het donker wordt buiten. De aanpassingen worden geleidelijk ingezet. Experimenteer met verschillende instellingen voor het beste resultaat. Plaats ook een vinkje bij Load on Win startup om er voor te zorgen dat het programma automatisch opstart.

SunsetScreen past de helderheid van je beeldscherm automatisch aan en dat kan prettig zijn voor je ogen!

Taakbeheer 2.0

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Gevorderde computeraars zijn bekend met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc. Hiermee roep je Windows Taakbeheer op en zie je welke programma's (en onderdelen) er actief zijn.

Process Explorer graaft net iets dieper en heeft nog meer mogelijkheden. Het expertgereedschap komt van een bedrijf dat onderdeel is van Microsoft en biedt een diepe inkijk in de systeemprocessen. Je kunt processen beëindigen, opnieuw starten of opzoeken waarvoor het dient. Dit laatste is handig als je een programma ziet dat je niet direct herkent. Gebruik de rechter muisknop en kies Search online.

Process Explorer laat zien welke processen en programma's er actief zijn op je computer.

Alle gratis freeware-tips van oktober teruglezen? Hier vind je ze.

Wijzigingen in map

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

In sommige situaties is het handig als je de inhoud van een map in de gaten kunt houden. Denk aan de map waar je downloads binnenkomen of aan een gedeelde map in je Dropbox of OneDrive. Directory Monitor regelt dit voor je. Afhankelijk van je wensen kijkt het programma of er nieuwe bestanden, mappen en/of andere wijzigingen plaatsvinden. Zodra dit gebeurt, krijg je een melding hiervan. Ook gaat het Directory Monitor-icoontje in je systeemvak knipperen. Zodra je het programma opent, zie je onder in beeld waarom het 'alarm' is afgegaan. Directory Monitor is de gratis versie van een betaalde pro-versie met meer functies.

Directory Monitor houdt de inhoud van mappen in de gaten en waarschuwt je als er wijzigingen zijn.

UWT voor Windows 10

Geschikt voor: Windows 10

Met de komst van een nieuwe Windows-versie komt Ultimate Windows Tweaker vrijwel altijd met een nieuwe versie op de proppen. UWT geeft je toegang tot alle belangrijke en verborgen instellingen van Windows. Hoewel je de aanpassingen die je doet met UWT eenvoudig ongedaan kunt maken, is het goed om eerst een herstelpunt aan te maken. Gebruik hiervoor de knop Create restore point in het programma.

De aanpassingen die je kunt doen met UWT zijn snel terug te vinden via handige categorieën als Security & Privacy, Customization en Performance. UWT biedt geen één-klik-optimalisatie, je moet alle instellingen handmatig doen en dus ook weten waar je mee bezig bent. Dit laatste is belangrijk omdat je ook Windows-onderdelen kunt deactiveren waardoor het besturingssysteem werkt met beperkingen. UWT is dus niet voor beginners, maar bedient wel iedereen die op zoek is naar goed gereedschap om Windows zelf veilig te optimaliseren.

Versie 4 van UWT werkt onder Windows 10. Voor andere Windows-versies is eveneens een versie van UWT beschikbaar.

Alle geavanceerde Windows 10-instellingen in één overzicht? Probeer Ultimate Windows Tweaker 4!

Productsleutel

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Nirsoft ProduKey is een programma om productsleutels mee te achterhalen. We hebben het al eens eerder besproken. Met de komst van Windows 10 wordt Nirsoft ProduKey weer relevant, zeker als je de Windows 10-upgrade hebt geïnstalleerd. Op het moment dat Windows 10 ooit 'schoon' wilt installeren, heb je twee dingen nodig: installatiemedia en de productsleutel. De installatiemedia kun je hier aanmaken. Als het goed is heb je de productsleutel niet nodig en wordt je systeem na een nieuwe installatie automatisch geactiveerd, maar je weet maar nooit. Het is goed om je productsleutel voor de zekerheid nu alvast te noteren. Nirsoft ProduKey heeft geen noemenswaardige instellingen. Start het programma en je Windows-productsleutel verschijnt in beeld.

Sommige beveiligingsprogramma's zien Nirsoft ProduKey onterecht aan voor 'probleemsoftware'. Dit is niets om je zorgen om te maken. Nirsoft ProduKey is veilig.

Nirsoft ProduKey toont de productsleutel van Windows 10, die heb je nodig als je het besturingssysteem ooit opnieuw wilt installeren.

Rootkit-'killer'

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10, Linux

Je hoort er bijna niets meer over, maar rootkits bestaan nog steeds. Een rootkit nestelt zich diep in Windows en is lastig te detecteren of verwijderen. De makers van Malwarebytes Anti-Malware (MBAM) hebben een programma uitgebracht dat speciaal bedoeld is om rootkits op te sporen en onschadelijk te maken. Zodra je het programma start, haalt het het meest recente antigif op. Het programma controleert stuurprogramma's en Windows-onderdelen. Aangetroffen boosdoeners worden vakkundig uitgeroeid.

Malwarebytes Anti-Rootkit zoekt en verwijdert rootkits.

Mailinglijst

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn veel mogelijkheden om een nieuwsbrief te sturen aan een groep mensen, bijvoorbeeld aan familie of leden van een club of sportvereniging. De dienst MailChimp is misschien wel de bekendste oplossing en werkt volledig online. Hier is niets mis mee, maar omdat de dienst zo populair is, wordt je nieuwsbrief automatisch gemarkeerd als 'reclame' bij de geadresseerden. GroupMail Free is een programma dat je installeert op je computer. Hierin kun je snel een mooie nieuwsbrief in elkaar zetten. De nieuwsbrief verstuur je via de uitgaande mailserver (SMTP) van je internetaanbieder. Als je het niet te bont maakt, wordt je bericht keurig getoond in het Postvak IN van de ontvangers, precies waar je het bericht hebben wilt!

GroupMail Free is gebruiksvriendelijk, maar je moet wel even de tijd nemen om het programma in te stellen en te leren kennen. Zo kun je bijvoorbeeld gepersonaliseerde berichten sturen zodat je de naam van de ontvanger noemt in het bericht. Adressen kun je importeren, bijvoorbeeld via een csv-tekstbestand.

Er zijn meerdere betaalde varianten van GroupMail. Een overzicht van mogelijkheden en verschillen vind je op de website van de makers. De gratis versie stuurt je mail naar maximaal honderd geadresseerden.

Met GroupMail Free stuur je een digitale nieuwsbrief naar een (grote) groep mensen.

9 Reactie(s) op: Gratis software: Dit zijn de 50 beste freeware-tips van 2015

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 december 2015 21:15 Kasander
  Vroeger kreeg je soms gratis cd's bij een computerblad. Daar stonden dan ook programma's op die het maar deels deden en/of die je maar 30 dagen gratis mocht gebruiken.

  Grappig om te zien dat dit de moderne versie is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2015 22:20 stefan131
  @Kasander
  Ik vind dit ook handiger, omdat zo je computer niet vol komt te staan met software die je misschien niet eens gaat gebuiken :p.
  Hier kan je gewoon door alle programma's scrollen en downloaden wat je leuk vind
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:23 Anoniem
  leuk, maar hoe kan ik dat downloaden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 09:26 Anoniem
  Alles wat ik al gebruikte in Vista, W7, W8 werkt prima in W10.
  Zelfs Totaal Commander, beste allround verkenner werkt ook prima in W10, ok het is geen freeware maar met klein bedrag aan registratie, gebruik het al sinds XP en de 'key' blijft gewoon werken in alle upgrades.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 10:35 Anoniem
  fantastisch leuk deze software
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 december 2015 11:17 Anoniem
  Bedankt voor dit geweldige overzicht! Prima reclame!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 december 2015 15:21 Anoniem
  Bedankt, fijn software.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 12:56 Anoniem
  Echt een heel nuttige editie! Goed om te bewaren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 09:14 Anoniem
  bedankt ik heb er veel aan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.