De 15 beste gratis programma's van juli

Door: Robbin Ooijevaar | 17 juli 2014 14:00

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Freeware-makers zijn enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. We bespreken hier de 15 beste en handigste gratis programma's van de maand juli.

Tip 01: Charms echt uit

Geschikt voor: Windows 8(.1)

De Charms-balk is geliefd en gehaat, dit laatste vooral bij iedereen die veel in de klassieke bureaubladomgeving van Windows 8/8.1 werkt. Als je per ongeluk op de rechterzijde van je scherm 'aanraakt' met de muis (of een van de rechterhoeken), schuift de reusachtige balk in het zicht. De Charms-balk is gedeeltelijk uit te schakelen in Windows.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Eigenschappen. Verwijder bij het tabblad Navigatie de optie bij Hoeknavigatie. Nu ben je er als het goed is vanaf, maar sommige muisgebruikers weten de Charms-balk nog steeds per ongeluk te activeren. In dit geval heb je Winaero Charms Bar Killer nodig. Start het programma en klik met de rechtermuisknop op het icoontje in je systeemvak. Plaats een vinkje bij Kill Charms Bar om de balk nooit meer per ongeluk te activeren. Heb je de Charms-balk toch nodig? De toetscombinatie Windows-toets+C werkt nog steeds om de balk op te roepen.

Tip 01 Gebruik je Windows 8 of 8.1 alleen in desktop-mode? Winaero Charms Bar Killer draait de zijbalk vakkundig de nek om!

Tip 02: Kaarten bewaren

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Sommige programma's zijn net duizendpoten en lopen over van de mogelijkheden. Google Maps Saver (GMS) behoort niet tot deze categorie, maar kan één ding heel goed: Google Maps-kaartje bewaren als fotobestand.

Geef de locatie op waarvan je een afbeelding wilt hebben. Kies bij Resolution de kwaliteit (hoger is beter). Verander eventueel je weergave, bijvoorbeeld satelliet (Satelite) of kies Map voor de standaard landkaart. Schuif het kaartje zodat je alles in beeld hebt wat je wilt zien en bewaar de foto met de knop Go.

Tip 02 GMS bewaart een Google-maps kaartje als jpg-afbeelding op je computer.

Tip 03: Extra controle

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Als het goed is heb je iets geregeld op het gebied van computerbeveiliging. Als je benieuwd bent of alles ook daadwerkelijk in orde is, kun je door Kaspersky Security Scan een second opinion uit laten voeren. Zodra je het programma installeert, haalt het de meest recente versie van zichzelf op.

Vervolgens kun je een controle laten uitvoeren. Kaspersky Security Scan werkt naast je bestaande virusscanner/beveiligingssoftware.

Kaspersky Security Scan is geen echte beveiligingssoftware omdat het de aangetroffen problemen/risico's niet voor je oplost. Je kunt het dus alleen gebruiken als een second opinion. Bekijk de resultaten met een kritisch oog: sommige problemen zijn in de praktijk geen echte problemen. Net als andere 'merken' beveiligingssoftware luidt ook Kaspersky de noodklok soms iets te vroeg.

Tip 03 Kaspersky Security Scan biedt een goede second opinion als je zeker wilt weten of je computer echt veilig is.

Tip 04: Webcam filmpje

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Met alle geavanceerde mogelijkheden van een nieuwe computer zijn de meest eenvoudige handelingen soms lastig. Dit geldt ook voor je webcam. We hebben het niet over communiceren via Skype, maar over snel een filmpje maken of de webcam als fotocamera gebruiken. e2eSoft MyCam levert een universele oplossing en werkt met elk type usb- of laptopwebcam. Start e2eSoft MyCam en je kunt direct aan de slag.

Klik linksboven in beeld op het film- of foto-icoontje. De opname verschijnt in een strip onder in beeld. Filmpjes worden bewaard in de map Web Cam in Mijn Video's en foto's in de map Web Cam in Mijn Afbeeldingen. Kijk bij Device als je instellingen zoals de beeldkwaliteit wilt aanpassen. Veel instellingen zijn er niet, maar dat is precies het doel van het programma: eenvoudig en vooral snel een fotootje schieten of filmpje opnemen.

Tip 04 Met e2eSoft MyCam maak je snel een videofilmpje via je webcam.

Tip 05: OneNote

Geschikt voor: Mac, Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Microsoft OneNote biedt veel mogelijkheden als het gaat om notities maken, ideeën verzamelen (en structureren) en nog veel meer. Het programma was onderdeel van Microsoft Office en is sinds enige tijd gratis te gebruiken. Het voert te ver om alle mogelijkheden van het programma te benoemen, spelenderwijs ontdek je de functies snel. OneNote werkt op alle apparaten en computers, dus ook op een Mac en iOS/Android smartphones en tablets.

Verder zijn er uitbreidingen voor je webbrowser waarmee je informatie tijdens het surfen direct in OneNote bewaart. De gegevens zijn direct beschikbaar op al je apparaten waar je OneNote gebruikt. Even geen eigen computer/apparaat bij de hand? Alles wat je in OneNote bewaarde kun je met elke browser benaderen via www.onenote.com. Hoewel OneNote zeer intuïtief werkt is het handig om de beginnersvideo's op YouTube te bekijken om snel optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die handig voor je zijn.

Tip 05 Microsoft OneNote is nu gratis en werkt op alle platforms en apparaten.

Tip 06: Schets artiest

Geschikt voor: Mac, Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Om een echte schets te maken van een stilleven of (klein)kind is talent en vaardigheid vereist. Maar achter de computer kan iedereen met enige Photoshop-kennis een foto omvormen naar een schetstekening. Kan het nog eenvoudiger? Ja, dankzij InstantPhotoSketch!

Het programma heeft nauwelijks instellingen en maakt toch snel een fraaie schets van een fotobestand. Sleep je foto naar het InstantPhotoSketch-venster. De schets verschijnt direct in beeld. Je kunt het beeld bijstellen met twee regelaars. Dit is in veel gevallen voldoende voor het eindresultaat. Bewaar je schetsfoto via File / Save.

Tip 06 InstantPhotoSketch maakt van je foto een prachtige schetstekening.

Tip 07: Pc als wifi-hotspot

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Er zijn situaties waarbij het handig is om je computer om te toveren tot een hotspot. Een goed voorbeeld is slecht bereik in een hotelkamer waar wel een ethernetaansluiting aanwezig is. Door je laptop bedraad aan te sluiten kun je met het programma Wifi HotSpot ook je tablet/smartphone draadloos gebruiken. Je kunt je verbinding ook delen met vrienden in een naastgelegen kamer.

Installeer het programma Wifi HotSpot op je pc of laptop met wifi. Je eigen hotspot is snel actief. Kies bij Network name een naam voor je draadloze netwerk. Stel bij Wireless password een wachtwoord in dat gebruikers van je (tijdelijke) wifi-netwerk moeten opgeven. Klik op de On/Off-schakelaar en je hotspot is actief. Je nieuwe hotspot wordt zichtbaar in de lijst beschikbare draadloze netwerken op je laptop en smartphone/tablet. Het netwerkverkeer van de apparaten die verbinding maken met je hotspot, wordt via jouw bedrade verbinding doorgestuurd.

Tip 07 Wifi HotSpot maakt van een pc of laptop een (tijdelijke) wifi-hotspot.

Tip 08: Even opzoeken

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Soms wil je snel in de inhoud van documenten kunnen zoeken. Dit kan met de standaard zoekfunctie van Windows, maar dan kun je het woordje 'snel' wel vergeten! Instant Document Search biedt deze snelheid wel en maakt het eenvoudig om met een zoekterm een bepaald document te vinden. Instant Document Search ondersteunt onder andere txt, pdf en (bijna) alle Microsoft Office-bestanden. Instant Document Search werkt met een indexbestand, ook wel 'zoekgebied' (searchzone) genoemd. Je maakt een searchzone aan via Options / Manage searchzones. In een searchzone bepaal je onder andere welke mappen of schijven je wilt laten doorzoeken, bijvoorbeeld de map Mijn Documenten. Eenmaal geïndexeerd vindt Instant Document Search de bestanden waarin je zoekterm voorkomt. Klik op Update om je zoekgebied te verversen.

Tip 08 Instant Document Search zoekt razendsnel in bestanden en vindt het juiste document bij je zoekterm.

0 Reactie(s) op: De 15 beste gratis programma's van juli

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.